Hoe Jon Batiste van 'Colbert'-bandleider naar vijfvoudig Grammy-winnaar ging

Inhoudsopgave:

Hoe Jon Batiste van 'Colbert'-bandleider naar vijfvoudig Grammy-winnaar ging
Hoe Jon Batiste van 'Colbert'-bandleider naar vijfvoudig Grammy-winnaar ging
Anonim

Voordat ze veel wonnen bij de Grammy's van 2022, kenden de meeste mensen Jon Batiste gewoon als de muzikaal leider van The Late Show With Stephen Colbert. Nu prijzen fans Colbert voor het "helpen" van Batiste om in de industrie te komen. Maar als afgestudeerde van Juilliard is de laatste eigenlijk een ster op zich. Hij had de nachtelijke show niet eens nodig, maar zijn "goede chemie" met de gastheer overtuigde hem om de felbegeerde baan aan te nemen. Hier is een blik op zijn reis van bandleider van Colbert tot vijfvoudig Grammy-winnaar.

Hoe Jon Batiste de muzikale directeur van Stephen Colbert werd

Het begon met een simpel bezoek aan de show van Colbert. Het optreden van de jazzman in 2014 in het Colbert Report werd meteen een sollicitatiegesprek. "We ontmoetten elkaar op het scherm in The Colbert Report in juli. Dat was de eerste keer dat we wisten dat er een energie was", vertelde Batiste in augustus 2015 aan Katie Couric. op een goede manier… interview. Hij brak karakter een beetje; heel speels, en ook spontaan. En ik voelde een energie, en hij ook. We bleven praten na verloop van tijd, en uiteindelijk werd het een gesprek over de show… de volgende show."

In een interview met New York Post in 2022 zei de bandleider dat deelname aan de show leek te worden gedreven door het lot. "We hadden een goede chemie", zei hij over de eerste ontmoeting met Colbert. "En toen deden we een optreden in de voorstelling. We namen gewoon het hele publiek mee naar buiten en we marcheerden het hele publiek en ik en Stephen waren aan het dansen. En het was gewoon dit hele feest." Hij onthulde ook dat Colbert hem bleef uitnodigen.

Dus toen de gastheer op Letterman's plek landde, adviseerden Batiste's vrienden hem om "Bel hem op. Schrijf en vertel hem dat je deze nieuwe show met hem wilt doen", waarop hij antwoordde: "Ik had zoiets van, ' Man, ik weet het niet.'" Hij had het optreden ook niet nodig. Destijds had de hitmaker I NEED YOU een nummer 1-record in de Billboard-hitlijsten en kreeg hij meerdere deals aangeboden. "Ik was van plan hem te bellen en hem het hele verhaal te vertellen," herinnerde Batiste zich. Maar het bleek dat hij dat niet hoefde te doen, aangezien de komiek ook werd geadviseerd hem in te huren.

Waarom Jon Batiste's 2022 Grammy Sweep niet als een verrassing zou moeten komen

Fans verwachtten aanvankelijk dat Olivia Rodrigo's Sour de 64e Grammy Awards' Album of the Year-prijs zou winnen. Dus sommigen waren geschokt toen Batiste de prijs voor zijn We Are-album mee naar huis nam. Die laatste heeft immers veel minder commercieel succes. Maar zoals Billboard opmerkte: "We vergeten soms dat de Grammy's niet in de eerste plaats een stem zijn van muziekfans of zelfs van muziekrecensenten of commentatoren, maar van muziekmakers zelf - artiesten, schrijvers, producenten, instrumentalisten en anderen." Batist is dat allemaal.

De singer/songwriter/instrumentalist had die avond 11 nominaties, waaronder een Song of the Year-nominatie voor Freedom en "genre-knikken die varieerden van de beste R&B-uitvoering tot de beste geïmproviseerde jazzsolo tot het beste Amerikaanse rootslied." Het is geweldig dat de Grammy's eindelijk onderschatte talenten erkennen. Batiste is de eerste zwarte artiest in 14 jaar die Album van het Jaar wint. Hij won die avond ook de volgende categorieën: Best American Roots Performance, Best American Roots Song, Best Score Soundtrack for Visual Media en Best Music Video.

En voor de twijfelaars die er zijn, onthoud wat deze fan over Batiste tweette: "jon batiste heeft getourd met PRINCE. hij is een van de directeuren van het nationale jazzmuseum in harlem. mijn man heeft een gouden wereldbol en een academy award, om nog maar te zwijgen van zijn jazz accolades & lifetime achievement award, en een BAFTA award. hij kwam NIET uit het niets." In 2021 werd de muzikant de tweede zwarte componist die de Oscar voor Best Original Score won voor zijn werk aan Disney-Pixar's Soul, samen met Trent Reznor en Atticus Ross van Nine Inch Nails.

Jon Batiste is 'nog steeds bezig' zijn 2022 Grammy-overwinningen

Batiste zat onlangs als Colbert's gast op The Late Show om na te denken over zijn baanbrekende overwinning bij de 2022 Grammy's. Op de vraag hoe die dag was, onthulde de zanger dat hij eigenlijk te laat was voor het evenement. "We waren te laat", vertelde hij. "We waren te laat voor de ceremonie en de pre-uitzending. Mijn hele familie was bij me. Mijn grootvader - hij is bijna 90, hij is 89 jaar oud. Mijn vader, mijn moeder, mijn neven, mijn zus. Mijn vriend Ryan, die uitvoerend produceerde het album samen met mij. Er waren de hele tijd een heleboel mensen in de kamer."

De gastheer legde uit dat Batiste zeker te laat zou komen omdat zijn 11 nominaties ongekend waren. Hij moest aanwezig zijn bij de repetities, de pre-uitzendingsceremonie en de rode loper die allemaal tegelijk plaatsvonden. "Ze hebben het niet echt voor je uitgewerkt als je 11 nominaties hebt", merkte hij op, waarop Colbert antwoordde: "Dat hebben ze niet gepland omdat er niemand anders was voor wie ze dat moesten plannen, Jon. Je was de enige met 11 nominaties."

Batiste bekende ook dat zijn grote triomf nog niet is doorgedrongen. "Man, het is zoveel dat ik nog steeds aan het verwerken ben", zei hij tegen de gastheer. "Eerst vond ik het feit dat mijn familie erbij was om daar getuige van te zijn ongelooflijk. Het is ongelooflijk. Er ging gewoon zoveel in dat moment: pianolessen, enkele burgerrechtenmarsen." Hij twijfelde in eerste instantie zelfs aan zijn overwinning voor Album van het Jaar. "Het was zo luid dat ik bijna niet wist dat ik het was, omdat ze mijn naam pas na de titel zeiden", herinnert hij zich. "Ik dacht: 'Misschien is dat het album van iemand anders dat klinkt als We Are'."

Aanbevolen: