De echte reden dat er nooit een goed Ghostbusters-vervolg is geweest

Inhoudsopgave:

De echte reden dat er nooit een goed Ghostbusters-vervolg is geweest
De echte reden dat er nooit een goed Ghostbusters-vervolg is geweest
Anonim

Inmiddels weten bijna alle filmfans hoeveel haat de 2016 volledig vrouwelijke Ghostbusters-film heeft gekregen. Een deel ervan was puur gebaseerd op seksisme, een deel was frustratie over de studio's omdat ze een bestaand project veranderden om het meer 'wakker' te maken, en de rest van de haat had te maken met de kwaliteit van de film zelf. Vanuit het perspectief van een arendsoog was de film de vier getalenteerde sterren en de erfenis van de franchise gewoon niet waardig. Zelfs Emma Stone vermeed slim om in de film te worden gecast, omdat ze duidelijk het schrift op de muur kon zien. Maar de waarheid is dat de Ghostbusters-film uit 2016 niet het enige vreselijke project in het Ghostbusters-universum is.

Natuurlijk weten we niet hoe geweldig of verschrikkelijk het volgende Ghostbusters-vervolg zal zijn. Sommige fans maken zich zorgen over de aanstaande Ghostbusters: Afterlife, en anderen beweren dat fans niets te vrezen hebben van het door Jason Reitman geregisseerde vervolg. Maar fans vergeten vaak te erkennen dat Ghostbusters 2 uit 1989 behoorlijk slordig was. En de reden hiervoor is dat het buitengewoon moeilijk is om een goed vervolg te maken op dit specifieke komedie/horror meesterwerk. Dit is waarom…

Niemand kan de balans tussen komedie en horror bepalen

Dit is de sleutel tot het succes van Ghostbusters uit 1984. In een fantastisch video-essay van Nerdstalgic wordt geschetst waarom niemand ooit een goed vervolg op Ghostbusters heeft gemaakt. En de delicate balans tussen het horrorgenre en het comedygenre staat centraal. Natuurlijk ligt de schuld hiervoor terecht bij de voeten van de studio, die duidelijk wilde dat elk van de films komischer zou zijn omdat ze de neiging hebben een bredere aantrekkingskracht te hebben… AKA-komedie spreekt kinderen aan en zij zijn het belangrijkste doelwit voor merchandising. Ja, het draait allemaal om de almachtige dollar.

In de eerste Ghostbusters-film werd een delicate balans tussen horror en komedie gevonden door regisseur Ivan Reitman en alle filmsterren. Terwijl Bill Murray zeker de show stal als het gekke maar volkomen droge komische hart van de film. Sommige van de andere acteurs, zoals Dan Aykroyd en Rick Moranis, gingen voor de meer slapstick-aanpak. Maar de film was ook gebaseerd op een enigszins serieus verhaal met echte inzet en legitieme terreur.

Dan Aykroyd was de man die oorspronkelijk het idee voor Ghostbusters bedacht. Al van kinds af aan was hij gefascineerd door geesten. Op een dag kreeg hij het idee om een paar paranormale onderzoekers te volgen die achter in een Gouden Gids-boek werden opgeroepen. Hoewel zijn oorspronkelijke idee was om er een komedie van te maken, was zijn eerste incarnatie van het script veel "griezeliger" van toon. Het vond zelfs op meerdere planeten plaats. Maar toen Ivan Reitman en Harold Ramis het in handen kregen, slaagden ze erin om Dans idee te concentreren en het de Ghostbusters te maken die we kennen en waar we van houden. Een die karaktergedreven was met een paar echte buiklach, gekke keuzes en een beetje de springfactor.

De balans die werd gevonden zorgde er ook voor dat de horror niet te overdreven of intimiderend was. In feite had het een soort ouderwetse charme. Bovendien werden de actiescènes tot een minimum beperkt, omdat dat niet het soort film was dat de makers wilden maken… Merk op hoeveel de vernieuwde film uit 2016 dat respecteerde… Ja, niet zo veel.

Maar Ghostbusters 2 ook niet, en dat was volledig in handen van de oorspronkelijke makers van de franchise. In de originele Ghostbusters waren er echte angsten die werden gecreëerd met praktische effecten zoals stop-motion en poppenspel. Maar niets aan Ghostbuerts 2 was eng. Het kreeg een deel van de komedie goed, maar de griezelige factor ontbrak. Dit komt doordat de studio van Ghostbusters een veel grotere franchise probeert te maken dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Hoe Columbia en Sony Studios Ghostbusters hebben verwoest

Nadat de eerste Ghostbusters was uitgebracht, werd er een geanimeerde show gemaakt, evenals overvloedige merchandising die leidden tot de creatie van het vervolg. Maar om de serie geschikt te houden voor kinderen, werd de horror in de tweede film aanzienlijk afgezwakt. Het is gemakkelijk een van de redenen waarom Ghostbusters 2 een kritieke mislukking was en de franchise de komende jaren bleef tanken. Natuurlijk leerden Columbia en Sony Studios absoluut niets van hun fout toen ze de film herschikten en van de film een screwball-komedie maakten met tonnen groen scherm, gekke speciale effecten en veel actiescènes.

Gelukkig lijkt de trailer voor Ghostbusters: Afterlife, de derde film in de originele franchise, deze delicate genre-toon te hebben geraakt. Natuurlijk weten we het pas zeker als het uitkomt…

Aanbevolen: