Jean-Claude Van Damme's Bloodsport was gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat een absurde leugen bleek te zijn

Inhoudsopgave:

Jean-Claude Van Damme's Bloodsport was gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat een absurde leugen bleek te zijn
Jean-Claude Van Damme's Bloodsport was gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat een absurde leugen bleek te zijn
Anonim

Toen het nieuws bekend werd dat Jean-Claude Van Damme letterlijk een ster in Miami volgde die tegen hen probeerde te vechten, dachten fans meteen aan Bloodsport. De film uit 1988 over een Amerikaanse soldaat die zich losmaakt van het leger om te vechten in dodelijke mixed martial arts-toernooien in China, vat perfect het imago van Jean-Claude samen. Om nog maar te zwijgen van zijn zeer vreemde maar fascinerende carrière.

Bloodsport is zonder twijfel een culthit en een van de favoriete films van voormalig president Donald Trump. Sterker nog, hij is er nogal geobsedeerd door. Maar wat hij en andere fans van de door Newt Arnold geregisseerde film misschien niet weten, is dat het eigenlijk gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Eigenlijk, krabben … het moest gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal. Maar het werd uiteindelijk een bizarre leugen.

Hier is het belachelijke verhaal van hoe de filmmakers achter Bloodsport werden opgelicht door te denken dat ze een verhaal maakten over een echt persoon.

Is Bloodsport een waargebeurd verhaal?

In een artikel over de liefde van Donald Trump voor Bloodsport door MEL Magazine, legde scenarioschrijver Sheldon Lettich uit dat hij was voorgesteld aan een man die beweerde te vechten in verborgen toernooien in Hong Kong in de jaren 70.

"Aan het eind van de jaren zeventig werd ik door mijn toenmalige agent aan deze man, Frank Dux, voorgesteld. Frank had een roman geschreven over de oorlog in Vietnam en de agent dacht dat hij deze roman zou kunnen verkopen als dat zo was. gehalveerd, en hij wist dat ik een veteraan uit Vietnam was en dacht dat ik Frank moest ontmoeten en een gesprek met hem moest hebben, "legde Sheldon Lettich uit.

Frank vertelde Sheldon uiteindelijk over een geheim Kumité-toernooi waaraan hij deelnam en won. Hij beweerde de eerste westerling te zijn die dit deed.

Kumité maakt deel uit van karatetraining waarbij een persoon traint tegen zijn of haar tegenstander.

Sheldon was meteen geïntrigeerd door het verhaal en was overtuigd van de juistheid ervan na het zien van een "enorme trofee" en een artikel gepubliceerd door Black Belt Magazine over zijn vaardigheden in Kumité.

"Dan rijden we op een dag in mijn auto en opnieuw vertelt hij me over dit toernooi en dat het absoluut niet mogelijk was en dat het erg bloederig moest worden. Om die reden was het bijgenaamd "bloedsport" door sommige van de vechters. Nou, toen ik dat woord "bloedsport" hoorde, zweer ik dat het was alsof ik een koor van engelen hoorde zingen. Ik zei: 'Wauw, dat is een geweldige titel voor een film.'"

Een paar jaar later ontmoette Sheldon producer Mark DiSalle en werkte hij samen om de vechtsportfilm te maken rond een personage gebaseerd op Frank Dux. En natuurlijk zou dit personage zijn naam delen.

De film werd uiteindelijk een behoorlijk succes en lanceerde absoluut de carrière van Jean-Claude Van Damme. Dit was iets dat de echte Frank Dux zelfs beweerde in een interview met BuzzFeed.

"Ik ben er trots op en trots dat het zoveel mensen heeft geïnspireerd [om MMA-gevechten te beginnen]. Ik denk dat het een klassieker is waar mensen over 25 jaar nog steeds naar zullen kijken", zei Frank Dux. "Het is de enige film die van Jean-Claude een ster heeft gemaakt en die hem een ster zal houden.

Is het verhaal van Frank Dux waar?

"Dus alles over Frank Dux en de Kumité bleek stieren te zijn," zei Sheldon Lettich tegen MEL Magazine.

Een week of zo nadat Bloodsport was uitgebracht, begon een restaurator van de L. A. Times een onderzoek naar de echte Frank Dux.

"Hij interviewde Frank en publiceerde een artikel dat gaten in het verhaal van Frank blaast."

Door de jaren heen bleven andere krijgskunstenaars gaten schieten in de legende van Frank Dux, omdat ze nog nooit hadden gehoord van de ondergrondse competitie die hij zogenaamd had gewonnen.

"Volgens Frank vond het plaats in de Bahama's - mensen hebben daar contact opgenomen met de regering en ze zeiden: 'Nee, er is daar nooit zoiets voorgekomen', en niemand kan ooit worden achterhaald wie nam deel aan het toernooi. Zelfs Black Belt Magazine had de wol over hun ogen getrokken, " onthulde Sheldon.

En Frank had een soort slinkse manier om dit te verhullen, zoals hij zou zeggen: 'Nou, het was een geheime wedstrijd, we waren allemaal tot geheimhouding verplicht, dus niemand zal toegeven dat ze hebben deelgenomen aan de Kumité.' Hij deed hetzelfde met zijn militaire gegevens. Hij vertelde mensen dat hij een oorlogsheld was, dat hij in Vietnam was, dat hij op geheime missies ging en dat hij een Medal of Honor kreeg. Hij liet me zelfs zijn Medal of Honor eenmaal. Ik weet niet waar hij die vandaan heeft.'

Terwijl de echte Frank Dux achter de L. A. Times aanging voor het verhaal dat zijn leugens aan het licht bracht, werd de zaak door een rechter verworpen.

"Hij klaagde Van Damme ook aan voor een film genaamd The Quest, maar die verloor hij", zei Sheldon. “Hij is erg procederend. Hij heeft nog nooit een rechtszaak gewonnen, maar hij blijft mensen aanklagen.

De leugens van Frank Dux eindigden daar niet, volgens Sheldon, L. A. Times, Ranker en All That Is Interessant.com. Naar verluidt schreef hij ook een boek waarin hij beweerde te zijn gerekruteerd door het hoofd van de CIA, de stichting oprichtte genaamd The International Fighting Arts Association, en loog tegen de producenten over zijn leraar, Tiger Tanaka, die eigenlijk een personage was in een James Bond-roman.

"Ondanks dat [Bloodsport] werd aangeprezen als gebaseerd op een echt verhaal, was het allemaal verzonnen," zei Sheldon. "Frank Dux verzon zichzelf om deze krijgerheld en vechtsportkampioen te worden, en geen van allen was waar. Het was echter een goed verhaal."

Aanbevolen: