Intertwined: hoe elk seizoen van Amerikaans horrorverhaal met elkaar verbonden is

Inhoudsopgave:

Intertwined: hoe elk seizoen van Amerikaans horrorverhaal met elkaar verbonden is
Intertwined: hoe elk seizoen van Amerikaans horrorverhaal met elkaar verbonden is
Anonim

Horror Anthologies bestaan al tientallen jaren en ze variëren van een breed scala aan platforms. Het horrorgenre op zich is voortdurend in ontwikkeling, groeit en verbreedt het spectrum van correlaties tussen fantasie en horror uit het echte leven.

Ryan Murphy bouwt al bijna tien jaar aan een horroruniversum met zijn FX-hit, American Horror Story. Het eerste seizoen van AHS ging begin oktober 2011 in première. Sindsdien heeft de serie negen volledige seizoenen met meer dan honderd afleveringen. American Horror Story is verlengd voor een tiende seizoen en er zijn nog drie seizoenen getekend die nog zullen volgen.

Waar het allemaal begon

Voordat je American Horror Story en zijn maagdelijke universum begint te begrijpen, moet je eerst de grond bezoeken waarin het is gebouwd; Moord huis. Maak kennis met de Harmons; een gezin van drie die na vrouw en moeder van Boston naar Los Angeles verhuizen, Vivian bev alt van een doodgeboren baby. Naast het rouwen om hun verlies, wordt de familie ook geconfronteerd met de ontrouw van Ben, die naar verluidt een affaire had met een van zijn studenten. In het midden van dit alles is Violet. Een zelfbewuste tiener die last heeft van het verdriet dat haar eens zo bloeiende familie teistert.

De Harmons komen erachter dat hun nieuwe huis meer dan een paar geheimen achter de muren heeft. Een daarvan is het feit dat het huis wordt bereden met geesten. Na een reeks ongelukkige gebeurtenissen sterven alle drie de leden van de Harmon-familie in Murder House en blijven daar voor eeuwig. Afgezien van het sterven van het hele gezin, is een cruciaal eindpunt de geboorte van de antichrist, Michael Langdon.

Antichrist

Michael Langdon is een van de belangrijkste plotapparaten in het AHS-universum. Hij is de reden dat Murder House, Coven, Hotel en Apocalypse allemaal met elkaar verbonden zijn. Seizoen negen, Apocalypse, speelt zich af rond het einde van de wereld, maar is voornamelijk opgenomen in flashbacks. De heksen uit Coven moeten samenwerken om de wereld tegen Michael te redden. Om dit te doen, moeten twee van de heksen terugkeren naar Murder House om te begrijpen waar hij vandaan komt. Dit triviale detail bewijst dat zowel Murder House, Coven als Apocalypse allemaal in hetzelfde universum bestaan.

De duivel leeft in een freakshow

Zuster Mary Eunice wordt overwonnen door een demon, sommigen veronderstellen dat het Satan is, in seizoen twee (Asiel). Tijdens een uitdrijving bestaat de inwonende demon uit een mentaal onstabiele gastheer en nestelt zich in de ziel van zuster Mary Eunice.

Asylum's connectie met de rest van het universum vindt echter vooral zijn meest interessante correlatie in seizoen vijf, Freak Show. Een van de vele personages in Asylum is Pepper, de vermoedelijke 'babymoordenaar'." Ze begint als een personage met een spraakstoornis en verandert later in een groot intellect van de show. Vermoedelijke buitenaardse wezens geven haar de gave om haar gedachten goed te ontwikkelen, en ze is een beetje een profeet die het personage binnen Asylum helpt. Pepper's De hoofdrol is twee seizoenen later in Freak Show, waar zij en haar tweelingbroer "speldenkoppen" spelen in een attractie in Florida Freak Show. Fiona Good, de "Moeder van de Freaks" en leider, geeft Pepper af aan het familielid dat ze heeft opgespoord. Hoewel haar bedoelingen om Pepper bij hen achter te laten goed en wel waren, besluit de familie Pepper erin te luizen voor de moord op hun baby. Pepper wordt vanaf seizoen twee bij hetzelfde asiel afgezet, wat niet alleen de correlatie tussen de seizoenen en Freak Show in hetzelfde tijdsbestek. Pepper's vertrek in Freak Show was een van de tranentrekkende momenten van de show als geheel, maar Asylum's einde voor Pepper vormt een terecht einde voor het personage.

Bel voor inchecken

Ongetwijfeld een van de meest verwachte seizoenen van de serie destijds, Hotel, heeft een hele reeks schurken en Lady Gaga. Het seizoen heeft vampiers, geesten, seriemoordenaars en de cameo van Queenie uit Coven die tijdelijk haar lot ontmoet in Hotel Cortez.

Lady Gaga's Gravin in seizoen vijf, Hotel, brengt de connecties helemaal terug naar seizoen één. De gravin was de vrouw van James Patrick March, een rijke hoteleigenaar die op zijn beurt ook een seriemoordenaar was. Niet zomaar een seriemoordenaar, de Tien Geboden-moordenaar. Echter, de gravin verbindt Hotel met Murder House. Voordat ze in een vampier werd veranderd, raakte de gravin zwanger van de baby van March. Ze ging naar Murder House waar de oorspronkelijke eigenaar in 1912 woonde, de Montgomery's. De gekke dokter Montgomery, die bekend stond om het doen van abortussen op de zwarte markt, probeerde haar van haar baby te ontdoen, maar slaagde daar niet in. De baby werd geboren en voor eeuwig als baby beschouwd.

In een steeds veranderende wereld van enorme gruwelen uit het echte leven, is American Horror Story een verademing. Ryan Murphy mixt niet alleen fictie en realiteit, maar creëert een universum dat als een familie samenkomt. Er is iets heel sympathieks aan de bewoners van het AHS-universum dat altijd emoties oproept en boeit. Gestoord, anders en enorm gewelddadig, elk personage heeft een geschiedenis en zoals wij allemaal een verhaal te vertellen hebben. Soms is het gemakkelijk om sympathie te vinden voor de creaties van Murphy en soms niet zo veel. Een groot deel van de serie kan echter worden samengevat door de beruchte regel "Normal people scare me" uit seizoen één.

Aanbevolen: