De echte reden waarom Christopher Eccleston Doctor Who verliet (en waarom hij nu terugkeert)

Inhoudsopgave:

De echte reden waarom Christopher Eccleston Doctor Who verliet (en waarom hij nu terugkeert)
De echte reden waarom Christopher Eccleston Doctor Who verliet (en waarom hij nu terugkeert)
Anonim

Doctor Who is de langstlopende sci-fi-show in de televisiegeschiedenis. De serie debuteerde in 1963 met William Hartnell in de rol van de nu beroemde tijdheer, en de serie ging vele jaren door totdat er in 1989 abrupt een einde aan kwam. personage leefde voort door talloze audiodrama's en een eenmalige tv-film met in de hoofdrol Paul McGann.

Tijdens die wildernisjaren toen de dokter van het scherm was, waren er geruchten over zijn terugkeer. Er waren gesprekken over Hollywood-films, evenals een sci-fi tv-serie in Amerika, maar de Time Lord kwam nooit uit. Na heel lang wachten kreeg de serie echter groen licht voor een reboot en in 2005 nam Christopher Eccleston de rol aan van de weggelopen Gallifreyan.

In een reeks van dertien afleveringen maakte hij zich snel de rol eigen en introduceerde hij de Doctor met succes aan een hele nieuwe generatie fans. En toen, na slechts één serie, werd aangekondigd dat Eccleston niet zou terugkeren. Fans waren begrijpelijkerwijs erg overstuur en meer dan een beetje in de war over de redenen waarom hij vertrok. Doctor Who was nog steeds een van die shows die steeds sterker werd, maar waarom moest Eccleston het programma verlaten? Het is nooit helemaal duidelijk gemaakt, hoewel we nu terug in de tijd kunnen kijken om meer te weten te komen.

Waarom verliet Christopher Eccleston Doctor Who?

Doctor who
Doctor who

Op 30 maart 2005, slechts een paar dagen nadat Eccleston zijn eerste optreden als Time Lord had gemaakt, bracht de BBC een verklaring uit waarin hij zijn vertrek uit de rol aankondigde na slechts één serie.

Volgens het bedrijf ging de acteur weg omdat hij bang was om getypecast te worden en omdat hij het 'slopende' filmschema niet leuk vond. Hun beweringen bleken later echter niet waar te zijn. Zoals uiteengezet in een artikel in The Guardian, werd de BBC gedwongen zich te verontschuldigen nadat ze deze valse draai aan de redenen voor Ecclestons vertrek had gegeven.

Dus, wat was de echte reden achter zijn plotselinge vertrek?

Jarenlang was er heel weinig bekend. We weten wel dat hij maar voor één seizoen was gecontracteerd, dus misschien heeft hij toch niet in de rij gestaan voor een tweede reeks. We weten echter ook dat er in 2005 slechts één serie van de show in opdracht was gegeven, omdat de BBC wilde zien hoe goed het zou doen voordat er meer groen licht werd gegeven. Het kan dus zijn dat Eccleston de kans had gekregen om terug te keren nadat de show een succes bleek te zijn.

Destijds was de acteur erg stil over zijn beslissing om te vertrekken, maar er waren geruchten over gevechten achter de schermen tussen de acteur en de showrunners van het programma. Hij verwees hier zelf naar zonder in veel details te treden, maar in latere jaren was hij meer open. In een interview in 2018 met de Radio Times zei hij:

"Mijn relatie met mijn drie directe superieuren - de showrunner, de producer en co-producer - ging onherstelbaar stuk tijdens het eerste opnameblok en het is nooit meer hersteld… Ze verloren het vertrouwen in mij en ik verloor het vertrouwen en vertrouwen en geloof erin."

Hij bevestigde dit opnieuw op de 2018 New York Comic-Con toen hij zei:

"Ik ging weg omdat mijn relatie met de showrunner en producenten stukliep… Ik ging weg vanwege die drie personen en de manier waarop ze de show leidden… Ik voelde: 'Ik ga de Doctor op mijn manier spelen en ik ga me niet mengen in deze politiek… en zo ging ik."

Het volledige Comic-Con-interview is te zien op YouTube.

We weten niet wat er mis ging tussen de acteur en de showrunner van de serie, Russell T. Davies, maar het is duidelijk dat Eccleston gewond was geraakt door de ervaring. Volgens een rapport in The Guardian moest hij ook het VK verlaten, omdat de BBC hem blijkbaar op de zwarte lijst had gezet nadat hij Doctor Who had verlaten.

De worstelingen achter de schermen zijn de redenen achter Ecclestons vertrek, en ze leken ook zijn potentiële terugkeer naar het personage te belemmeren. Hij noemde deze zelfs voor zijn beslissing om niet terug te keren voor de 50e verjaardagsspecial van de show. De afgelopen dagen is echter onthuld dat Eccleston zal terugkeren naar de wereld van Doctor Who.

Waarom keert Christopher Eccleston terug naar Doctor Who?

Doctor who
Doctor who

Toen het nieuws naar voren kwam dat Eccleston zou terugkeren naar zijn rol als Doctor Who, was er hoop dat hij terug zou zijn op onze televisieschermen. Helaas is dit niet het geval, aangezien hij terugkeert naar het personage via een reeks audio-avonturen geproduceerd door Big Finish. Dit is enigszins teleurstellend, maar fans zullen nog steeds enthousiast zijn om de negende Doctor door tijd en ruimte in dit formaat te volgen. En het is deels vanwege zijn fans, volgens de Radio Times, dat Eccleston de stimulans heeft gegeven om terug te keren naar het personage. Hij had gezegd dat de liefde van de fan voor zijn karakter hem enigszins had 'genezen' en hem reden had gegeven om zijn houding ten opzichte van Doctor Who te heroverwegen.

Op de New York Comic-Con sprak Eccleston ook over zijn liefde voor het personage, ondanks de ruzies die hij had met de hoge heren bij de BBC. Er werd duidelijk gemaakt dat het de politiek was, en niet de show zelf, die zijn ervaring als Time Lord had aangetast. Zijn passie voor Doctor Who werd bevestigd door de verklaring die hij aflegde tijdens het persbericht voor de komende audio-avonturen.

"Na 15 jaar zal het spannend zijn om de wereld van de Negende Dokter opnieuw te bezoeken en een personage weer tot leven te brengen dat ik graag speel."

Big Finish-voorzitter Jason Haigh-Ellery zei ook dit over de terugkeer van Eccleston:

"Ik sprak voor het eerst met Christopher over het terugkeren naar de rol van de dokter op een fanconventie in februari van dit jaar. Christopher zei dat hij het leuk vond om de fans te ontmoeten en was blij dat zijn dokter zo liefdevol werd herinnerd. Ik ben zo blij dat Christopher heeft besloten om bij ons terug te keren - en ik ben verheugd hem te verwelkomen in de Big Finish-familie terwijl we de nieuwe avonturen van de Ninth Doctor ontdekken."

De liefde van de fans en zijn eigen passie voor het karakter van de Doctor zijn de redenen waarom Eccleston terugkeert, maar zullen de audio-avonturen hem de stimulans geven om ooit terug te keren als de Time Lord op onze televisieschermen in de toekomst?

Zonder een eigen Tardis om in te springen, weten we het niet zeker. Maar in de tussentijd kunnen we nog steeds genieten van de rol van de acteur in de 12-delige audioserie die geleidelijk zal worden uitgebracht van november 2021 tot februari 2022.

Aanbevolen: