James Dean: 10 redenen waarom hij nog steeds een cultureel icoon is in 2020

Inhoudsopgave:

James Dean: 10 redenen waarom hij nog steeds een cultureel icoon is in 2020
James Dean: 10 redenen waarom hij nog steeds een cultureel icoon is in 2020
Anonim

Met minder dan een decennium in zijn hitjaren en slechts drie grote films op zijn naam, zou James Dean niet per se als een icoon worden beschouwd in moderne maatstaven. De rockliefhebber blijft echter rocken terwijl de hele muziek- en filmindustrie zich lijkt aan te passen aan zijn dromen.

Voor zijn dood zei Dean: Wat is een betere manier om te sterven? Het is snel en schoon, en je gaat naar buiten in een gloed van glorie!” Zijn carrière werd op 24-jarige leeftijd door een ongeluk abrupt stopgezet, wat ook zijn bekendheid deed toenemen. Zeventig jaar later leeft zijn naam nog steeds voort, en hier zijn 10 redenen waarom.

10 Wijziging van script

Je zou verwachten dat een amateuracteur zijn rol serieus zou volgen zonder af te wijken van het geschreven script. Niet voor Dean, vanaf zijn eerste acteerrol in East of Eden, wat Dean's acteerdoorbraak betekende, leek hij zijn eigen script te hebben.

Het was niet de bedoeling dat hij in de film zou dansen of Massey omhelzen, maar hij deed het wel. Onbeschaamd, zou Dean zeggen: "wanneer een acteur een scène speelt precies zoals een regisseur het opdraagt, is het geen acteerwerk. Het volgt instructies." Volgens Dean voelde hij zich daardoor opgesloten. De meeste sterren in de industrie van vandaag, waaronder Nicholas Cage, gebruiken zijn advies bij het acteren.

9 Stealer of Hearts

Een voorproefje van zijn liefdesleven van verschillende biografen, Dean had een mystieke vaardigheid om een dame verliefd op hem te laten worden. Vele jaren later, na zijn dood, beweren sommigen nog steeds dat er iets ernstigs aan de hand was. In 2011 werd tegen zijn liefdesbrieven met een van zijn vriendinnen, Barbara Glenn, met wie hij twee jaar had gedatet, $ 36.000 geëist.

Actrice Liz Sheridan in haar in 2000 gepubliceerde boek, Dizzy & Jimmy: My Life with James Dean; A love Story beschrijft hun relatie in New York 1952 als 'gewoon een beetje magisch. Het was voor ons allebei de eerste liefde.” In die tijd, terwijl de Zwitserse actrice Ursula Andress nog steeds bij Marion Brando was, had ze ook een relatie met Dean.

8 Romeo en Julia

Zijn relatie met de Italiaanse actrice Pier Angeli was niet van deze wereld. Volgens Angeli waren hun tijden samen als een toneelstuk in Romeo en Julia van Shakespeare. Ze waren gewoon onafscheidelijk. Ze zei verder: "Soms hielden we op het strand zoveel van elkaar dat we gewoon samen de zee in wilden lopen, hand in hand, omdat we toen wisten dat we altijd samen zouden zijn."

Hoewel ze niet samen eindigden, mislukten Angeli's twee huwelijken en stierf ze in 1971 aan een overdosis barbituraten. Vrienden in de laatste jaren van haar leven beweren dat Dean de liefde van haar leven was. Uit hun liefdesaffaire ontstond in 1997 de televisiefilm Race with Destiny. Het maakte James Dean gewoon onsterfelijk.

7 James Dean Memorial Junction

De kruising van State Route 46 en State Route 41 is vernoemd naar Dean. De werkelijke plaats van het ongeval is echter ongeveer 30 meter naar het zuiden. Zeventig jaar later claimt de James Dean Memorial Junction dat zijn nalatenschap het icoon symboliseert. Iedereen die voorbijgaat, kan het niet helpen, maar herbeleef het leven van het icoon.

6 Zijn dood werd vereeuwigd in film

Dean's dood was de toetssteen van vele tv-shows, films en toneelstukken. Producenten en acteurs waren gewoon niet bereid om Dean te laten sterven. De film ‘30 september 1955’ laat zien hoe verschillende mensen in een kleine zuidelijke stad in de VS reageerden op de dood van Dean.

Het toneelstuk Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean, toont een reünie van Dean-fans op de 20th verjaardag van zijn dood. Dit is slechts een klein deel van de vele shows die zijn gemaakt om hem te herinneren, waarvan sommige nog steeds goede recensies hebben.

5 De vader van de rock

Hoewel zijn interesse in veel muziekgenres lag, had zijn persona in Rebel with a Cause een grote impact op rockmuziek. De muziekmedia zouden Dean en rock vaak als gekoppeld zien. Het vakblad Music Connection ging zelfs zo ver om Dean "de eerste rockster" te noemen.

Zijn personage in de film heeft veel rockmuzikanten beïnvloed, waaronder Elvis Presley, Eddie Cochran en Gene Vincent. Dean verwierf een mythische status die zijn plaats als rock-'n-roll-icoon bestempelde. Hij is aangeroepen in nummers als A Young Man Is Gone van de strandjongens, James Dean van de Eagles en James Dean van de Goo Goo Dolls.

4 Het homo-icoon

Hoewel sommige van zijn vrienden beweren dat hij geen homo was, noemden de Gay Times Readers Awards Dean het grootste mannelijke homo-icoon. Journalist Joe Hyams suggereerde dat hij misschien in de homo-activiteit was terechtgekomen als ruilmiddel om zijn carrière vooruit te helpen, en enkele van zijn beste vrienden waren het daarmee eens. Openlijk homo zijn, zelfs in de filmindustrie, was niet zo populair, daarom wordt hij beschouwd als een held van de LGBTQ-gemeenschap.

Zijn collega-motorrijder, John Gilmore, geeft toe dat hij en Dean meerdere keren seks hadden. Hij vertelde over hun ontmoetingen als "Bad boys die bad boys spelen door de biseksuele kanten van onszelf te openen." Rebellenregisseur Nicholas Ray zei openlijk dat Dean homo was.

3 De culturele rebel

James Dean heeft de definitie van de term cool veranderd in wat we nu kennen. Als kunstenaar, reflecterend op onze maatschappelijke waarden, wordt Deans leven gezien als een belichaming van de frustraties van jonge blanke Amerikanen met de waarden van hun ouders. Rockhistorici hebben hem gekarakteriseerd als een symbool van tribale tieneridentiteit, wat een beeld geeft waarmee jonge mensen zich in die tijd konden identificeren en navolgen. Het leven van decanen wordt veel bestudeerd in academische literatuur, Amerikaanse geschiedenis en journalistiek.

2 Zijn postume onderscheidingen

Hoewel Dean al lang dood is, krijgt hij nog steeds veel prijzen, zelfs in de geëvolueerde kunstindustrie van vandaag, en daarom overschaduwt zijn naam nog steeds de NYC-theaters. Hij werd gerangschikt als de 18th beste mannelijke filmster van Golden Age Hollywood in de 100 jaar van AFI. Hij was ook de eerste acteur die postuum een Academy Award-nominatie ontving voor Beste Acteur. Dean heeft ook twee postume acteernominaties ontvangen.

1 De mentor van iconen

Dean ontvangt onderscheidingen als ster van andere grote sterren. Volgens David R. Shumway was Dean de eerste iconische figuur van jeugdige rebellie en 'een voorbode van jeugdidentiteitspolitiek'. Joe Hyams stelt dat Dean "een van de zeldzame sterren was … die zowel mannen als vrouwen sexy vinden, terwijl Marjorie Garber deze kwaliteit uitlegt als" het ondefinieerbare extra iets dat een ster maakt. Nicolas Cage en andere sterren hebben hem genoemd als hun mentor en de beste ster waarmee ze zich graag zouden identificeren.

Aanbevolen: