The Simpsons': zo kreeg Nancy Cartwright de rol van Bart Simpson

Inhoudsopgave:

The Simpsons': zo kreeg Nancy Cartwright de rol van Bart Simpson
The Simpsons': zo kreeg Nancy Cartwright de rol van Bart Simpson
Anonim

The Simpsons-maker Matt Groening vond de naam Bart leuk omdat het ongewoon klonk, en sindsdien heeft Bart alle ongebruikelijke dingen belichaamd in de 30 jaar dat de show doorgaat. Bart is een anagram van 'brat', maar de jonge rebelse grappenmaker is daar in de loop der jaren van geëvolueerd.

Dat geldt ook voor de persoon die hem al die decennia heeft geuit, iemand die je misschien niet verwacht te luisteren naar de ondeugende lach van het personage en de diepe, nasale en belangrijker mannelijke spreekstem. Nancy Cartwright heeft Bart de hele tijd uitgesproken en een groot deel van de verandering aangebracht door het te doen.

Maar het uiten van personages als Bart is een van de belangrijkste onderdelen van The Simpsons, en zelfs als je niet zou verwachten dat een oudere vrouw een jonge jongen zou inspreken, zouden we niet dezelfde Bart hebben zonder haar. In feite deden we dat bijna niet.

Hoe Cartwright Bart werd

Sinds The Simpsons debuteerde op The Tracey Ullman Show in 1987, heeft Cartwright de stem van de 10-jarige Bart geuit en sindsdien heeft hij hem geuit in alle 682 afleveringen van de serie vanaf 1989, inclusief alle The Simpsons-films en specials.

Maar teruggaan naar Cartwrights auditie is interessant omdat het niet de bedoeling was dat ze de rol van Bart zou krijgen. Toen Cartwright, die toen eigenlijk zwanger was, haar auditie plande, zou ze in eerste instantie Lisa proberen, maar toen ze bij haar auditie kwam, vroeg ze of ze Bart in plaats daarvan mocht doen. Gelukkig waren de makers er goed in en lieten ze het haar toe.

"Ik ging oorspronkelijk naar binnen om de stem van Lisa te doen," legde Cartwright uit. "En toen ik daar aankwam, lagen de audities voor Bart en Lisa op tafel. En Bart kreeg mijn interesse. Hij was 10 jaar oud, een school hatende onderpresteerder en er trots op."

"Voor mij leek het alsof Lisa een 8-jarig middelste kind was", vervolgde ze. "(De Lisa-auditie) was gewoon een lieve monoloog van een 8-jarig meisje. Voor Bart was het leuker en het paste meer bij mijn stem dan bij Lisa."

Destijds werd er nog niet eens aan een show gedacht omdat The Simpsons alleen naar een buffer ging voor The Tracey Ullman Show. "Ik kreeg te horen dat het een interstitial werd genoemd, en ik had dat woord nog nooit eerder gehoord. 'Wat is een interstitial?' 'Nou, het is een bumper!' 'Wat is een bumper?'"

"Ik dacht, oh, dus het is niet eens echt een show? Het is maar een minuut animatie? … Ik was een beetje verbluft door het hele ding, " zei Cartwright. Maar ze deed auditie en werd ter plekke aangenomen.

"Dus ik ging naar binnen en schudde Matt Groening's hand. En ik zei, weet je, ik ben hier om voor Lisa te lezen. Maar ik zag de rol voor Bart en ik lees liever voor hem," Cartwright uitgelegd. "Vind je het erg? En hij zei nee, dat is prima. Dus ik gaf hem één kans, één opname, één geluid, één stem en dat was het."

Wat grappig is, is dat hetzelfde gebeurde met Yeardley Smith, de stemactrice van Lisa. Ze deed oorspronkelijk auditie voor Bart, maar ze zeiden dat ze te meisjesachtig klonk.

Opgroeien met Bart en hem grootmoeder maken

Toen Cartwright Bart voor het eerst tegenkwam tijdens haar auditie, zei ze dat er een onmiddellijke connectie met hem was en besloot ze voor hem te gaan, simpelweg omdat het geweldig leek om hem te uiten.

"Het was zijn persoonlijkheid. Het was leuk. Hij was een leuk personage om te doen. Hij was recalcitrant. Hij was een onruststoker, en je hebt een tijdje een bepaalde dimensie aan hem gehad." Nu hij hem de afgelopen 30 jaar heeft uitgesproken, is Cartwright een onderdeel geweest van alle veranderingen van haar personage, zelfs die in zijn stem."

"Onlangs heb ik naar de oudste afleveringen gekeken en realiseerde ik me, God, er gebeurde zoveel", zei Cartwright. "Het uiterlijk van de show, het is zo veel veranderd, vanwege de introductie, decennia later, van digitale [animatie], maar zelfs onze stemmen. Mensen hebben me gevraagd: "Denk je dat de stem van Bart in de loop der jaren is veranderd?" En Ik zeg: "Nee, ik denk het niet", maar het is echt zo."

Tijdens haar tijd dat ze Bart uitte, heeft Cartwright haar kinderen grootgebracht en heeft ze nu kleinkinderen. Ook al is ze een grootmoeder, ze spreekt nog steeds de stem van de tienjarige uit.

"Kijk eens wat we hebben gedaan. Het is ongelooflijk. Het is ondoorgrondelijk", vertelde ze aan IndieWire. "Toen ze 10 jaar waren, zeiden ze: 'Heb je enig idee?' en dan 20 jaar: 'Wist je dat?' En nu is er weer een decennium voorbij en ik ben er nog een oma bovenop. Dat is best wel speciaal, Bart is oma."

De voordelen van het uiten van Bart zijn ook behoorlijk goed. Cartwright en de hele cast hebben niet alleen het geluk gehad om deze personages te kunnen uiten waar we de afgelopen 30 jaar van houden, maar ze krijgen ook een goed bedrag in hun salaris om het te doen.

Het duurt ongeveer zes tot acht maanden om elke aflevering te maken, en naarmate de jaren verstreken, zijn hun salarissen exponentieel gestegen. Cartwright krijgt $ 300.000 per aflevering betaald, wat neerkomt op haar nettowaarde van $ 80 miljoen. Vergeet niet dat Cartwright ook de stemmen van Nelson, Ralph en Todd inspreekt.

Cartwright won ook een Emmy voor Bart in 1992 en werd vijfentwintig jaar na haar eerste overwinning in 2017 opnieuw genomineerd.

Het 32e seizoen van The Simpsons gaat in september in première, dat de 700e aflevering van de show zou moeten bevatten, maar we weten allemaal dat Cartwright geen Ay! Caramba! om Bart nog een tijdje uit te spreken.

Aanbevolen: