Spike Lee, bedankt voor het niet geven van 'Da 5 Bloods' 'The Irishman' de-aging behandeling

Inhoudsopgave:

Spike Lee, bedankt voor het niet geven van 'Da 5 Bloods' 'The Irishman' de-aging behandeling
Spike Lee, bedankt voor het niet geven van 'Da 5 Bloods' 'The Irishman' de-aging behandeling
Anonim

Spike Lee's oorlogsdrama Da 5 Bloods presenteert een alternatieve oplossing voor CGI de-aging technologie die ook een opvallende creatieve keuze is.

Oorspronkelijk gepland om buiten competitie in Cannes in première te gaan, is de nieuwste Spike Lee-joint op 12 juni op Netflix verschenen. Da 5 Bloods van de titel is een bende Black Vietnam War-veteranen die teruggaat naar Ho Chi Minh City - voorheen bekend als Saigon - op zoek naar de stoffelijke overschotten van hun teamleider, die tijdens het conflict is gesneuveld. Maar dat is niet de enige reden waarom deze vier oudere mannen terug zijn in Vietnam. De vier hoofdrolspelers, allemaal tussen 57 en 68 jaar oud, spelen hun personages zowel in hedendaagse scènes als in flashbacks, in een beweging die de hegemonie van CGI lijkt af te wijzen.

Terwijl geheimen en spanningen binnen de groep weer naar boven komen, beweegt Lee comfortabel langs verschillende kleurenschema's en vier aspectverhoudingen die verschillende tijdlijnen vertegenwoordigen, in een afwisseling die onlangs door Wes Anderson in het Grand Budapest Hotel werd gebruikt. Lee nam zowel archiefbeelden met betrekking tot Vietnam op als recentere videofragmenten van Trump die de protesten van de VS en BLM toesprak, waarbij hij verschillende verhoudingen gebruikte om realiteit en fictie te onderscheiden en een licht wierp op het racisme waarmee zwarte soldaten in de oorlog werden geconfronteerd.

Wie speelt de hoofdrol in 'Da 5 Bloods'?

Squadleider Norman Earl Holloway, simpelweg bekend als Stormin' Norman, wordt gespeeld door Black Panther-hoofdpersoon Chadwick Boseman. De sterke ensemble-cast van Da 5 Bloods bestaat uit Delroy Lindo in een krachtige Oscar-waardige uitvoering als PTSD-getroffen, MAGA-republikeinse Paul, naast Clarke Peters, Norm Lewis en Isiah Whitlock Jr. als respectievelijk Otis, Eddie en Melvin.

In de film spelen Jonathan Majors ook als de zoon van Paul, David, Johnny Trí Nguyễn als de gids van de groep Vinh, en Jean Reno als Desroche, een Franse zakenman met wie de vier vrienden een winstgevende deal sluiten. Da 5 Bloods is niet baanbrekend in zijn genderbalans, met twee vrouwelijke hoofdpersonages die nooit met elkaar omgaan. Mélanie Thierry is Hedy Bouvier, de Franse oprichter van een organisatie die landmijnen opruimt, en Lê Y Lan is Tiên, de voormalige minnaar van Otis met wie hij een dochter deelt, Michon, gespeeld door Sandy Hương Phạm. Een leuke toevoeging aan de cast is het levensechte karakter van Hanoi Hannah, gespeeld door actrice en zangeres Veronica Ngo. Hanoi Hannah, pseudoniem van Trịnh Thị Ngọ, was een Vietnamese radiopresentator die bekend stond om haar Engelstalige propaganda-uitzendingen. Haar shows waren bedoeld om Amerikaanse soldaten te schande te maken tijdens de oorlog en in Lee's film belichten ze de slechte behandeling van zwarte soldaten.

Al deze karakters bestaan in verschillende tijdlijnen. De eerste flashback, opgenomen in een bijna vierkante verhouding die bekend staat als 1.33:1, wordt ingeleid door een helikoptershot à la Apocalypse Now. Het publiek ontmoet Stormin' Norman en ontdekt de echte reden waarom de vrienden terug zijn op de plek van zo'n traumatische persoonlijke en collectieve ervaring. Tientallen jaren daarvoor hadden de vijf mannen een goudkluis verborgen die de CIA van plan was te schenken aan het Lahu-volk in ruil voor hun hulp tegen de Vietcong. Verbitterd door de ongelijkheid waarmee zwarte soldaten tijdens en na de oorlog worden geconfronteerd, willen da 4 Bloods hun geld verdienen in glanzende, zware goudstaven en zijn vastbesloten om alles te doen wat nodig is om ze te vinden.

Spike Lee gebruikte geen digitale verouderingstechnologieën

Juist wanneer het Irishman-effect kijkers bang maakt dat ze getuige zullen zijn van weer een andere vreemd uitziende digitale verouderingstruc, verrast Lee hen. In de flashbacks worden Paul, Otis, Eddie en Melvin gespeeld door dezelfde acteurs, zonder enig teken van CGI.

Kijkers worden opgeroepen hun ongeloof op te schorten, maar de afwijzing van digitale veroudering blijkt een vrij effectieve stilistische keuze te zijn. Het is niet zo afleidend als sommige twijfelachtige CGI soms kan zijn, zoals het geval was voor Scorsese's nieuwste, bekritiseerd over het gebruik van digitale veroudering voor Robert De Niro en de rest van de cast die hun jongere zelf spelen.

Lee's oplossing sluit naadloos aan bij de thema's van de film, met name worstelen met PTSS. Het zien van die vier bejaarde mannen in actie suggereert dat het 20 jaar durende conflict in Vietnam nooit echt eindigde voor degenen die erin hebben gevochten, wat vooral waar zal blijken te zijn voor Paul. Omdat de man er niet in slaagt om te gaan met zijn nooit goed behandelde of behandelde aandoening, wordt hij achtervolgd door zijn verleden en een verschrikkelijke fout die hij heeft gemaakt tijdens een van zijn drie rondes in Vietnam.

De aantekeningen over de film bevestigden dat dit bedoeld was om de "levende herinneringen" van de mannen te illustreren en hoe "huidige dilemma's en zelfs kwalen herinneringen aan hun vroegere zelf kleuren". Spike Lee nam echter een veel praktischere budgettaire limiet op voor de beslissing.

"Ik kreeg geen $ 100 miljoen om onze jongens oud te maken", zei hij in een interview met The New York Times, duidelijk verwijzend naar het gerapporteerde budget van $ 160 miljoen van The Irishman, dat ook op Netflix werd uitgebracht na een theatrale uitrol.

Lee voegde er toen aan toe: "Ik denk dat we in staat waren om een negatief in een positief te veranderen."

Aanbevolen: