Fans zijn geschokt dat Marvel Comicbook-schrijvers onderbetaald worden, ondanks MCU-succes

Fans zijn geschokt dat Marvel Comicbook-schrijvers onderbetaald worden, ondanks MCU-succes
Fans zijn geschokt dat Marvel Comicbook-schrijvers onderbetaald worden, ondanks MCU-succes
Anonim

Fans waren woedend nadat de mishandeling van Marvel-stripschrijvers werd onthuld, vooral in het licht van het aanhoudende succes van het Marvel Cinematic Universe.

In een uitstekende weergave van onderzoekswerk publiceerde The Guardian een artikel over hoe Marvel en DC hun stripschrijvers behandelen, vooral als het erom gaat dat hun werk de inspiratiebron is voor filmaanpassingen. Journalist Sam Thielman schreef: "Volgens meerdere bronnen, wanneer het werk van een schrijver of kunstenaar prominent in een Marvel-film voorkomt, is het de gewoonte van het bedrijf om de maker een uitnodiging voor de première en een cheque van $ 5.000 te sturen."

Hij vervolgde: “Drie verschillende bronnen bevestigden dit bedrag aan de Guardian. Er is geen verplichting om de première bij te wonen of de $ 5.000 te gebruiken voor reizen of accommodatie; bronnen beschreven het als een stilzwijgende erkenning dat compensatie verschuldigd was.”

Thielman meldt verder dat "verschillende bronnen" beweerden dat de vergoeding van de schrijver kan variëren tussen "de betaling van $ 5.000, niets of - zeer zelden - een speciaal karaktercontract." Een maker die genoemd contract ontving, zei dat het niet het succes omvatte dat hun werk de Marvel-franchise bracht.

Ze deelden: "Ik heb een [speciaal karaktercontract] gekregen dat echt, echt verschrikkelijk was, maar het was dat of niets. En in plaats van het te eren, sturen ze een bedankbriefje en zeggen ze: 'Hier is wat geld dat we je niet verschuldigd zijn!' en het is vijfduizend.' Ze voegden eraan toe: "En jij zegt: 'De film heeft een miljard dollar verdiend.'"

Het artikel bracht ook een incident aan het licht waarbij stripboekschrijvers Ed Brubaker en Steve Epting spontaan verschenen op een premièrefeest voor Captain America: The Winter Soldier - Theilman stelt dat hoewel de film direct gebaseerd was op hun strips’, werd hen de toegang ontzegd. Uiteindelijk kon Winter Soldier-acteur Sebastian Stan ze binnenlaten.

Fans walgden van de manier waarop Marvel deze schrijvers behandelde en velen begonnen verhalen over mishandeling uit het verleden op te graven. Dit omvatte het verhaal van Rocket Raccoon-bedenker Bill Mantlo. Ondanks dat zijn personage een cruciale rol speelde in Guardians and the Galaxy en daaropvolgende Marvel-films, merkte Mantlo dat hij zijn medische zorg niet kon betalen nadat hij betrokken was bij een ongeval met doorrijden.

Een fan schreef: "Dit is op dit moment letterlijk de grootste franchise ter wereld, @Disney moet ophouden hebzuchtig te zijn en hun schrijvers en artiesten op de juiste manier te compenseren."

Een ander twitterde: Het zou minstens het dubbele moeten zijn lol. Ik begrijp dat dit slechts aanpassingen zijn, maar als je het verhaal schrijft waarop het is gebaseerd, zou je geld moeten krijgen, VOORAL als je het personage letterlijk hebt gemaakt.

Een derde stemde in met: "Een beetje laat zien dat alleen omdat een studio je goede fanservice geeft, ze niet minder een zakelijke heerser zijn. Goede films staan niet gelijk aan een goede behandeling van creatievelingen achter de schermen. Het is gemakkelijk om de gebreken in een studio te zien die worstelt dan een studio die je goede inhoud geeft."

Deze mishandeling van schrijvers komt kort na het nieuws dat Scarlett Johansson Disney aanklaagt voor het schenden van haar Black Widow-contract.

Aanbevolen: