15 Verrassende feiten over James Bond die we nooit hebben geweten

Inhoudsopgave:

15 Verrassende feiten over James Bond die we nooit hebben geweten
15 Verrassende feiten over James Bond die we nooit hebben geweten
Anonim

De James Bond-franchise is nog steeds een van de meest bekende entertainmenteigenschappen ter wereld. Het omvat tientallen boeken en meer dan 20 films, naast videogames, strips en andere media. De spion van Ian Fleming is niet alleen een populaire figuur in de populaire cultuur geworden, maar vormt ook de basis voor praktisch elke andere fictieve geheimagent.

Voor het eerst geïntroduceerd in 1953, bestaat James Bond al bijna 70 jaar. Gedurende al die tijd heeft de serie zijn populariteit behouden. De lange levensduur en leeftijd betekenen ook dat veel fans niet veel over de franchise zullen weten. Velen van hen zullen immers alleen de meest recente films hebben gezien en misschien nog nooit een James Bond-roman hebben gelezen. Zelfs fanatieke fans kunnen een schok krijgen na het lezen van enkele van deze feiten.

15 Goldfinger was ooit verboden in Israël

Goldfinger is een van de beroemdste James Bond-films. Toch was het jarenlang verboden in Israël. De reden was niet vanwege de inhoud in de film, maar eerder vanwege opmerkingen van Gert Fröbe, die de hoofdschurk uitbeeldde. Hij had opmerkingen gemaakt dat hij een nazi was tijdens het Derde Rijk, maar verduidelijkte later dat hij sympathie had voor de vervolgde joden en had geholpen een moeder en dochter te verbergen.

14 De franchise heeft meerdere stuntrecords

Een ding waar James Bond bekend om staat, zijn de spectaculaire stunts die in vrijwel elke film plaatsvinden. De crew en stuntacteurs zijn zo ervaren dat ze er zelfs in zijn geslaagd om schoten te maken waartoe niemand anders in staat is geweest. Het aantal flips dat de Aston Martin DBS deed in Casino Royale is bijvoorbeeld een Guinness World Record.

13 Het personage was sterk gebaseerd op de auteur Ian Fleming

James Bond is de creatie van auteur Ian Fleming. Wat veel mensen niet zullen weten, is dat het personage sterk gebaseerd is op de schrijver. Fleming was eigenlijk een marine-inlichtingenofficier, die nauw samenwerkte met de directeur van deze militaire afdeling. De auteur baseerde zelfs enkele persoonlijkheidskenmerken van Bond op zichzelf, zoals zijn liefde voor drinken en roken, evenals zijn opvattingen over vrouwen.

12 James Bond zou in het echte leven niet gezond zijn

Een groep artsen analyseerde de James Bond-romans en -films om vast te stellen hoe gezond de spion zou zijn in zijn high-octane levensstijl. De resultaten waren niet goed. In de krant, die werd gepubliceerd in het prestigieuze British Medical Journal, betoogden de medische professionals dat zijn constante drinken, gewoonte roken en onbeschermde seks hem het risico op vele problemen met zich meebrengt, waaronder alcoholisme en impotentie.

11 De spion heeft honderden mensen vermoord

De James Bond-films hebben een ongelooflijk groot aantal doden. In de 24 films tot nu toe zijn er meer dan 1.300 gestorven of vermoord. 007 is zelf verantwoordelijk voor 354 van die sterfgevallen. In één film doodde hij zelfs 47 mensen, hoewel hij in The Man with the Golden Gun slechts één man uitschakelde.

10 Een stuntman kreeg een bonus omdat hij in een pool van levende haaien sprong

Veel stunts in de James Bond-films waren gevaarlijk. De stuntmannen worden dan ook goed betaald om hen te compenseren voor de gevaren. Bill Cummings kreeg bijvoorbeeld een extra $ 450 tijdens het filmen van Thunderball voor het springen in een zwembad vol met levende haaien.

9 Fleming maakte het personage Schots na het zien van Sean Connery in de rol

Hoewel Ian Fleming aanvankelijk niet enthousiast was over de casting van Sean Connery, begon hij uiteindelijk te denken dat de Schotse acteur de perfecte keuze was nadat hij hem op film had gezien om de rol te spelen. Hij was zelfs zo onder de indruk dat hij de biografie van zijn personage veranderde. De auteur zorgde ervoor dat Bond zijn roots in Schotland had als eerbetoon aan Connery.

8 Sean Connery was niet de eerste acteur die de spion vertolkte

Voor velen is Sean Connery niet alleen de eerste James Bond, maar ook de beste. Hij was echter niet de eerste acteur die de beroemde spion speelde. Anderen hebben hem zelfs verslagen, waaronder Barry Nelson en Bob Holness. Connery was slechts de eerste persoon die Bond speelde in de Eon Productions.

7 Christopher Lee was de neef van Ian Fleming

In The Man with the Golden Gun speelde Christopher Lee de kwaadaardige Scaramanga. Hoewel hij in die tijd een gevestigde acteur was, heeft hij misschien wat hulp gehad om de rol te krijgen. Het blijkt dat hij eigenlijk familie was van auteur Ian Fleming, aangezien het paar achterneven was door huwelijk.

6 Niemand weet helemaal zeker waar de naam van 007 vandaan komt

Jarenlang was de algemene consensus dat de naam van de spion ontleend was aan een vogelobservatieboek. Ian Fleming woonde in Jamaica terwijl hij de romans schreef en had thuis een ornitholoogboek met een expert genaamd Dr. James Bond. Meer recent onderzoek heeft uitgewezen dat een man uit Wales, James Charles Bond genaamd, tijdens de Tweede Wereldoorlog als militair commando bij Fleming werkte en mogelijk de fictieve 007 heeft geïnspireerd.

5 Ian Fleming heeft misschien een cameo gehad uit Rusland met liefde

Ian Fleming was een fan van de Eon Bond-films en bezocht verschillende sets tijdens het filmen. Hij was zelfs een vaste klant omdat de crew From Russia with Love aan het filmen was. Verschillende spraakmakende theorieën hebben betoogd dat hij daadwerkelijk een cameo-optreden in de film had tijdens een opname wanneer de trein een veld passeert. Helaas is er geen echte manier om te bevestigen of hij het is of iemand anders.

4 007 Kan vloeiend veel talen spreken

Doorheen de romans en verschillende films heeft James Bond laten zien dat hij getalenteerd is in het spreken van vreemde talen. Volgens officiële bronnen spreekt hij naast zijn moedertaal Engels zelfs vloeiend Duits en Frans. Tijdens sommige films heeft hij echter ook laten zien dat hij Spaans, Japans, Russisch en Arabisch kan spreken.

3 Sean Connery zat niet in de openingsscène tot Thunderball

Een iconisch onderdeel van de James Bond-films is de openingsscène waarin een gesilhouetteerde Bond op de geweerloopcamera schiet. Hoewel Connery 007 speelde in de eerste drie Eon-films, verscheen hij niet echt in deze reeksen. Hij was niet beschikbaar om ze te filmen, dus stuntman Bob Simmons nam de rol op zich. De Schotse acteur trad alleen op in de scène van Thunderball toen deze opnieuw werd opgenomen om rekening te houden met veranderende beeldverhoudingen.

2 Dr. No had een klein budget

De eerste film in de franchise, Dr. No, had een heel klein budget. Leidinggevenden wisten niet hoe goed het zou zitten bij het publiek, dus waren niet voorbereid om een grote hoeveelheid geld te overhandigen. De hele film is gemaakt voor slechts $ 1 miljoen, wat het de crew moeilijk maakte. Het productiepersoneel had bijvoorbeeld slechts ongeveer $ 20.000 om mee te werken en moest fantasierijke manieren bedenken om de set klaar te maken voor het filmen,

1 Het personage heeft een zoon

De gevolgen van de vele romantische partners van Bond worden nooit in de films onderzocht. Ian Fleming schreef echter over een mogelijke uitkomst van het hebben van onbeschermde relaties in You Only Live Twice. Zijn liefhebberij met Kissy Suzuki maakt haar zwanger, buiten medeweten van de spion. Ze bev alt uiteindelijk van een zoon genaamd James Suzuki.

Aanbevolen: