Waarom Sylvester Stallone een hekel heeft aan het succes van de "Rocky"-films

Inhoudsopgave:

Waarom Sylvester Stallone een hekel heeft aan het succes van de "Rocky"-films
Waarom Sylvester Stallone een hekel heeft aan het succes van de "Rocky"-films
Anonim

Laten we beginnen met te zeggen dat Sylvester Stallone honderden miljoenen dollars waard is. Hij is smerig, stinkend rijk. En laten we er ook aan toevoegen dat hij het personage van Rocky heeft uitgevonden, de scripts heeft geschreven en de meeste van de 5 films heeft geregisseerd. En, oh ja, speelde in de titelrol. In de jaren tachtig en negentig waren hij en Arnold Schwarzenegger de actiehelden. Maar, ongelooflijk, hij bezit de franchise niet. Hij was een betaalde werknemer in alle 5 de films. Wat hij van de films heeft gemaakt, loopt in de tientallen miljoenen, niet (zoals je zou verwachten) in de honderden miljoenen. En de laatste tijd klaagt hij er lang en luid over tegen iedereen die wil luisteren.

Hoe kan dat? Toen hij United Artists benaderde met het idee en het script voor de originele film uit 1976, wilden ze een grote ster als James Caan in de rol casten. Stallone had een reeks vergeetbare acteeroptredens onder zijn riem. Hij was een niemand. Maar hij stond erop dat hij de hoofdrol speelde. Uiteindelijk stemde UA ermee in. En hij kreeg een schijntje van een salaris en een mager soort van winstdelingspakket.

Zijn agenten hielpen niet. Ze zeiden hem min of meer te nemen wat hij pakken kon. En dat deed hij.

De franchise heeft wereldwijd een brutowinst van $ 2 miljard gekregen. En zijn rendement daarop kan, zoals we al zeiden, in tientallen miljoenen worden geteld.

Dit is de reden waarom vader en multi-miljonair Sylvester Stallone het vervelend vindt hoeveel de Rocky-franchise heeft verdiend.

Het achtergrondverhaal

In de aanloop naar Rocky-glorie had Stallone alles van $ 100 om de zijne te noemen. Hij moest zijn Bullmastiff-hond Butkus verkopen om zijn huur te betalen. Hij was nieuw in Hollywood en vastbesloten om het groot te maken. Hij bedacht het personage van Rocky, de down and out bokser die het groot maakt en het script zelf schrijft.

Een nieuwkomer in Hollywood, hij shopte het script in verschillende studio's. Er was weinig interesse. United Artist toonde enig enthousiasme, maar wil een grote naam als James Caan in de titelrol casten. Stallone stond erop dat hij Rocky ging spelen. Het was zijn kindje. Hij trok een lijn in het zand.

United Artists stemde uiteindelijk toe en kende Stallone een salaris toe van ongeveer $ 20.000 en een belang van 10 procent in de winst van de film. Toen hij zijn voorschot eenmaal in handen had, kocht hij zijn hond Butkus terug. De hond verscheen niet alleen in de film, maar kreeg er ook de eer voor. Hij heeft zijn eigen IMDb-pagina. Met een productiebudget van ongeveer $ 1 miljoen haalde de film wereldwijd meer dan $ 220 miljoen op en kreeg een hele reeks Oscar-nominaties. De voorheen verarmde Stallone nam in totaal $2,5 miljoen mee naar huis.

Van zijn plotselinge succes heeft hij gezegd: "Letterlijk, ik parkeerde auto's 10 maanden eerder en nu zijn we hier [bij de Oscars]. Ik huurde een smoking en op weg naar de Oscars brak de stropdas en de chauffeur zegt: 'Wil je de mijne lenen?' Ik ga 'nee, ik denk dat het er niet toe doet', dus ik loop de Oscars binnen en zie eruit als Vinny Boom Bots, 'hoe gaat het?' en mensen zeiden: 'oh mijn god, wat een arrogantie, hoe durft hij?' Laat maar. De film won de Oscar voor beste film. Stallone was snel aan de slag. Hij ging van nul naar held.

Wat nogmaals belangrijk is om op te merken, is dat United Artists en de productiemaatschappijen Rocky bezaten (en nog steeds bezitten). Stallone nam waarschijnlijk een paar miljoen mee naar huis voor de tweede film, $ 3,5 miljoen voor de derde film, $ 12 miljoen voor Rocky IV en $ 15 miljoen voor Rocky V. Laten we dit in perspectief plaatsen. Ongeveer op hetzelfde moment dat Rocky V werd gemaakt, verzamelde Jack Nicholson meer dan $ 100 miljoen voor het spelen van de Joker in de eerste Batman-film. Waarom? Hij accepteerde een vrij laag salaris (nog steeds in de miljoenen) in ruil voor een percentage van elke cent die de film opleverde aan de kassa. Het heet box office bruto.

Dus wat is het probleem?

Het karakter van Rocky maakte van Stallone een begrip. Het leidde tot een carrière in films als Rambo en The Expendables. De man is $ 400 miljoen waard. Wat is het probleem? Nou, zoals Stallone tegen Variety zei:

"Ik heb geen eigendom van Rocky." De producers zeiden tegen hem: "Hé, je bent betaald, dus waar klaag je over?"

Hij geeft toe: "Ik was woedend." Hij was slechts een werknemer in alle 5 films. Licentie- en franchisingrechten zijn in handen van United Artists en de productiebedrijven, niet van hem. Als je een Rocky-actiefiguur of een Rocky-poster koopt, krijgt Stallone geen cent. De films hebben misschien bijna $ 2 miljard opgebracht, maar de opbrengst van Stallone is waarschijnlijk minder dan $ 50 miljoen.

Hij verwijt zichzelf (en zijn voormalige agenten) dat hij zich omdraaide en het accepteerde. Acteurs verdienen veel geld als ze deals sluiten voor een verlaging van de bruto-inkomsten, niet voor de netto-inkomsten (na aftrek van alle kosten) en wanneer ze hun eigen productiebedrijven vormen die eigenaar zijn van filmrechten. Stallone miste op beide punten.

Dus, is hij dankbaar voor het personage Rocky? Zeker weten. Zou hij willen dat hij het anders had gedaan? Helemaal.

Aanbevolen: