Symboliseren de 'Alice In Wonderland'-personages een psychische aandoening?

Inhoudsopgave:

Symboliseren de 'Alice In Wonderland'-personages een psychische aandoening?
Symboliseren de 'Alice In Wonderland'-personages een psychische aandoening?
Anonim

In Alice and Wonderland zegt de Cheshire Cat tegen Alice: "Iedereen is hier gek." Na het analyseren van de eigenaardige karakters van Wonderland, hebben fans de hypothese geopperd dat de kat misschien gelijk had. Misschien hebben de klassieke personages, zoals de Hartenkoningin, de Gekke Hoedenmaker en Alice zelf, echt psychische aandoeningen.

Alice in Wonderland blijft een van de meest populaire kinderverhalen die er bestaan (hoewel de aanpassing van Tim Burton met in de hoofdrol Johnny Depp het niet zo goed deed). Meer dan een eeuw nadat het werd geschreven, is het verhaal nog steeds geliefd bij het publiek.

Het is mogelijk dat een van de geheimen achter het succes is dat de personages, hoewel ze er vreemd uitzien, psychische stoornissen vertonen die voor veel mensen in de echte wereld herkenbaar zijn.

Heeft de theorie dat Alice in Wonderland echt een verhaal over geestesziekten is, enig gewicht? En vertegenwoordigen andere Disney-personages ook geestesziekten? Blijf lezen om erachter te komen.

Welke geestesziekte hebben de personages in 'Alice In Wonderland'?

Alice in Wonderland bevat enkele van de meest interessante personages in de geschiedenis van de literatuur. Hoewel elk literair personage voor interpretatie vatbaar is, wordt algemeen aangenomen dat de auteur van het klassieke werk, Lewis Carroll, inspiratie putte uit de behandeling van geestesziekten in de 19e eeuw.

Open Culture meldt dat Carrolls oom, Robert Wilfred Skeffington Lutwidge, een officier van de Lunacy Commission was. De organisatie hield toezicht op instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, die toen 'gekkenhuizen' werden genoemd. Er wordt aangenomen dat Carroll zijn kennis van psychische stoornissen en wat er destijds over werd begrepen, gebruikte om zijn karakters te vormen.

Welke psychische stoornissen lijken de klassieke Alice in Wonderland-personages te vertonen?

Volgens The Odyssey Online vertoont de Mad Hatter, een van de belangrijkste personages, een posttraumatische stressstoornis. In de Tim Burton-bewerking van het verhaal, waarin het personage wordt gespeeld door Johnny Depp, krijgt hij in ieder geval regelmatig flashbacks van zijn dorp dat wordt aangevallen door de Rode Koningin, wat tot woede-uitbarstingen leidt.

Het personage lijkt ook tekenen van een bipolaire stoornis te vertonen, aangezien hij soms somber en depressief is voordat hij manische episodes van opwinding ervaart.

De schurk van het verhaal, de Rode Koningin, lijkt een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben, wat blijkt uit de manier waarop ze volledig in zichzelf opgaat en geen empathie voor anderen heeft. Haar eisen dat ze er vandoor gaan, suggereren een paranoïde persoonlijkheidsstoornis, aangezien ze ervan overtuigd is dat iedereen erop uit is om haar te pakken te krijgen.

De tweelingkarakters van Tweedledee en Tweedledum kunnen een gedeelde psychotische stoornis vertonen, die The Odyssey Online definieert als "een psychiatrisch syndroom waarbij symptomen van een waanvoorstelling en hallucinaties van het ene individu op het andere worden overgedragen."

Ondertussen wordt door sommigen geloofd dat het Witte Konijn symbool staat voor gegeneraliseerde angststoornis, omdat hij zich constant zorgen maakt dat hij te laat komt. Het konijn vertoont ook andere veelvoorkomende symptomen van de aandoening, waaronder spiertrekkingen, rusteloosheid en opwinding.

Het lijkt erop dat veel van de Alice in Wonderland-personages geestesziekten symboliseren, maar hoe zit het met Alice zelf?

Welke stoornis heeft Alice in 'Alice In Wonderland'?

Volgens Owlcation lijkt Alice vooral te worstelen met een eetstoornis. Dit wordt voor het eerst genoemd wanneer ze in Wonderland aankomt en drastisch van grootte verandert na het eten of drinken van het voedsel en de drankjes waar ze toegang toe heeft. Dit kan laten zien hoe mensen met een eetstoornis het gevoel kunnen hebben dat ze drastisch van grootte veranderen, zelfs nadat ze maar één ding hebben geconsumeerd.

"Als Alice eet, neemt ze niet gewoon een kleine hap, maar eet ze eerder een eetbui en heeft ze later spijt van haar acties", legt de publicatie uit en voegt eraan toe: "Alice zit vast in een cyclus waarin ze te veel eet en heeft dan om nog meer te eten of te drinken om haar aanvankelijke consumptie te corrigeren. Ze vertrouwt in wezen op voedsel om haar problemen op te lossen.”

Interessant is dat in de publicatie ook wordt uitgelegd dat Lewis Carroll zelf een eigenaardige relatie met eten had. Naar verluidt weigerde hij te lunchen en al zijn andere ma altijden waren klein. Als hij werd uitgenodigd voor het avondeten, bracht hij zijn eigen eten mee.

Welke psychische stoornissen vertegenwoordigen andere Disney-personages?

Hoewel Alice in Wonderland het beroemdste voorbeeld is van een kinderverhaal dat mogelijke symboliek van een psychische aandoening bevat, zijn er ook andere Disney-personages die verschillende psychische stoornissen vertegenwoordigen.

Belle van Belle en het Beest is beschuldigd van het vertonen van Stockholm Syndroom, terwijl ze verliefd wordt op het Beest, die hun relatie begint door haar gevangen te houden.

De koningin van Sneeuwwitje en de zeven dwergen is niet verwonderlijk in verband gebracht met narcisme, aangezien ze geen rekening houdt met de gevoelens van iemand anders en geobsedeerd is door haar eigen imago. Het is geen wonder dat fans haar een van de slechtste Disney-personages vinden!

Een van de minder bekende feiten over Ariel uit Een kleine zeemeermin is dat sommigen denken dat ze disposofoob is, ook wel bekend als een hamsteraar.

Book My Show legt uit dat hamsteraars emotionele gehechtheid creëren met waardeloze items en vermijden om aan andere mensen te laten zien wat ze hebben verzameld uit angst voor schaamte. Ariel laat dit gedrag duidelijk zien door menselijke objecten te verzamelen en op te slaan.

Aanbevolen: