De tragische waarheid over de verborgen intelligentie van Marilyn Monroe

Inhoudsopgave:

De tragische waarheid over de verborgen intelligentie van Marilyn Monroe
De tragische waarheid over de verborgen intelligentie van Marilyn Monroe
Anonim

Marilyn Monroe is al heel lang een onderwerp van fascinatie. Tot op de dag van vandaag concurreren studio's nog steeds om de meest nauwkeurige biopic van de actrice te produceren. Netflix moest zelfs hun "grafische" mededinger bewerken, Blonde met in de hoofdrol Ana de Armas, die naar verluidt werd nagesynchroniseerd omdat ze niet klonk als de Seven-Year Itch-ster. De expliciete scènes waren waarschijnlijk gericht op het moeilijke leven van de actrice en haar tragische dood.

Nou, het streamingplatform heeft de juiste beslissing genomen om die eruit te halen. Fans zijn tenslotte meer geïnteresseerd om Monroe af te schilderen als de boekenwurm die ze buiten de camera was, niet de domme blondine die leed aan mentale inzinkingen. Nog iets: geruchten zeggen dat Monroe een hoger IQ had dan Albert Einstein. Dit is de waarheid over de verborgen intelligentie van de Niagara-ster.

Marilyn Monroe's persona was allemaal een act

Monroe werd beroemd na een reeks films waarin ze een goudzoeker of een minnares speelde. Hoewel de critici haar bekritiseerden omdat ze "niet [presteerde] als een geweldige actrice", maar "als een geweldige lichaamsbouw", voelde iedereen zich tot haar aangetrokken. De actrice had zelf een verklaring voor het fenomeen. "Deze meisjes die mij proberen te zijn, ik denk dat de studio's hen ertoe hebben aangezet, of ze krijgen de ideeën zelf. Maar jee, ze hebben het niet", vertelde ze aan Life. "Je kunt er veel grappen over maken alsof ze de voorgrond niet hebben of anders hebben ze de achtergrond niet. Maar ik bedoel het midden, waar je woont."

Schrijver Sarah Churchwell - die een analyse deed van Monroe's leven - legde de verklaring van de actrice uit en zei: "Ze had iets speciaals dat het feit dat ze mooi was overstegen, haar seksuele lichaam oversteeg (haar "voorgrond" en " background"), en we kunnen het niet benoemen, bottelen of verkopen. God weet dat mensen het hebben geprobeerd." Maar op een gegeven moment werd de ster van Bus Stop het beu om de act te faken.

Ze had zelfs een hekel aan het filmen van die scène in The Seven Year Itch waar haar witte jurk in de metro ontplofte. "In het begin was het allemaal onschuldig en leuk", zei Monroe. "Maar toen Billy Wilder [regisseur] de scène keer op keer bleef filmen, bleef de menigte mannen applaudisseren en schreeuwen: 'Meer, meer, Marilyn – laten we meer zien.'"

Wat was het IQ van Marilyn Monroe?

Geruchten zeggen dat Monroe - bij wie dyslexie en bipolaire stoornis was vastgesteld - een IQ van 168 had. De curator van de MarilynMonroeCollection.com Scott Forner zei echter dat ze in de eerste plaats geen IQ-test had gedaan. Ze moet het hebben overgeslagen vanwege haar ruige jeugd en trouwen op 16-jarige leeftijd. Maar volgens Lois Banner's The Passion And The Paradox las de actrice veel ondanks dat ze de middelbare school niet afmaakte. Ze had meer dan 400 boeken in haar bibliotheek, waarvan de meeste gingen over kunst, drama, poëzie, politiek, psychologie, filosofie, theologie en geschiedenis.

Monroe schreef ook gedichten. "Alleen delen van ons zullen ooit delen van anderen raken - je eigen waarheid is precies dat - je eigen waarheid", schreef ze in een van haar notitieboekjes. "We kunnen alleen het deel delen dat wordt begrepen door binnen het weten van een ander dat acceptabel is voor de ander - daarom is de een voor het grootste deel alleen. Zoals het bedoeld is om in / duidelijk in de natuur te zijn - op zijn best, hoewel het misschien ons begrip zou kunnen laten zoeken andermans eenzaamheid uit."

De gedichten onthullen veel over de eenzaamheid van de actrice, evenals haar angsten voor liefde. "Ik denk dat ik altijd heel bang ben geweest om echt iemands vrouw te zijn", schreef ze op het briefpapier van het hotel in het Parkside House waar ze verbleef tijdens het filmen van The Prince and the Showgirl in Londen. 'Omdat ik uit het leven weet dat men niet van een ander kan houden, nooit, echt niet.' In die tijd was ze getrouwd met toneelschrijver Arthur Miller.

Andere mythes over Marilyn Monroe

"De grootste mythe is dat ze dom was. De tweede is dat ze kwetsbaar was. De derde is dat ze niet kon acteren", zei Churchwell. "Ze was verre van dom, hoewel ze niet formeel was opgeleid, en daar was ze erg gevoelig voor. Maar ze was inderdaad erg slim - en erg stoer. Ze moest allebei zijn om het Hollywood-studiosysteem in de jaren vijftig te verslaan. van Fox Studios was ongelooflijk minachtend voor haar, en ze vocht hem met hand en tand, en won, in reële termen." Ze voegde eraan toe dat Monroe een "zuur gevoel voor humor" had.

"Ze was erg geestig, met een zuur gevoel voor humor. De domme blondine was een rol - ze was een actrice, in hemelsnaam! Zo'n goede actrice dat niemand nu gelooft dat ze iets anders was dan wat ze portretteerde op het scherm", legt de auteur van The Many Lives of Marilyn Monroe uit. "Een van mijn favoriete regels van haar kwam toen ze scheidde van Arthur Miller. Een journalist vroeg haar of ze dacht dat Miller met haar getrouwd was omdat hij op zoek was naar een muze. Ze zei dat ze alleen zou antwoorden op voorwaarde dat hij haar antwoord in zijn geheel zou afdrukken, zonder bewerking. Hij stemde toe en zij zei: 'Geen commentaar.' Dat is geen domme vrouw."

Aanbevolen: