Remembering Michael Apted: A Look Back At The Bond Director's Greatest Works

Inhoudsopgave:

Remembering Michael Apted: A Look Back At The Bond Director's Greatest Works
Remembering Michael Apted: A Look Back At The Bond Director's Greatest Works
Anonim

Hollywood-regisseur en veelgeprezen documentairemaker, Michael Apted, is helaas overleden op 7 januari 2021.

Zijn cv is lang en gevarieerd, en omdat we werden aangemoedigd om het werk van Alan Parker te herinneren, een andere getalenteerde Britse regisseur die de afgelopen maanden is overleden, moeten we ook eens terugkijken op het beste werk van Apted.

Hoewel hij misschien niet zo bekend is als Hollywood-regisseurs als Steven Spielberg of James Cameron, verdient hij het toch om herinnerd te worden vanwege zijn bijdrage aan de film. Sommige van zijn werken zijn bijna gelijk aan de beste films van Spielberg, en zijn documentaire werk overtreft dat van Camerons onderwaterinspanningen ver, ondanks het gebrek aan technische tovenarij.

Helaas zullen niet alle films van Apted de tand des tijds doorstaan. Zijn enige echte inval in de wereld van James Bond was geen groot succes. Hij regisseerde The World Is Not Enough uit 1999, en hoewel het destijds de meest winstgevende Bond-film was, zal het nooit erkend worden als een van de beste in de serie. Hij regisseerde ook de teleurstellende Jennifer Lopez-thriller Enough en het teleurstellende surfdrama Chasing Mavericks.

Toch, ondanks het incidentele mislukken, zou Apted nog steeds gevierd moeten worden omdat hij verschillende genres probeerde in zijn filmmaken. En gelukkig zal het beste werk van wijlen de regisseur altijd die zeldzame onvolkomenheden overtreffen die een deel van zijn carrière vormden.

Hier zijn de films en documentaires waarvoor de visionaire regisseur herinnerd zal worden.

Mijnwerkersdochter

Niet veel regisseurs ontvangen al vroeg in hun carrière een Oscar-nominatie voor beste film, maar Apted wel voor zijn tweede film. Na het regisseren van Dustin Hoffman in Agatha, een semi-succesvolle poging om het mysterie rond de echte verdwijning van Agatha Christie in detail te beschrijven, regisseerde Apted deze biografische muziekfilm in 1980. Sissy Spacek speelde als countryzangeres Loretta Lynn, en ze won een Oscar voor haar uitstekende prestaties in de rol. Het won Apted niet de Oscar voor beste film, hoewel hij die onderscheiding wel ontving bij de Golden Globes. De film werd later erkend als een van Amerika's meest invloedrijke films en is nu bewaard door de Library of Congress. Wie heeft er een Oscar nodig als je zo'n onderscheiding kunt krijgen?

Gorky Park

Deze strakke en intrigerende thriller was gebaseerd op een roman van Martin Cruz Smith. Dennis Potter won in 1984 de Edgar Award voor zijn scenario en actrice Joanna Pacula werd genomineerd voor een Golden Globe. Hoewel het misschien niet herinnerd wordt als een van de beste films aller tijden, toonde het Apteds veelzijdigheid als regisseur, en het staat als een van de beste films die William Hurt speelde in het begin van zijn carrière. Het is een spannende thriller die zich afspeelt in het Gorky Park in Moskou en het is een spannende en sfeervolle film die meerdere keren moet worden bekeken.

Gorilla's in de mist

Sigourney Weaver levert een geweldige prestatie in deze film uit 1988 die was gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de natuuronderzoeker Dian Fossey. Ze werd genomineerd voor 'Beste Actrice' bij de Oscars, en hoewel ze de prijs nooit won, is de film er nog steeds een waar ze nog lang aan herinnerd zal worden. Het beschrijft de pogingen van Fossey om de slinkende populatie berggorilla's uit gevangenschap in Centraal-Afrika te redden en is prachtig geschoten op locaties in Rwanda. Weaver acteerde met echte primaten in de film en ze brengt de passie van de echte Fossey prachtig over. Helaas is dit een tragisch verhaal, aangezien Fossey haar leven gaf om de gorilla's te redden waar ze zo moedig voor zorgde, en tot op de dag van vandaag is haar moord nog steeds onopgelost.

Chronicles Of Narnia: Voyage Of The Dawn Treader

We moeten nog een Narnia-film op het grote scherm zien, omdat de plannen voor de twee vervolgfilms, The Magician's Nephew en The Silver Chair, lijken te zijn opgeschort. Toch kunnen fans van de beroemdste werken van CS Lewis nog steeds terugkeren naar Apteds film uit 2010, zijn eerste en enige uitstapje naar kinderfictie. Het is misschien wel de beste van de Narnia-filmreeks die in 2005 begon, met wonderbaarlijke speciale effecten en een geweldige wending door Will Poulter als de aanvankelijk gemene Eustace Scrubb, de neef van de Pevensie-kinderen. Hij ontving verschillende nominaties voor prijzen voor zijn optreden, maar de vaste gasten van de serie leverden ook optredens in die een stapje hoger waren dan wat ze in de eerdere Narnia-films hadden gegeven. Het bracht meer dan $ 415 miljoen op aan de wereldwijde box office en kreeg veel positieve recensies. Hoewel het jammer is dat de geplande sequels nooit zijn uitgekomen, kunnen fans nog steeds genieten van deze heldere en luchtige fantasie; een linkse carrièrekeuze voor Apted, die vooral bekend stond om zijn meer volwassen Hollywood-drama's.

63 Omhoog

Hoewel veel mensen bekend zijn met het Hollywood-werk van Apted, zijn degenen buiten Groot-Brittannië misschien minder bekend met deze documentairereeks, die begon met 7 Up (geen verband met de drank) in 1964. Het volgde het leven van 14 personen uit alle lagen van de bevolking in Groot-Brittannië, en elke zeven jaar keerden Apted en zijn documentaireploeg terug naar deze echte personages om te zien hoe hun leven was gevorderd. De serie heeft veel lof gekregen van recensenten en voor het Britse publiek werd het een televisieprogramma dat je gezien moet hebben. Geen enkele andere regisseur heeft zo ijverig gewerkt om de levens van hun onderwerpen vast te leggen, en Apted gaf toe nogal gehecht te zijn aan de personen wiens verhalen hij in kaart bracht. Hij had plannen om meer in de serie te maken, en verklaarde ooit dat hij 84 Up wilde bereiken. Helaas heeft zijn dood zijn plannen beknot, maar we zitten nog steeds met een van de grootste sociale experimenten die ooit op film zijn gezet. Hoewel hij veel geweldige Hollywood-films heeft gemaakt, is het deze opmerkelijke prestatie in het filmmaken waar Apted voor altijd aan herinnerd zal worden.

Aanbevolen: