Alle 11 originele Netflix-films om een Oscar te winnen

Inhoudsopgave:

Alle 11 originele Netflix-films om een Oscar te winnen
Alle 11 originele Netflix-films om een Oscar te winnen
Anonim

In relatief korte tijd is Netflix van een postorder-dvd-service naar een eenvoudige streaming-service gegaan naar een van de grootste filmproducenten ter wereld. Elk jaar lijkt het alsof Netflix meer films uitbrengt dan ooit tevoren. In 2015 bracht de streamingdienst zeven originele documentaires uit en slechts twee originele speelfilms (Beasts of No Nation en The Ridiculous 6), terwijl ze in 2021 meer dan 100 volledig originele films uitbrachten.

Door originele films uit te brengen, heeft Netflix het landschap van de filmindustrie volledig veranderd. Voor het eerst werden high-budget, veelgeprezen, voor een Oscar in aanmerking komende films rechtstreeks op streaming uitgebracht. Het was dus slechts een kwestie van tijd voordat Netflix hun eerste Oscar-nominatie in 2014 en hun eerste Oscar-overwinning in 2017 claimde. In 2021 werd Netflix genomineerd voor meer dan 30 Academy Awards.

Dit zijn de elf originele Netflix-films die een Academy Award hebben gewonnen.

11 'The White Helmets' won in 2017 het beste korte documentaireonderwerp

The White Helmets, het allereerste Netflix-origineel dat een Academy Award won, volgt leden van de Syrische burgerbescherming. Het werd uitgebracht in september 2016 en het duurt 40 minuten.

10 'Icarus' won beste documentaire in 2018

Icarus is een filmisch onderzoek naar doping in Olympische sporten. Het was de eerste lange Netflix-film die een Academy Award won.

9 'Periode. Einde van de zin.' Gewonnen Beste Documentaire Korte Onderwerp In 2019

Periode. Einde van de zin. is een documentaire van 25 minuten die zich afspeelt in Hapur, India. Het vertelt het verhaal van een groep vrouwen die leren hoe ze goedkope maandverbanden kunnen maken voor de vrouwen in hun gemeenschap. Het was de tweede originele Netflix-film die de Oscar voor beste korte documentaire won bij de Academy Awards.

8 'Roma' won drie Oscars in 2019

Roma was de eerste met een Oscar bekroonde originele Netflix-film die geen documentaire was. Het is geschreven en geregisseerd door Alfonso Cuarón en geïnspireerd door zijn eigen jeugd in Mexico. Bij de Academy Awards 2019 won Roma de prijs voor Beste Regisseur, Beste Cinematografie en Beste Buitenlandse Film. Het heeft tot nu toe meer Oscars gewonnen dan welke andere originele Netflix-film dan ook.

7 'American Factory' won beste documentaire in 2020

American Factory is een documentaire over de fabriek van een Chinees bedrijf in een klein stadje in Ohio. Het was het tweede Netflix-origineel dat de Academy Award voor beste documentaire won.

6 Laura Dern uit 'Marriage Story' won beste vrouwelijke bijrol in 2020

Laura Dern werd geprezen voor haar rol als advocaat Nora Fanshaw in Marriage Story. Naast de Academy Award voor beste vrouwelijke bijrol won Dern de BAFTA, de Golden Globe, de SAG Award en meer dan een dozijn andere grote prijzen. Op het moment van schrijven is zij de enige acteur die een Oscar heeft gewonnen voor een originele Netflix-film.

5 'If Anything Happens I Love You' won de beste korte animatiefilm in 2021

If Anything Happens I Love You is een korte film geschreven en geregisseerd door Will McCormack en Michael Govier. De film vertelt het verhaal van twee ouders wiens dochter op tragische wijze om het leven kwam bij een schietpartij op school. Het is het enige geanimeerde Netflix-origineel dat een Oscar heeft gewonnen.

4 'Two Distant Strangers' won de beste live-action korte film in 2021

Two Distant Strangers is een korte film van 32 minuten, geschreven door Travon Free en geproduceerd door Free en Martin Desmond Roe. Toen de korte film de Oscar voor Beste Live Action Short won, betekende dit de eerste overwinning van Netflix in de categorie.

Leuk weetje: Two Distant Strangers is geproduceerd door Grey's Anatomy-ster Jesse Williams en Grammy-winnende rapper Sean "Puff Daddy" Combs

3 'My Octopus Teacher' won beste documentaire in 2021

My Octopus Teacher was de derde originele Netflix-film die de Oscar voor beste documentaire won. De documentaire volgt natuuronderzoeker Craig Foster terwijl hij een jaar lang een wilde octopus leert kennen voor de kust van Zuid-Afrika.

2 'Mank' won twee Oscars in 2021

Mank werd geregisseerd door de iconische Hollywood-regisseur David Fincher op basis van een scenario dat zijn overleden vader Jack Fincher enkele jaren eerder schreef. De productie speelde Gary Oldman als Herman J. Mankiewicz, de Hollywood-scenarioschrijver die Citizen Kane schreef. Mank won twee prijzen bij de Oscars in 2021: Beste Cinematografie en Beste Productieontwerp.

1 'Ma Rainey's Black Bottom' won twee Oscars in 2021

Ma Rainey's Black Bottom was gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van de geliefde Amerikaanse toneelschrijver August Wilson. Het is de tweede film gebaseerd op een toneelstuk van Wilson met in de hoofdrol Viola David en wordt geproduceerd door Denzel Washington na de film Fences uit 2016. Ma Rainey's Black Bottom won in 2021 twee Academy Awards: Best Makeup and Hairstyling en Best Costume Design. Van Chadwick Boseman werd verwacht dat hij postuum de prijs voor Beste Acteur zou winnen voor zijn hoofdrol als Levee Green, maar hij verloor van Anthony Hopkins uit The Father.

Aanbevolen: