De reden waarom de komedie van George Carlin vandaag nog steeds zo belangrijk is

Inhoudsopgave:

De reden waarom de komedie van George Carlin vandaag nog steeds zo belangrijk is
De reden waarom de komedie van George Carlin vandaag nog steeds zo belangrijk is
Anonim

George Carlin is een van de meest invloedrijke stand-upcomedians ooit. Zijn carrière omvatte bijna 5 decennia en in de loop der jaren evolueerde hij van een doorsnee nachtclubkomiek tot een icoon.

Zijn stand-uproutines waren tegelijkertijd scherp, herkenbaar, profetisch en onbevreesd. Eén routine was voor die tijd zo controversieel dat het het discours over vrijheid van meningsuiting in de Verenigde Staten veranderde, en het debat dat het aanwakkerde ging helemaal naar het Hooggerechtshof. George Carlin is misschien in 2008 overleden, maar zijn woorden leven voort in de harten en geesten van miljoenen, waaronder enkele van de meest invloedrijke strips die vandaag de dag werken.

8 George Carlin toonde de kracht en diepte van taal

"Ik hou van woorden", opende hij verschillende stukjes met deze zin, en wat zou volgen zou een analyse zijn van alledaagse woorden en zinsdelen die mensen gebruiken. Carlin zou de zin ofwel stukje bij beetje scheuren of spelen met het feit dat mensen belachelijke gebruiken hebben voor schijnbaar normale zinnen. "We willen graag aan boord gaan van het vliegtuig, nou wat betekent dat in godsnaam, om in te stappen voordat je instapt?" Soms deed hij deze stukjes zelfs met een vleugje poëzie, zoals zijn routine 'Modern Man' of 'Hair'.

7 Zijn materiaal was zowel low brow als high brow

Een andere reden waarom Carlins materiaal zo relevant blijft, is omdat het van intellectueel tot laagdrempelig gaat. Carlin stond niet boven scheetgrappen en badkamerhumor, maar hij was ook in staat tot aangrijpend sociaal commentaar op de meest urgente politieke kwesties van zijn tijd. In dezelfde stand-upspecial, You Are All Diseased, geeft hij de wereld een reeks scheetgrappen van 5 minuten en slechts een paar minuten later levert hij een van zijn beroemdste regels: "Ze noemen het de American Dream omdat je moet slaap om het te geloven."

6 George Carlin was in verschillende klassieke films en shows

Hoewel niet noodzakelijkerwijs gerelateerd aan zijn stand-up, volgden fans van zijn komedie de acteur wel in zijn acteerprojecten. Het feit dat hij in zoveel klassieke films en televisieseries speelde, maakte hem geliefd bij zijn fans. Titels met Carlin op zijn best zijn Car Wash waarin hij samen met zijn vriend Richard Pryor speelde, Bill and Ted's Excellent Adventure, Dogma en The Prince of Tides. Hij was ook Mr. Conductor in een paar seizoenen van Thomas The Tank Engine.

5 De komedie van George Carlin was vreemd profetisch

Zoveel van Carlins routines zijn zo oud geworden dat het bijna leek alsof hij in de toekomst kon kijken. Voor het lek van het Hooggerechtshof van 2022 deed Carlin een routine over abortus. Vóór de Covid-pandemie deed Carlin een routine over germofobie. Voor Occupy Wall Street deed Carlin een routine die de rijken en machtigen riep. Carlin was zijn tijd lichtjaren vooruit.

4 Hij inspireerde talloze komieken

Kijk eens op de Wikipedia-pagina van George Carlin en je zult een hele sectie vinden die is gewijd aan alle komieken die Carlin als een invloed noemen. Een van de meest prominente was de politieke satiricus Jon Stewart, die Carlin in de Comedy Hall of Fame opnam. Andere grote namen die werden beïnvloed door Carlin zijn Bill Burr, wijlen Mitch Hedberg, Bo Burnham, Chris Rock en Jerry Seinfeld om er maar een paar te noemen.

3 Een George Carlin-routine begon een dialoog over vrijheid van meningsuiting

Carlin's beroemdste routine was "7 vuile woorden die je niet op televisie kunt zeggen". De routine verlegde de grenzen door erop te wijzen hoe willekeurig en belachelijk het was om zoveel woorden te censureren die miljoenen gebruiken in alledaagse gesprekken. De routine zou Carlin uiteindelijk echter in juridische problemen brengen. Net als zijn held Lenny Bruce werd Carlin gearresteerd wegens openbare onfatsoenlijkheid toen hij deze routine uitvoerde. Nadat een radio-dj de routine in New York had uitgezonden, diende de Federal Communications Commission een aanklacht in en ging de zaak naar het Hooggerechtshof. In het geval FCC VS. Pacifica Foundation oordeelde het Hof dat de FCC het recht had om te dicteren wat wel en niet kon worden gezegd op live-uitzendingen. Velen beweren dat de zaak een klap was voor de vrijheid van meningsuiting, het resulteerde ook in iets dat de "Carlin Warning" wordt genoemd, een term uit de entertainmentindustrie voor de waarschuwing die artiesten van netwerken krijgen over wat wel en niet kan worden gezegd tijdens een liveshow.

2 De routines van George Carlin waren herkenbaar

Hoewel Carlin een prominent pleitbezorger was van de vrijheid van meningsuiting en een profetische artiest, was hij ook goed in observerende en herkenbare humor. Hij heeft routines over alledaagse situaties, een van zijn bekendste is 'Ice Box Man', waar hij zijn publiek vertelt hoeveel werk het is om zijn koelkast op orde te houden, iets waar vaders over de hele wereld zich mee kunnen identificeren.

1 Zijn materiaal is goed verouderd

De meeste routines van Carlin hebben gerijpt als goede wijn. Ze werden ouder, niet alleen omdat Carlin vreemd genoeg veel van de problemen voorspelde waarmee de samenleving nu wordt geconfronteerd, maar omdat hij goed was in direct, alomvattend en gepast te zijn. Comedians zullen de eersten zijn om toe te geven dat het schrijven van materiaal dat goed veroudert een uitdaging is, wat het ene jaar een hot topic is, is het andere jaar lang vergeten. Maar Carlin was slim genoeg om zijn vak te gebruiken om alles te beschrijven, van observerende humor tot intens politiek commentaar. Zijn routines werden ouder zoals ze deden, omdat hij zoveel mogelijk terrein bedekte, en zijn fans blijven hem daarom aanbidden.

Aanbevolen: