Hoe beïnvloedde 'Dune' 'Star Wars'?

Inhoudsopgave:

Hoe beïnvloedde 'Dune' 'Star Wars'?
Hoe beïnvloedde 'Dune' 'Star Wars'?
Anonim

Toen de trailer voor Denis Villeneuve's Dune op internet verscheen, was er een onmiddellijke reactie op de ingrijpende visie van de regisseur op het universum van het verhaal en zijn bewoners, gebaseerd op de romans van Frank Herbert.

De opwinding neemt al maanden toe, sinds de filmmaker een cast aankondigde met een lange lijst van sci-fi-sterren, zoals Dave Bautista van Guardians of the Galaxy, Oscar Isaac van de Star Wars-franchise, Zendaya of Spider -Man roem, en vele anderen.

Het complexe plot, gebaseerd op de originele boeken, neemt lezers – en binnenkort ook het publiek – mee naar een universum dat duizenden jaren in de toekomst ligt, naar een tijd waarin mensen op vele verre planeten leven.

Het is een universum waar veel Star Wars-fans veel bekends zullen vinden.

De eerste versies van 'Star Wars'

De cockpit van de Millennium Falcon in de originele Star Wars-trilogie met Han, Luke, Obi-Wan en Chewbacca
De cockpit van de Millennium Falcon in de originele Star Wars-trilogie met Han, Luke, Obi-Wan en Chewbacca

Volgens een rapport in Quietus zou Frank Herbert, die al een script voor Dune in de maak had, 37 overeenkomsten hebben genoemd na het zien van de eerste Star Wars-film in 1977.

In tegenstelling tot de Star Wars-films zijn er geen computers in het universum van Dune - ze zijn zelfs verboden. Er is toch geavanceerde technologie, maar in Dune is het gebaseerd op iets dat de spice mélange wordt genoemd, of gewoon spice.

In en eerdere versie van het eerste Star Wars-script (nu Star Wars: Episode IV - A New Hope genoemd), wanneer het publiek prinses Leia voor het eerst ontmoet, bewaakt ze niet de geheime Death Star-plannen, ze zou hebben bewaakt een zending van iets dat "aura spice" wordt genoemd. De kruidenmijnen van Kessel worden kort genoemd als waar de Wookiees tot slaaf werden gemaakt in SW.

Net als Dune bevatten eerdere versies van het Star Wars-script nobele huizen en een feodalistische samenleving. Die details werden verwijderd uit de versie die op het witte doek kwam. Ruimtepolitiek speelt in beide verhalen nog steeds een rol in de vorm van de Trade Federation en de Space Guild – beide organisaties met een monopolie op galactisch transport en scheepvaartroutes.

Plaatsen en mensen vergelijken

De planeet Tatooine, waar Anakin en Luke Skywalker allebei opgroeiden, is een harde woestijnwereld. Luke's oom is een vochtboer op de grotendeels wetteloze planeet die wordt geregeerd door smokkelaars en bandieten. Het is een zeer vergelijkbare scène op Arrakis, de planeet waar alle specerijen te vinden zijn, samen met politieke intriges en rebellie.

Luke's vader Anakin/Darth Vader is de belangrijkste schurk van de eerste zes SW-films. In Dune komt de belangrijkste antagonist naar voren als Vladimir Harkonned - de meedogenloze grootvader van Timothée Chalamet's Paul Atreides.

Wormachtige schurken zijn een ander punt dat Dune en Star Wars gemeen hebben. Jabba the Hutt is een soort worm-naaktslakkruis met een gezicht dat als mensachtig kan worden omschreven, samen met sportieve armen en handen. Hij zit op een verhoogd platform als de onbetwiste leider van zijn planeet. Een van de meest besproken kenmerken van de Dune-trailer was de prachtige zandworm. Dat is echter nog maar het begin van de overeenkomsten. In latere verhalen wordt het personage van Leto II Atreides – zoon van Paul – een symbiont met een zandworm en verandert hij in een groot worm/naaktslakachtig wezen met een menselijk hoofd dat op een verhoogd podium zit.

In Dune is er een orde van vrouwen, de Bene Gesserit genaamd, die speciale krachten kunnen gebruiken en met hun geest kunnen communiceren, niet anders dan de Jedi en hun capaciteiten. Met de stem kan de Bene Gesserit, net als de Jedi, ook de acties van anderen besturen.

Het karakter van de prinses zelf komt in beide verhalen voor. SW's Princess Leia is Princess Alia in Dune - en de naam wordt uitgesproken als A-leia. Alia is de jongere zus van Paul en ze communiceert telepathisch met hem.

Sandworm uit de film Dune
Sandworm uit de film Dune

Er zijn andere details in Star Wars die lijken te zijn geïnspireerd door Dune, bijna als een shout-out. De zandcrawlers in Dune worden gebruikt om het kruid op Arrakis te delven. Op Tatooine worden ze bestuurd door Jawa's die de overblijfselen hebben gevonden uit een mijntijdperk dat lang geleden voorbij was.

Luke gebruikt een elektrische verrekijker om de Sandpeople te controleren, terwijl Paul een vergelijkbare elektrische verrekijker gebruikt wanneer hij de Fremen bespioneert. Beide universums bevatten kleine apparaten die de zwaartekracht kunnen beheersen - de repulsor in de SW-franchise en suspensors in Dune.

Wat de cameraman zei

Greig Fraser is een veelgevraagd cameraman in Hollywood en heeft aan veel grote films gewerkt, waaronder Zero Dark Thirty, Rogue One: A Stars Wars Story, The Mandalorian – en Dune. Hij sprak met Collider over overeenkomsten tussen de twee verhalen. “Er waren enkele overeenkomsten, zoals de woestijnen. Ik bedoel, luister, uiteindelijk ben ik er zeker van dat George Lucas werd geïnspireerd door Dune toen hij Star Wars maakte. Ik weet niet of dat heiligschennend is om over te praten, maar er zijn veel overeenkomsten op sommige gebieden, dus je kon zien dat hij daar zeker door werd beïnvloed', zei hij. "Dus ik moest voorzichtig zijn om beide te doen en mezelf niet te herhalen."

Hoewel Villeneuve ervoor heeft gekozen om het complexe verhaal in twee films te splitsen, zegt Fraser dat het publiek alleen van de eerste Dune kan genieten. Het is een volledig gevormd verhaal op zich met plaatsen om naartoe te gaan. Het is een volledig op zichzelf staande epische film waar mensen veel aan zullen hebben als ze hem zien.”

Dune staat gepland voor release op 18 december 2020.

Aanbevolen: