Waarom Tim Burton werd gestopt met het regisseren van een 'Superman'-film

Inhoudsopgave:

Waarom Tim Burton werd gestopt met het regisseren van een 'Superman'-film
Waarom Tim Burton werd gestopt met het regisseren van een 'Superman'-film
Anonim

Hoewel het Marvel Cinematic Universe redelijk consistent is gebleven, worden de meeste films met superhelden uit de DC-strips geplaagd door uitdagingen.

Het beste voorbeeld is natuurlijk het huidige DC Extended Universe. Dit is jammer, aangezien DC de thuisbasis is van enkele van 's werelds populairste superhelden, zoals Batman, Green Lantern, Wonder Woman en Superman.

Volgens Rotten Tomatoes is het publiek en zelfs enkele van de hoofdrolspelers over het algemeen ontevreden over de regie van de DCEU, met uitzondering van Wonder Woman. Ook al zijn die-hard fans heel blij dat Zack Snyder Justice League voor HBO Max opnieuw uitdeelt, de mainstream heeft de DC-koorts niet gevat zoals ze deden toen Christopher Nolan aanspraak maakte op Batman.

Natuurlijk maakten de drie Batman-films van Nolan deel uit van hun eigen universum. Toch was het publiek toen enthousiast om superhelden uit die stripreeks te zien en niet alleen van Marvel. Dit is een bewijs van hoe Nolan het personage behandelde.

Er moet veel eer worden betaald aan Tim Burton en zijn film uit 1989, Batman, met Michael Keaton en de grote Jack Nicholson als The Joker. Het was deze film, evenals het vervolg, Batman Returns, die de creatie van de geliefde Batman: The Animated Series inspireerde en zelfs de basis legde voor de films van Christopher Nolan.

Burtons twee Batman-films waren zo populair dat ze hem in de jaren '90 opstelden voor het regisseren van een Superman-film die er nooit kwam. Waarom? Nou, laten we zeggen dat sommige mensen niet blij waren.

Superman-acteurs samen
Superman-acteurs samen

Burton deelde het verhaal met Howard Stern

In 1999 ging regisseur Tim Burton naar The Howard Stern Show om wat insidergeheimen te delen over zijn geannuleerde Superman-film. Stern was teleurgesteld toen Burtons Superman-film werd geannuleerd omdat hij zo dol was op zijn Batman-films. Zowel Stern als zijn medepresentator, Robin Quivers, wilden ook graag Nicholas Cage de titulaire rol zien spelen.

Dus, waarom is het gefilmde geschraapt?

Uiteindelijk kwam het erop neer dat de films onderdeel begonnen te worden van een franchise versus individuele ervaringen.

"Deze studio's worden, zoals, deze grote bedrijven", vertelde Burton aan Stern. "Je moet personages ontwerpen voor Happy Meals voordat je ze voor de film ontwerpt."

Burton beweert dat hij de studio en een van hun grootste financiële partners in de problemen kwam toen hij Batman Returns uitbracht.

"Ik maakte McDonald's van streek omdat ze dachten dat het te donker was. Ze dachten dat het zwarte spul dat uit de mond van de Penguin kwam, te dicht bij de ingrediënten van hun eten zat of zoiets."

Om eerlijk te zijn, dit slijk was een van de redenen waarom een aap Danny DeVito op de set aanviel, maar we begrijpen waarom Burton boos was op het feit dat deze bedrijven zich met zijn kunst bemoeiden. Burton wilde Batman serieus nemen en niet van een Ice-Capades-show houden zoals wat er gebeurde met Batman Forever en Batman & Robin.

Het was uiteindelijk Burtons verlangen naar duisternis dat hem uit een derde Batman-film verwijderde, evenals uit de Superman-film die werd opgezet als een enorme onderneming.

Hij kon de studio gewoon niet gelukkig maken met behoud van zijn artistieke integriteit.

Tim Burton over Howard Stern
Tim Burton over Howard Stern

$10 miljoen uitgegeven aan de ontwikkeling van een film die er nooit was

Terug in het midden van de jaren 90 was Kevin Smith zowat de populairste scenarioschrijver die er was. Gezien zijn neiging tot alles wat nerdy is, was het logisch dat Warner Brothers vroeg om het script te schrijven voor Superman Lives, de opvolger van Superman IV: Quest for Peace.

Maar er waren vanaf het begin problemen… Volgens Smith's verslag in The New York Post was het belangrijkste dat de producenten niet echt geïnteresseerd waren in het personage, behalve hoeveel geld hij eraan kon verdienen.

Toch vond Smith een aantal echt creatieve manieren om de studio te geven wat ze wilden zonder afbreuk te doen aan alles wat hij wist over het personage. Dit trok Tim Burton en twee andere grote Hollywood-schrijvers aan om te proberen het werk van Smith te verbeteren.

Maar de studio was nog steeds niet blij.

Vooral omdat Burton (evenals Nicholas Cage) het personage graag meer diepgang wilde geven dan hij eerder had gekregen. Heck, de studio hield niet eens van het pak met de traditionele "S".

"Ze wilden dat hij zou dragen als Michael Jordan-shorts", vertelde Burton in 1999 aan Howard Stern. "Ze zeiden, 'we zien hem corduroy dragen', als Superman! Ik begrijp het niet eens!"

"En toen zeiden ze: 'geef hem misschien laarzen met, je weet wel, vlammen aan de zijkant'".

Burton kon het gewoon niet aan.

Hoewel de studio meer dan $ 10 miljoen besteedde aan de ontwikkeling van de film, trokken ze uiteindelijk de stekker eruit. Ze verschoven het budget zelfs naar Will Smith's Wild, Wild West … wat een van hun grootste flops was.

Tegenwoordig zijn de producers van Warner Brothers duidelijk intelligenter geworden in wat het publiek van hun superhelden verwacht. Maar ze hebben nog een lange weg te gaan.

Laten we hopen dat ze de volgende regisseur wat meer controle geven over wat ze doen met de zoon van Krypton.

Aanbevolen: