Hier is waarom Will Smith de 'Grammys' uit 1989 boycotte

Inhoudsopgave:

Hier is waarom Will Smith de 'Grammys' uit 1989 boycotte
Hier is waarom Will Smith de 'Grammys' uit 1989 boycotte
Anonim

Oscars-avond had een monumentale nacht moeten zijn voor Will Smith. Na tientallen jaren te hebben gewacht op het winnen van een Academy Award, was hij een grote favoriet voor de gong voor Beste Acteur die dit jaar naar het jaarlijkse evenement ging.

In feite slaagde hij er uiteindelijk in om de erkenning te krijgen, hoewel zijn prestatie uiteindelijk werd ontsierd door de fysieke woordenwisseling die hij kreeg met komiek en co-presentator van de avond, Chris Rock.

Dit debacle zorgt er nu al voor dat de carrière van de acteur lijkt te ontrafelen, aangezien hij werd gedwongen af te treden als lid van de Academie, en sommige van zijn toekomstige projecten nu worden opgeschort.

Dit is echter niet de eerste keer dat Will Smith een onvriendelijke relatie heeft met een grote prijsuitreiking. In 2016 boycotte hij samen met zijn vrouw Jada Pinkett-Smith de Oscars vanwege een gebrek aan diversiteit in de nominaties.

Chris Rock was dat jaar ook de gastheer, en zoals het geval was bij de Oscars van 2022, maakte hij grappen over mevrouw Smith op het podium, in wat nu een voortdurende strijd lijkt te zijn.

Verder terug, in 1989, had Smith ook de Grammy Awards-ceremonie van 1989 geboycot, nadat de rapcategorie uit het televisiesegment van de show was geschrapt.

Waarom zat Will Smith op het Grammy Awards-evenement van 1989?

Voordat hij de grote filmster werd die we hem nu kennen, was Will Smith in feite een zeer succesvolle ontluikende rap-hiphopster. Samen met zijn goede vriend en Fresh Prince of Bel-Air co-ster DJ Jazzy Jeff, vormde hij de helft van de beroemde muzikale groep genaamd DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince.

Tussen 1984 en 1994 bracht het duo vijf studioalbums uit, waaronder He's the DJ, I'm the Rapper in 1988, waarmee ze officieel voor het eerst multi-platina verkopende artiesten maakten. De lead-off single op dat album was Parents Just Don't Understand, die werd genomineerd voor een Best Rap Performance tijdens de Grammy's van 1989.

Toen de Recording Academy aankondigde dat deze specifieke categorie niet op televisie zou worden uitgezonden, namen Smith en zijn partner de beslissing om niet aanwezig te zijn, als hun manier om hun protest te uiten.

Ondanks hun afwezigheid kwam het duo toch als overwinnaar uit de strijd en versloeg Supersonic van J. J. Fad, Wild Wild West door Kool Moe Dee en Going Back to Cali door LL Cool J.

Will Smith en DJ Jazzy Jeff vonden de beslissing van de academie 'een klap in het gezicht'

Toen ze dat jaar de beslissing namen om weg te blijven van het evenement, spraken Will Smith en DJ Jazzy Jeff duidelijk over hun redenen waarom. Ze benadrukten echter dat ze geen probleem hadden met de Academie of de prijzen als entiteit.

"We hebben voor de boycot gekozen. We vinden dat het een klap in het gezicht is", zei Smith. "We hebben geen probleem met de Grammy als prijs of de Grammy als instelling. We hadden alleen een probleem met het ontwerp van de prijsuitreiking in 1989."

Nog toen nog maar 21 jaar oud, legde Smith verder uit dat hun radicale keuze een bewijs was van de hoge waardering waarmee ze hun muziek koesterden. "We vinden dat onze muziek belangrijk genoeg was en belangrijk genoeg is om in de show te zijn geweest", vervolgde hij.

Van zijn kant voerde DJ Jazzy Jeff aan dat de Academy die de rapcategorie negeerde, gewoon een 'gebrek aan kennis' was. Smith was het hiermee eens en zei: "Ze weten niets van rapmuziek. En onze boycot was om hun ogen ervoor te openen."

Wat gebeurde er in de nasleep van de boycot van Will Smith's Grammy's?

Ten tijde van hun boycot voorspelde het rapduo dat hun acties een reactie van de Academie zouden uitlokken voor de gebeurtenissen die daarna zouden volgen.

"Volgend jaar zal een rapper kunnen optreden tijdens de Grammy's en de prijs zal op televisie worden uitgezonden omdat de muziek groot genoeg en belangrijk genoeg is om in die show te zijn", hield Will Smith vol. "Dit is een mijlpaal in onze carrière en een mijlpaal in de geschiedenis van rap."

Net zoals ze hadden voorspeld, werd de categorie vanaf 1990 officieel toegevoegd aan het televisiesegment van de show. Tegelijkertijd werden ze opnieuw genomineerd voor hun nummer I Think I Can Beat Mike Tyson, afkomstig van hun derde LP, And in This Corner.

Deze keer verloren DJ Jazzy Jeff en de Fresh Prince de prijs, die in plaats daarvan ging naar De La Soul for Me Myself and I. Will Smith zou nog twee Grammy Awards winnen, een keer samen met zijn oude partner, en de andere voor zijn solo-uitvoering van Gettin' Jiggy wit It.

Aanbevolen: