De ware oorsprong van 'kippenvel

Inhoudsopgave:

De ware oorsprong van 'kippenvel
De ware oorsprong van 'kippenvel
Anonim

Wou je dat je een kind was in de jaren '90? Zou je in de jaren 90 weer een kind willen zijn? Hoe dan ook, het lijdt geen twijfel dat het er beter uitzag. Hoewel de kinderen van tegenwoordig zeker hun voordelen hebben, lijkt het erop dat hun televisie lang niet zo gedenkwaardig is. Natuurlijk, de algehele tv is VEEL beter geworden … maar niet voor kinderen. De waarheid is dat niet elke kindershow uit de jaren 90 vandaag zou vliegen vanwege de cultuurverandering, maar dat doet niets af aan hun herbekijkbare kwaliteit, betekenis of amusementswaarde van shows zoals Goosebumps.

Zelfs tot op de dag van vandaag eren fans op internet Goosebumps, zowel de R. L. Stone-boeken (gemaakt in 1992) als de serie die in 1995 werd uitgezonden. De show werd uiteindelijk de best beoordeelde kindershow voor een drie jaar op rij en voor veel kinderen was het hun eerste duik in de poel van horror en spanning. Dankzij een fascinerend artikel van Conventional Relations weten we nu de ware oorsprong van deze geliefde serie. Laten we eens kijken…

Het werd tot leven gebracht door de man achter het moderne gezin

Het was producer, schrijver en regisseur Steve Levitan die Goosebumps tot leven bracht. Volgens Conventional Relations had Steve eind jaren '80 en begin jaren '90 een productiebedrijf. Het bedrijf werkte samen met Scholastic, het bedrijf dat de Goosebumps-boeken op de markt brengt, voor zijn serie My Secret Identity.

"Nadat mijn contract met dat bedrijf afgelopen was, begon ik mijn eigen bedrijf, Protocol Entertainment", vertelde Steve Levitan aan Conventional Relations. "Ik vloog naar New York en ontmoette de mensen van Scholastic om over nieuwe projecten te praten. Op dat moment vertelden ze me dat ze deze nieuwe, wat ze in die tijd noemden, hoofdstukboeken hadden die uit de schappen vlogen met de naam 'Goosebumps'.” Ze gaven me een paar boeken, ik las ze in het vliegtuig en ik belde ze toen ik terugkwam in Toronto en zei: 'Laten we dit doen. Laten we er een tv-serie van maken.' Hun eerste reactie was: 'Ik denk niet dat we een deal met je kunnen sluiten omdat Fox de filmrechten heeft gekocht.' Het blijkt dat Fox de tv-rechten niet heeft gekocht. Vreemd genoeg, toen we eenmaal de tv-rechten hadden, was Fox Kids Network onze omroep in de Verenigde Staten."

"In die dagen was technologie niet wat het nu is", vervolgde Steve. "Het kindertelevisiebedrijf was niet wat het nu is. Het idee om een tv-serie te maken op basis van een anthologiereeks met boeken waarin elke aflevering verschillende personages, verschillende locaties, verschillende monsters, verschillende dieren heeft… voor het tv-productiebedrijf is dat heel duur om te fotograferen. Ik denk dat ik de enige was wiens plan was om er een live-action show van te maken in plaats van geanimeerd en ik denk dat dat de reden is waarom R. L. Stine is overtuigd."

R. L. Stine's serie praktisch tot leven brengen

Zoals Steve Levitan zei, waren het echt de speciale effecten en de make-up die de serie verkochten aan zowel kijkers als schrijver R. L. Stine, die uiteindelijk Steve's bedrijf toestond om zijn werk te produceren. Om de monsters van R. L. Stine tot leven te wekken, huurde Steve Ron Stefaniuk en zijn team in.

"Ik ging naar het interview en ik had niet het grootste portfolio, maar ik had een uniek portfolio", zei schepsel-maker Ron Stefaniuk. "Ons team deed niet alleen make-up en gore en zombies. Onze achtergrond was veel breder in de zin dat we animatronic-poppen maakten, we maakten poppen in Muppet-stijl, we maakten gigantische wezenspakken. Toen we naar de covers van de boeken, was het duidelijk dat de show een reeks vreemde wezens nodig zou hebben. Ik denk dat ik de baan kreeg, want toen ik ging pitchen, zei ik: "Er zouden veel mensen in dit werk kunnen komen met de gedachte dat je geluk zult hebben om ze te hebben. Als ik jou was, zou ik iemand inhuren die zelfmoord zou plegen om elke dag indruk op je te maken. Ik zou mijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat je nooit spijt krijgt van het feit dat je ons bedrijf hebt ingehuurd.'"

Concurreren met Ben je bang in het donker?

Voor veel jongeren was Goosebumps hun eerste avontuur in het horrorgenre. Maar voor anderen: Ben je bang in het donker? deed het eerst. Tijdens het verloop van Goosebumps' run op televisie was die show hun belangrijkste concurrent. Het waren de schrijvers, evenals de definitieve goedkeuring van het script van R. L. Stine, die kippenvel zo lang aan de top hielden.

"We hadden een fantastisch schrijfteam onder leiding van Billy Brown en Dan Angel", legt Steve uit. "Ze vormden het hart en de ziel van de show. Onze deal met R. L. Stine gaf hem het recht om elk script goed te keuren of af te wijzen op basis van eerste concepten. We begonnen alle tot dan toe gepubliceerde boeken door te nemen om erachter te komen welke met succes aangepast in een tv-programma. Niet veel van hen konden dat."

Uiteindelijk had Goosebumps iets dat Are You Afraid Of The Dark? had gewoon geen… gevoel voor humor…

"Goosebumps en Are You Afraid of the Dark? waren in hetzelfde genre, maar Goosebumps had altijd een ironisch, humoristisch, ironisch zelfbewustzijn dat Are You Afraid of the Dark? niet had’, voegde Steve eraan toe."Ik ben blij dat we die kant op zijn gegaan, want ik denk niet dat er genoeg ruimte zou zijn geweest voor twee volledig vergelijkbare shows."

Aanbevolen: