Stephen King wil een roman van Jason Voorhees schrijven vanuit het oogpunt van de moordenaar

Inhoudsopgave:

Stephen King wil een roman van Jason Voorhees schrijven vanuit het oogpunt van de moordenaar
Stephen King wil een roman van Jason Voorhees schrijven vanuit het oogpunt van de moordenaar
Anonim

Friday the 13th is een van de langst bestaande horrorfilmseries met in totaal 12 films. De laatste film in de franchise werd echter in 2009 uitgebracht, ondanks pogingen om opnieuw op te starten.

Horroricoon Stephen King, wiens romans talloze horrorfilms hebben geïnspireerd, heeft een idee voor een roman van Jason Voorhees dat een breuk zou zijn met de gebruikelijke formule. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit gebeurt.

Vrijdag de 13e Geschiedenis

Na het succes van John Carpenter's Halloween in 1978, werkten regisseur Sean Cunningham en schrijver Victor Miller samen om het eruit te scheuren, zodat ze een succesvolle film konden maken. Het resultaat was Friday the 13th, uitgebracht in 1980. De film gaat over een groep tieners en jonge volwassenen die een zomerkamp proberen te heropenen nadat het een aantal jaren gesloten was geweest vanwege eerdere tragedies.

Afbeelding
Afbeelding

Ze beginnen een voor een te sterven totdat wordt onthuld dat mevrouw Voorhees de moordenaar is. Ze was kokkin in het kamp toen haar zoon Jason verdronk. Ze wil de dood van haar zoon wreken door het kamp koste wat kost gesloten te houden. De enige overlevende, Alice, kan mevrouw Voorhees onthoofden.

Het succes leidde tot een vervolg geregisseerd door Steve Miner. Maar er werd besloten om Jason deze keer de moordenaar te maken en, behalve de vijfde film, bleef die formule hangen. In totaal zijn er negen sequels gemaakt. Jason vocht tegen een oplichting van Carrie, maakte een seniorenreis naar Manhattan en ging zelfs naar de ruimte. Een cross-over met Freddy Krueger en een reboot volgden op de lange reeks sequels. De laatste film werd uitgebracht in 2009.

King heeft een uniek idee voor een Jason-verhaal

King tweette onlangs zijn idee voor een roman van Jason Voorhees. Hij zei: "Het beste idee voor een roman dat ik nooit heb geschreven (en waarschijnlijk ook nooit zal doen) is I Jason, het ik-verhaal van Jason Voorhees, en zijn helse lot: keer op keer vermoord in Camp Crystal Lake. Wat een helse, existentiële lot."

Het is een uniek idee voor het personage. Jason bewaakt in wezen gewoon zijn huis terwijl al deze kinderen constant op verboden terrein zijn. Hij leeft nog niet helemaal, maar hij mag niet doodgaan. Het idee zou kunnen werken. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit gebeurt.

Jason Voorhees' juridische problemen

In een vervolgtweet zei King: "Alleen al denkend aan het juridische struikgewas waar je doorheen moet om toestemming te krijgen, doet mijn hoofd pijn. En mijn hart, dat ook. Maar god, zou iemand niet Jasons kant van het verhaal vertellen?"

De rechten op de franchise en de personages binnenin zijn sinds 2017 in een intense juridische strijd verwikkeld. Er is een auteursrechtwet die de oorspronkelijke auteur toestaat om na 35 jaar het eigendom terug te eisen of een nieuwe deal te sluiten. Dit geldt echter niet voor een zogenaamd work-for-hire-script. Christopher Nolan kan bijvoorbeeld geen gebruik maken van deze wet voor Batman Begins omdat hij is ingehuurd om specifiek een Batman-film te maken. Hij kan het echter wel voor Memento gebruiken, aangezien dat een film is die hij zelf heeft geschreven en geregisseerd voordat hij hem aan een studio verkocht.

Afbeelding
Afbeelding

Het probleem in het geval van Jason is dat Cunningham, via zijn bedrijf Horror Inc., beweert dat Miller een ingehuurde werknemer was en dat deze wet dus niet op hem van toepassing is. Horror Inc. vervolgde vervolgens Miller.

Een districtsrechter oordeelde in het voordeel van Miller en verleende hem het eigendom van de titel en de personages in de originele film. Horror Inc. behield de rechten op een hockeymasker met een moordenaar, aangezien dat kostuum pas op vrijdag de 13e deel III werd gemaakt en Miller niet betrokken was bij een van de sequels. Maar Horror Inc. kan de naam Jason Voorhees niet gebruiken omdat Miller dat in zijn script heeft gemaakt.

Horror Inc. ging in beroep en een uitspraak zal naar verwachting binnenkort openbaar worden gemaakt. Al zou na deze uitspraak nog een hoger beroep mogelijk zijn bij de Hoge Raad. Terwijl de rechtszaak voortduurt, kan er aan geen enkel project in de serie worden gewerkt. En als Miller uiteindelijk wint, zal iedereen die een nieuwe film wil maken of een boek wil schrijven zoals King doet, moeten samenwerken met zowel Miller als Horror Inc. om de rechten op het Jason-personage en uiterlijk te krijgen. Het is een enorme hindernis om te overwinnen.

King's nieuwste release was If It Bleeds. Het boek, uitgebracht in april 2020, bestaat uit vier niet eerder gepubliceerde novellen. Daarnaast is onlangs de productie voltooid van een nieuwe film waarin het korte verhaal King's Children of the Corn is aangepast.

Aanbevolen: