Is 'Yellowstone' gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Inhoudsopgave:

Is 'Yellowstone' gebaseerd op een waargebeurd verhaal?
Is 'Yellowstone' gebaseerd op een waargebeurd verhaal?
Anonim

Het vierde seizoen van het neowesterse ranchdrama Yellowstone op het Paramount Network eindigde op 2 januari met de laatste aflevering. Net als het voorgaande seizoen, werd het vierde hoofdstuk van de show met lovende kritieken ontvangen, met een goedkeuringsscore van 100% op Rotten Tomatoes.

Een vijfde seizoen moet nog worden bevestigd door het netwerk, maar er zou opschudding ontstaan onder de steeds groter wordende schare fans als de show zou worden geannuleerd. Met zo'n ongelooflijke aanhang is het normaal dat mensen zich afvragen: is de serie gebaseerd op gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden?

Gedurende de geschiedenis van film en televisie hebben waargebeurde verhalen een enorme weerklank gevonden bij het publiek wanneer ze naar het scherm werden vertaald. Een goed voorbeeld is de horrorklassieker van Alfred Hitchcock, Psycho, die in de jaren '50 blijkbaar was gemodelleerd naar een echte seriemoordenaar uit Wisconsin.

Het is echter een iets andere situatie met Yellowstone. Met een illustere cast met onder meer Kelly Reilly en Kevin Costner, toont de show het boerenleven in de staat Montana. Hoewel elementen van de show zijn geïnspireerd op echte situaties, is het verhaal zelf erg fictief.

'Yellowstone' is ontwikkeld door Taylor Sheridan van 'Sons Of Anarchy'

Yellowstone werd geboren in het brein van Taylor Sheridan, voorheen vooral bekend van zijn rol als plaatsvervangend politiechef David Hale in de FX-serie Sons of Anarchy. Na bijna twee decennia optreden voor de camera, werd Sheridan naar verluidt het acteren beu en nam hij de beslissing om zich te verdiepen in scenarioschrijven en regisseren.

Taylor Sheridan als plaatsvervangend hoofd David Hale in 'Sons of Anarchy&39
Taylor Sheridan als plaatsvervangend hoofd David Hale in 'Sons of Anarchy&39

Zijn eerste pro-optreden achter de camera was in een horrorfilm genaamd Vile, die in 2011 werd uitgebracht. De Texaan werd gecrediteerd als de regisseur van de film, hoewel hij er een iets andere kijk op heeft. Sheridan legde eerder uit dat hij alleen hielp bij het regisseren van de film als een gunst aan zijn vriend Eric Beck, die hem schreef en produceerde.

Dit gebeurde binnen een jaar nadat Sheridan Sons of Anarchy verliet, in een moment van openbaring waarin hij overging van acteur naar schrijver/regisseur. In een interview in 2016 met Creative Screenwriting onthulde hij de katalysatoren voor deze stap.

"We waren aan het heronderhandelen", legde hij uit. "En ik had één idee van wat ik waard was en zij hadden een idee dat heel anders was."

Taylor Sheridan stopte met 'Sons Of Anarchy' omdat hij 'moe was om andermans verhalen te vertellen'

Zijn vrouw, Nicole Muirbrook, was op dat moment zwanger, en de gedachte om zijn familie te zien 'vastlopen' in Hollywood bracht een andere manier van denken teweeg."Ik was aan het rekenen en ik realiseerde me dat ik niet de rest van mijn dagen in een appartement met twee slaapkamers in Hollywood zou kunnen wonen", vervolgde hij. "Ik wilde mijn kind daar niet opvoeden."

Taylor Sheridan, Nicole Muirbrook en hun zoon Gus
Taylor Sheridan, Nicole Muirbrook en hun zoon Gus

Er waren ook creatieve redenen om die keuze te maken. "Ik had ook het punt bereikt waarop ik het echt zat was om de verhalen van anderen te vertellen en ik wilde mijn eigen verhalen vertellen", zei hij. "Ik stopte met [Sons of Anarchy] en verkocht zo ongeveer alles wat ik bezat en ging zitten en schreef Sicario."

Sicario werd gevolgd door Hell or High Water, dat hij beiden schreef maar niet regisseerde. De twee films waren niettemin ongelooflijk succesvol, waarbij de laatste zelfs werd genomineerd bij de Academy Awards voor Best Original Screenplay.

Zijn echte speelfilmdebuut als regisseur kwam in 2017, met Wind River. In mei van dat jaar liet Sheridan zijn Yellowstone-concept groen licht geven voor ontwikkeling bij Paramount.

'Yellowstone' leent enkele elementen van de 825.000 hectare grote King Ranch in Texas

IMDb vat de plot van Yellowstone samen als het verhaal van 'de familie Dutton, geleid door John Dutton, die de grootste aaneengesloten ranch in de Verenigde Staten beheert, onder constante aanval door degenen die eraan grenzen - landontwikkelaars, een Indiaas reservaat en het eerste nationale park van Amerika.'

De King Ranch in Texas
De King Ranch in Texas

In die zin zijn elementen van het verhaal inderdaad geïnspireerd door de 825.000 hectare grote King Ranch in Texas. Sheridan werkte het complot ook uit met stukjes uit zijn eigen opvoeding, aangezien hij zelf opgroeide op een ranch in Cranfills Gap in de staat Lone Star.

"Ik streef naar authenticiteit. Ik streef ernaar om mensen de wereld te laten zien waarin ik ben opgegroeid", zei hij in december vorig jaar in een promotievideo met Paramount. Dit is iets dat hij vervolgens probeert door te geven aan zijn acteurs.

"Hoe beter ik ze kan laten begrijpen wat ze doen, hoe beter de uitvoeringen, hoe authentieker de scènes eruitzien, en dan lijkt het echt," legde hij uit. "Ik neem gewoon mijn acteurs en zet ze aan het werk. En als ze hun personage spelen, doen ze gewoon een andere formule."

Aanbevolen: