Waarom wordt Mariah Carey aangeklaagd voor $ 20 miljoen voor een kerstlied?

Inhoudsopgave:

Waarom wordt Mariah Carey aangeklaagd voor $ 20 miljoen voor een kerstlied?
Waarom wordt Mariah Carey aangeklaagd voor $ 20 miljoen voor een kerstlied?
Anonim

Mariah Carey is ongetwijfeld een van de grootste zangeressen in de geschiedenis en haar carrière is werkelijk uitzonderlijk geweest. Carey's stem is waar ze het meest bekend om is, en haar stem stuwde haar albums naar immens succes in de Billboard-hitlijsten. Hoewel dat op zich al een enorme prestatie is, heeft ze ook een aantal solide acteerprestaties geleverd.

Carey's "All I Want for Christmas Is You" is een gecertificeerde klassieker, maar werd onlangs getroffen door een enorme rechtszaak. Laten we de legendarische zangeres en de rechtszaak in kwestie eens nader bekijken.

Mariah Carey is een legende

Tenzij je de boot volledig hebt gemist sinds de jaren negentig, ben je je ongetwijfeld bewust van het feit dat Mariah Carey een van de meest populaire en succesvolle zangeressen van haar tijd is. Weinig artiesten in de geschiedenis hebben een stem gehad die zo getalenteerd en onderscheidend is als de hare, en tijdens haar illustere carrière werd Carey een van de helderste sterren in de industrie.

Of het nu een solonummer was of een klassieke samenwerking, Mariah Carey kon zich altijd onderscheiden van haar leeftijdsgenoten. Ze was onaantastbaar in haar bloei, en ze domineerde de industrie als weinig anderen. Zelfs toen de chips minder leken, maakte ze een enorme comeback en heroverde ze haar plaats aan de top.

Per Celebrity Net Worth, "Mariah Carey is een van de 15 best verkopende muziekartiesten in de geschiedenis en heeft tot nu toe wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht. Ze is de op één na best verkopende vrouwelijke artiest aller tijden, na Madonna Ze heeft meer nummer 1 nummers dan enige andere vrouwelijke schrijver/producer in de geschiedenis van de Amerikaanse hitparade. Op het moment van schrijven heeft ze vijf Grammy's, 10 AMA's en 15 Billboard Music Awards gewonnen."

Ze heeft het allemaal gedaan, inclusief het ontketenen van een kerstklassieker.

"All I Want For Christmas Ben You" is een klassieker

In oktober 1994 bracht Mariah Carey 'All I Want for Christmas Is You' uit, een nummer dat sindsdien een van de meest populaire en geliefde kerstliedjes aller tijden is geworden.

Kerstmuziek heeft lange tijd grotendeels gestagneerd, en meestal zullen artiesten gewoon de klassiekers coveren. Dit is deels de reden waarom de release van dit nummer een verademing was in de jaren negentig, en waarom het al meer dan twee decennia een hoofdbestanddeel van de radio is.

Sinds de release heeft het nummer een ongekend succes gehad.

Volgens Cosmopolitan: "Het nummer heeft elk vakantieseizoen in kaart gebracht sinds de release 27 jaar geleden (gek, ik weet het!), wat betekent dat 2020 het vierde opeenvolgende decennium markeerde dat het nummer een nummer één hit was in- iets wat geen enkele andere artiest ooit heeft gedaan!"

Desalniettemin duurde het 25 jaar voordat het nummer de Hot 100 bereikte.

"Hoewel het nummer dat jaar letterlijk de nummer één plek op de Holiday 100-hitlijst bezat gedurende 38 opeenvolgende weken (bc duh), nam "All I Want for Christmas Is You" voor het eerst de Hot 100-lijst over tijd ooit-25 jaar nadat het werd uitgebracht, " schrijft Cosmopolitan.

Het lijkt erop dat dit nummer niets dan positiefs is geweest voor Mariah Carey, maar recente gebeurtenissen suggereren anders.

De rechtszaak van $20 miljoen

Volgens NBC News: De rechtszaak is aangespannen door songwriter Andy Stone, die beweert dat hij vijf jaar eerder een nummer met dezelfde titel heeft geschreven. Een klacht die vrijdag bij de federale rechtbank van New Orleans is ingediend, toont aan dat Stone, die woont in Mississippi, eist ten minste $ 20 miljoen aan schadevergoeding wegens inbreuk op het auteursrecht en verduistering, naast andere claims, van Carey en haar co-schrijver W alter Afanasieff, evenals van Sony Corporation of America en haar dochteronderneming Sony Music Entertainment.

Het interessante om hier op te merken is dat Stone's versie van dit nummer debuteerde lang voor die van Mariah Carey.

"Stone, artistiek bekende Vince Vance van de New Orleans country-pop band Vince Vance & the Valiants, schreef en nam zijn versie van "All I Want for Christmas Is You" in 1989 mee, volgens de klacht."

Het nummer, volgens NBC News, werd uitgezonden tot in de jaren negentig, met name het jaar voorafgaand aan de release van Carey's klassieker.

De nummers verschillen echter in zowel tekst als melodie.

De site vermeldt ook dat "de rechtszaak beweert dat Carey en de andere beklaagden "nooit toestemming hebben gevraagd of verkregen" om het lied van Stone te gebruiken, te reproduceren of te verspreiden, dat een "auteursrechtelijk onderwerp" was voorafgaand aan de release van Carey in 1994."

Het zal enige tijd duren voordat er iets van deze zaak komt, dus fans zullen een oogje in het zeil houden om te zien hoe het allemaal afloopt. Gezien hoe ze volledig van elkaar verschillen, kan het in dit geval moeilijk zijn voor Stone om de overwinning te behalen.

Aanbevolen: