The Odd Way 'Blade Runner' geïnspireerd 'Batman Begins

Inhoudsopgave:

The Odd Way 'Blade Runner' geïnspireerd 'Batman Begins
The Odd Way 'Blade Runner' geïnspireerd 'Batman Begins
Anonim

De filmindustrie heeft een aantal films gehad die een grote impact hebben gehad op de films die na hen kwamen. Hoewel ze niet altijd een hit zijn, hebben de films die als inspiratie dienen voor anderen de neiging om voorop te lopen en ontwikkelen ze te zijner tijd een trouwe aanhang.

Blade Runner was geen grote hit, maar de film is zo inspirerend als maar kan. Wat sommige mensen echter niet weten, is dat de film een grote invloed had op Christopher Nolan's Batman Begins.

Laten we eens kijken hoe Blade Runner de eerste Batman-film van Nolan inspireerde.

'Blade Runner' is een klassieker

Voordat je Gotham City en de wereld van The Caped Crusader induikt, is het belangrijk om wat tijd te nemen om naar Blade Runner te kijken. De film, die in 1982 werd uitgebracht, is een klassieke sci-fi-film die, zelfs na bijna 40 jaar, nog steeds zo visueel verbluffend is als altijd.

Met Harrison Ford, Rutger Haur en Sean Young in de hoofdrol, heeft Blade Runner, ondanks dat het geen kaskraker was, altijd zijn plaats weten te behouden tussen de beste films ooit gemaakt.

Jaren nadat de film aansloeg bij het publiek, werd een vervolg uitgebracht, Blade Runner 2049. Net als zijn voorganger was de film een visueel genot waar mensen dol op waren, maar schijnbaar moeite had om grote zaken te genereren aan de kassa.

Een van de meest indrukwekkende aspecten van de film is de wereld waarin deze zich afspeelt. In plaats van steriel te zijn, voelt deze wereld levend en geleefd, wat een dieptelaag toevoegt die veel andere grote films kunnen missen.

Gebrek aan kassucces terzijde, Blade Runner is een geweldige film die een grote impact heeft gehad op een aantal andere films, waaronder Batman Begins.

'Batman Begins' Kickstart The Dark Knight Trilogy

In 2005, na een opmerkelijk lange afwezigheid van het grote scherm, betrad Batman opnieuw de box office-arena, en in plaats van te leunen in de gekke campiness van vroeger, wilde regisseur Christopher Nolan graag een donkerdere en meer realistisch Gotham. Deze beslissing wierp zijn vruchten af, want de film was een groot succes en hielp bij het lanceren van een van de beste superheldentrilogieën ooit gemaakt.

Met Christian Bale, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Liam Neeson en Katie Holmes was Batman Begins een perfecte manier om een nieuwe reeks Batman-films te beginnen. Bale was een uitzonderlijke keuze om het personage te spelen, en het was een solide zet om zowel Scarecrow als Ra's al Ghul als schurken te gebruiken. Na meer dan $ 370 miljoen verdiend te hebben, had DC een gloednieuwe franchise in handen.

Christopher Nolan zou vervolgens zowel The Dark Knight als The Dark Knight Rises maken, wat een blijvende erfenis op het genre nalaat. Terugkijkend op Batman Begins onthulde Nolan dat hij wat inspiratie haalde uit Blade Runner.

Christopher Nolan's inspiratie

EF92211C-0E41-4296-AB7A-B17CAE8C75F2
EF92211C-0E41-4296-AB7A-B17CAE8C75F2

Dus, hoe inspireerde Blade Runner Christopher Nolans werk aan Batman Begins. In een interview sprak de veelgeprezen regisseur over de visuele stijl van Blade Runner en het vermogen om een realiteit voor zijn personages te construeren.

"Het is moeilijk te zeggen wat een bewust eerbetoon was en wat mijn analyse was van waarom Blade Runner zo overtuigend was in zijn productieontwerp en in de manier waarop het zijn sets gebruikt. Vanuit een pragmatisch oogpunt is Blade Runner eigenlijk een van de meest succesvolle films aller tijden in termen van het construeren van die realiteit met behulp van sets. Op Batman Begins moesten we, in tegenstelling tot The Dark Knight, voor een groot deel de straten van Gotham bouwen. Dus ik werd meteen aangetrokken door de visuele behandeling die Ridley Scott had bedacht, in termen van hoe je deze enorme sets fotografeert om ze echt te laten voelen en niet als indrukwekkende sets, "zei Nolan.

Iedereen die Blade Runner heeft gezien, zal beamen dat de film visueel verbluffend is, en het biedt een ongelooflijke wereld voor zijn personages om in te spelen. Nolans vermogen om hierop als inspiratie te putten, heeft een lange weg afgelegd bij het maken van Batman Begint een fantastische visuele film die diende als de perfecte Gotham voor Batman van Christian Bale.

Nolan zou ook zeggen: " Blade Runner is een van de voorbeelden van hoe je een camera kunt pakken en vies kunt worden … en je publiek echt kunt omhullen met de sfeer van de wereld die je probeert te creëren. Wij hebben zeker geprobeerd die stijl na te bootsen, en ik denk dat we daarmee een eerbetoon hebben gebracht, vooral waar we de regen veel gebruikten."

Batman Begins is een ongelooflijk belangrijke film voor DC Comics, en het is verbazingwekkend om te horen welke invloed Blade Runner had op Nolans aanpak.

Aanbevolen: