Welke Star Wars-films hebben een Oscar gewonnen?

Inhoudsopgave:

Welke Star Wars-films hebben een Oscar gewonnen?
Welke Star Wars-films hebben een Oscar gewonnen?
Anonim

In 1977 kwam de eerste Star Wars-film, Star Wars: Episode IV – A New Hope uit en maakte de wereld kennis met de legendarische filmfranchise. Star Wars kreeg daarna miljoenen fans en de filmfranchise werd met de jaren alleen maar populairder. Tussen de verbazingwekkende verhalen van goed versus kwaad en de baanbrekende visuele effecten, is het geen wonder waarom de films de aandacht van de wereld (en de aandacht van de Academie) trokken. De films hebben in totaal zeven Oscars gewonnen, waaronder drie voor visuele effecten.

Hoewel de franchise vandaag de dag nog steeds populair is, heeft deze verrassend genoeg al jaren geen Oscars meer gewonnen. Alle Star Wars-films zijn genomineerd voor een Oscar, maar slechts een paar hebben de prijs daadwerkelijk gewonnen. Laten we eens kijken welke Star Wars-films een Oscar hebben gewonnen.

6 De eerste ‘Star Wars’-film won de meeste Oscars

Star Wars: Episode IV – A New Hope is de film waarmee het Star Wars-tijdperk begon. Volgens IMDb gaat Star Wars: Episode IV - A New Hope over "Luke Skywalker [die] de krachten bundelt met een Jedi Knight, een eigenwijs piloot, een Wookiee en twee droids om de melkweg te redden van het wereldvernietigende gevechtsstation van het rijk, terwijl ze ook prinses Leia probeert te redden van de mysterieuze Darth Vader.” Het was de allereerste Star Wars-film ooit gemaakt en is waarschijnlijk nog steeds de beste. Het won zeven Oscars tegelijk, waaronder een Special Achievement Award.

5 ‘Star Wars: Episode IV – A New Hope’ won een Special Achievement Award

Samen met het winnen van zeven Oscars in één nacht, verdiende Star Wars: Episode IV – A New Hope ook een Special Achievement Award. Ben Burtt, regisseur, geluidsontwerper, filmeditor, scenarioschrijver en stemacteur, won de Special Achievement Award for Sound Effects. Hij won het voor zijn creatie van de stemmen van aliens, wezens en robots. De prijs werd door C-3PO uitgereikt in een vlinderdas, wat het nog specialer maakte. Star Wars: Episode IV – A New Hope is misschien de enige Star Wars-film die zeven Academy Awards wint, maar het is niet de enige die een Special Achievement Award wint.

4 ‘Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back’ was de tweede die een Oscar won

Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back is de tweede film in de Star Wars-franchise en de tweede die ooit een Oscar heeft gewonnen. Het vervolg vervolgt de reis van Luke Skywalker terwijl hij begint met Jedi-training met Yoda en opnieuw moet vechten tegen Darth Vader samen met premiejager Boba Fett. Volgens Vulture: “Hoewel The Empire Strikes Back (1980) nu vaak wordt genoemd als de beste van alle Star Wars-films, was de ontvangst in 1980 cooler, zowel bij fans als bij de Academy. Het won slechts één concurrerende Oscar, voor Beste Geluid. Empire werd ook genomineerd voor Original Score en Art Direction.”

3 ‘Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back’ won ook een speciale prestatieprijs

Naast het winnen van een Oscar voor Beste Geluid, verdiende Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back ook een Special Achievement Award. De film won de Special Achievement Award for Visual Effects en werd toegekend aan meerdere filmmakers die aan de film hebben meegewerkt. Getalenteerde filmmakers als Brian Johnson, Richard Edlund, Dennis Muren en Bruce Nicholson wonnen allemaal de speciale Oscar. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back is de laatste Star Wars-film die meer dan één Oscar heeft gewonnen, maar het is niet de laatste die een Special Achievement Award heeft gewonnen.

2 ‘Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi’ is de laatste die een Oscar wint

Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi is de derde en laatste Star Wars-film die ooit een Oscar heeft gewonnen. De film vertelt het verhaal van de rebellen die Han Solo redden van Jabba the Hutt en op een missie gaan om de tweede Death Star te vernietigen. Luke Skywalker probeert ook Darth Vader te helpen terug te gaan naar de duistere kant. Het won echter geen reguliere Oscars zoals de eerste twee Star Wars-films - de enige Academy Award die het won was een Special Achievement Award. Volgens Liveabout: "Door de erkenning te herhalen die Empire drie jaar eerder kreeg, kreeg Return of the Jedi een Special Achievement Award voor visuele effecten bij de Oscars van 1984. Terugkerend om te accepteren waren effectenartiesten Richard Edlund en Denis Muren; ze werden vergezeld door effectkunstenaar Ken Ralston en schepselontwerper Phil Tippett."

1 De 'Star Wars'-franchise heeft in decennia geen Oscar gewonnen

Er zijn acht verschillende Star Wars-films geweest sinds Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi in 1983 uitkwam en dat is exclusief de nieuwe Star Wars-films die de komende jaren zullen verschijnen. Maar geen van hen heeft een Oscar gewonnen.

“Return of the Jedi (1983) was de eerste (van vele) Star Wars-films die nul concurrerende Oscars won, ondanks nominaties voor Art Direction, Original Score en beide geluidscategorieën. Het heeft wel weer een speciale Oscar voor visuele effecten mee naar huis genomen, de laatste Oscar die aan een Star Wars-film is gegeven”, aldus Vulture. Ook al heeft de Star Wars-franchise miljoenen fans, het lijkt erop dat het niet nog een Oscar kan winnen. Misschien zal een van de nieuwe films in de komende jaren eindelijk de verliezende reeks doorbreken.

Aanbevolen: