Gone With The Wind'-verwijdering door HBO toont aan dat er positieve veranderingen plaatsvinden in de industrie

Gone With The Wind'-verwijdering door HBO toont aan dat er positieve veranderingen plaatsvinden in de industrie
Gone With The Wind'-verwijdering door HBO toont aan dat er positieve veranderingen plaatsvinden in de industrie
Anonim

Sinds de introductie in 1939 is Gone With The Wind een van de meest iconische films in de filmgeschiedenis geworden. Het is een epische historische romantische film en het verhaal speelt zich af in het Amerikaanse Zuiden na de Amerikaanse Burgeroorlog en tijdens het Wederopbouwtijdperk (rond de tweede helft van de 19e eeuw). Het werd ook de meest winstgevende film in die tijd, er werden toen meer dan zestig miljoen tickets verkocht, wat als een opmerkelijke prestatie werd beschouwd.

Weg met de wind
Weg met de wind

Maar achter alle grote successen, en gedurende een lange periode, kreeg de film te maken met meerdere kritieken vanwege hun negatieve beeld van Afro-Amerikanen vanwege hun weergave van slavernij. Na vele telefoontjes om de Hollywood-klassieker van de Amerikaanse streamingdienst te verwijderen, nam HBO Max eindelijk een besluit door de film van hun lijst te verwijderen.

Volgens zijn opmerkingen in de Los Angeles Times deze week, had Oscar-winnaar John Ridley, beter bekend als de scenarioschrijver van 12 Years A Slave, zijn zegje over de klassieke film: "het verheerlijkt het vooroorlogse zuiden en bestendigt pijnlijke stereotypen van gekleurde mensen. De film had destijds de allerbeste talenten in Hollywood en werkte samen om een geschiedenis te sentimentaliseren die er nooit was."

In een andere verklaring van het entertainmentbedrijf Warner Media, de belangrijkste eigenaren van HBO Max, onthulde hun vertegenwoordiger dat de verwijdering van Gone With The Wind slechts tijdelijk zal zijn; dus wanneer de film zijn comeback maakt, zal deze een juiste contextuele boodschap bevatten met betrekking tot enkele van zijn kritieke scènes.

Tijdens zijn ontmoeting met The Verge deed de vertegenwoordiger de onderstaande verklaring over de kwestie door commentaar te geven:

Weg met de wind
Weg met de wind

"Gone with the Wind is een product van zijn tijd en toont een aantal etnische en raciale vooroordelen die helaas gemeengoed zijn geweest in de Amerikaanse samenleving. Deze racistische afbeeldingen waren toen verkeerd en zijn nu verkeerd, en we vonden dat houd deze titel hoog zonder uitleg en een aanklacht tegen die afbeeldingen zou onverantwoord zijn."

Hij vervolgde zijn verklaring door te zeggen: "Deze afbeeldingen zijn zeker in strijd met de waarden van WarnerMedia, dus wanneer we de film teruggeven aan HBO Max, zal deze terugkeren met een bespreking van de historische context en een veroordeling van die zeer afbeeldingen, maar zal worden gepresenteerd zoals het oorspronkelijk is gemaakt, want anders zou hetzelfde zijn als beweren dat deze vooroordelen nooit hebben bestaan."

Weg met de wind
Weg met de wind

In een ander gerelateerd verhaal heeft Disney+ ook enkele updates gemaakt voor hun abonnees op sommige van hun oude films, waaronder hun klassieke animatiefilm Dumbo (1941); de boodschap die de kijkers te zien krijgen is dat de film "verouderde culturele afbeeldingen kan bevatten".

Ondertussen voegde een andere populaire tekenfilmserie Tom en Jerry het volgende bericht toe aan de streamingdienst van Amazon: "Tom en Jerry-shorts kunnen enkele etnische en raciale vooroordelen weergeven die ooit gemeengoed waren in de Amerikaanse samenleving. Dergelijke afbeeldingen waren toen verkeerd en zijn verkeerd vandaag." Bovendien volgde de recente beslissing van HBO op de verwijdering van Little Britain van Netflix, BBC iPlayer en Britbox.

Weg met de wind
Weg met de wind

Bovendien sprak Sarah Lyons, senior vice-president productervaring voor WarnerMedia's direct-to-consumer-divisie met The Verge en vertelde ze over de positieve veranderingen die ze van plan zijn door niet alleen de kinderen maar ook hun ouders voor te lichten als goed door te zeggen: "Als het gaat om oudere inhoud, zullen we meer berichten sturen, ook voor ouders, over die inhoud, inclusief wat het zou kunnen bevatten. Het is van tevoren duidelijk dat er enkele van die thema's in voorkomen. Het doel is om ze zoveel mogelijk op de hoogte te stellen."

Deze noodzakelijke acties die momenteel worden ondernomen bij elke oude filmproductie, worden door velen als een goed begin beschouwd, zodat het nieuwe publiek goed geïnformeerd wordt over de verschillende tijden waarin we leefden en waarvan we leren onze fouten uit het verleden.

Weg met de wind
Weg met de wind

Het is vermeldenswaard dat Gone With The Wind maar liefst 10 Academy Awards ontving van hun 13 nominaties. Sommige categorieën die de grote prijs wonnen waren Beste Actrice (Vivien Leigh), Beste Regisseur (Victor Fleming).

De grootste verrassing van de avond kwam echter toen actrice Hattie McDaniel won voor de categorie beste vrouwelijke bijrol; ze werd toen de eerste Afro-Amerikaanse die een Academy Award won, wat een grote mijlpaal was voor haar filmcarrière.

Aanbevolen: