Hoe Sam Raimi's film 'The Unholy' is gebaseerd op het giftige idee om een handicap te verhelpen

Inhoudsopgave:

Hoe Sam Raimi's film 'The Unholy' is gebaseerd op het giftige idee om een handicap te verhelpen
Hoe Sam Raimi's film 'The Unholy' is gebaseerd op het giftige idee om een handicap te verhelpen
Anonim

The Unholy is een horrorfilm die in april 2021 uitkwam. De film gaat over een doof en non-verbaal tienermeisje genaamd Alice dat in de kerk is opgegroeid, maar op een dag denkt dat ze de Maagd Maria ziet, en ze gelooft dat de Maagd Maria haar handicap heeft genezen. Ze gelooft ook dat ze nu in staat is om andere gehandicapte mensen te genezen. Ze realiseert zich uiteindelijk dat het niet de Maagd Maria is, maar iets veel donkerder dat haar het vermogen gaf om te genezen.

Je kunt waarschijnlijk het giftige thema zien dat hier aan de hand is - de film gaat helemaal over het genezen (en proberen op te lossen) van handicaps. Maar weinig bronnen hebben hierop gewezen sinds de film uitkwam. De meeste recensies gaan over hoe eng de film is of hoeveel visuele effecten er zijn gebruikt. Dit laat alleen maar zien hoe het giftige idee om handicaps te herstellen volledig genormaliseerd is in onze samenleving. Laten we eens kijken hoe The Unholy precies op dit idee is gebaseerd.

6 Er waren geen gehandicapte acteurs of filmmakers die betrokken waren bij het maken van 'The Unholy'

Hoewel The Unholy behoorlijk eng is, is de giftige representatie nog enger. Slechte representatie richt meer schade aan dan geen representatie en leidt ertoe dat mensen schadelijke stereotypen gaan geloven. Er waren geen gehandicapte acteurs of filmmakers betrokken bij het maken van de film (althans in belangrijke rollen), wat een van de belangrijkste redenen is waarom de weergave giftig en niet nauwkeurig is. Cricket Brown, die Alice speelt, vertelde Scream Horror Magazine: De scène waarin ik voor het eerst hoor en spreek, was absoluut de scène waar ik me het meest zorgen over maakte en waar ik de meeste angst voor had om het naar waarheid te spelen … Ik keek naar een veel dingen en bleef vooral bij YouTube, omdat er online een schat aan informatie is over deze gemeenschappen van mensen met verschillende capaciteiten. Omdat Cricket niet doof is, moest ze YouTube-video's bekijken om haar personage te portretteren. Het zou veel nauwkeuriger zijn als een dove actrice Alice zou spelen.

5 Alice praat alleen negatief over haar doofheid

Nadat Alice 'genezen' is, begint ze te praten over alle slechte dingen die gepaard gingen met doof zijn. Ze concentreert zich niet op de positieve dingen die ze altijd in haar leven heeft gehad. Ze praat alleen negatief over haar doofheid en laat het lijken alsof het het ergste ter wereld is om gehandicapt te zijn. Wanneer Gerry, een worstelende journalist, Alice vraagt of ze 'genezen' is, blaast ze muziek en danst erop. Ze vertelt hem: 'Weet je wat het ergste is aan doof zijn? Je kunt niet naar muziek luisteren. Nadat ze dat heeft gezegd, vertelt ze ook dat ze vroeger onzichtbaar was en dat tot nu toe niemand haar opmerkte. Niet één keer zei ze iets positiefs over haar handicap.

4 Alice probeert te laten zien dat haar leven "beter" is zonder haar handicap

Net zoals Alice alleen negatief over haar handicap praat, laat ze het lijken alsof ze 'genezen' moest worden om gelukkig te zijn en dat haar leven zoveel beter is zonder haar handicap. Tijdens een scène van The Unholy zingt Alice in de kerk en zegt dat ze dat eerder niet kon omdat het koor haar niet wilde laten meedoen. Dit kwam niet door haar doofheid. Er zijn veel dove muzikanten en zangers. Ze had bij het koor kunnen komen als ze haar een kans hadden gegeven. Haar handicap was niet de echte reden waarom ze ongelukkig was, het was de manier waarop mensen haar daarom behandelden.

3 Dr. Natalie Gates praat over een jongen die "lijdt" aan zijn handicap

Naast Alice is er een ander personage in de film met een handicap genaamd Toby (die ook wordt gespeeld door een valide acteur). Hij heeft een vorm van spierdystrofie en maakt gebruik van een rolstoel. Toby gaat naar Alice nadat hij heeft gehoord wat er met haar is gebeurd en zij hem "geneest". Hij stapt uit zijn rolstoel en kan lopen. Later in de film praat Pastor Delgarde met Dr. Natalie Gates om te bepalen of wat er gebeurde een wonder was. Ze legt uit hoe hij alle spieren die hij verloor lijkt te hebben teruggekregen en niet langer 'lijdt' aan spierdystrofie. Het probleem met 'lijden' is dat het lijkt alsof je geen gelukkig leven kunt leiden als je gehandicapt bent, wat verre van waar is.

2 De kerk probeert psychische aandoeningen te verbergen

Als je de film nog niet hebt gezien, kan dit een deel ervan voor je bederven. Tegen het midden van de film wordt pater Hagan (die Alice's voogd is) gedood door de duistere entiteit die in de hele film aanwezig is. Maar niemand weet dat hij werd vermoord tot later in de film. Iedereen denkt dat hij door zelfmoord is omgekomen. Wanneer Gerry pater Hagan vindt, vraagt bisschop Gyles hem te zwijgen over hoe hij stierf. Hij wil niet dat iemand denkt dat hij door zelfmoord is omgekomen. Hij probeert dit beeld te schetsen dat iedereen die bij de kerk is aangesloten "perfect" is en hij wil niet dat iemand denkt dat pater Hagan een psychische aandoening heeft gehad die zijn dood heeft veroorzaakt. Geestesziekte is een handicap, dus de bisschop probeerde zo'n beetje een handicap van de kerk te scheiden, net zoals het koor Alice niet toestond om mee te doen vanwege haar handicap. Niet elke kerk is zo, maar kerken als deze in een film afbeelden kan veel schade aanrichten.

1 De hele film is gebaseerd op het idee dat een handicap iets is dat moet worden verholpen of genezen

Dit zijn allemaal slechts een paar voorbeelden van hoe The Unholy handicap negatief afschildert en als iets dat moet worden opgelost. De hele film is gebaseerd op het idee dat iedereen die gehandicapt is, moet worden genezen om een gelukkig leven te leiden. De duistere entiteit die mensen 'geneest' is wat het verhaal drijft. Als de personages niet genezen wilden worden, zou er geen film zijn. Ze hadden een andere enge film over iets anders kunnen maken, maar ze kozen ervoor om een verhaal te maken dat giftig is. Het laat mensen met een handicap denken dat er iets mis met hen is of dat ze geen gelukkig leven kunnen leiden. En het zorgt ervoor dat andere mensen ze anders zien. Totdat gehandicapte filmmakers hun verhaal kunnen vertellen, zullen giftige films zoals deze blijven plaatsvinden.

Aanbevolen: