Welke sitcom was duurder om te filmen, Seinfeld of vrienden?

Inhoudsopgave:

Welke sitcom was duurder om te filmen, Seinfeld of vrienden?
Welke sitcom was duurder om te filmen, Seinfeld of vrienden?
Anonim

Er is een argument dat het moderne tijdperk van tv-sitcoms werd ingeluid met twee shows: Seinfeld and Friends. Beide sitcoms waren prominent aanwezig in de jaren '90, misschien meer dan enige andere serie in het genre.

Seinfeld and Friends heeft ongetwijfeld invloed gehad op andere sitcoms die daarna volgden. Er zijn bijvoorbeeld uitgebreide fantheorieën geweest dat sommige verhaallijnen van CBS' The Big Bang Theory 'gestolen' waren van Friends.

Het succes van die twee baanbrekende sitcoms kwam niet alleen van geweldig schrijven en indrukwekkende cast-uitvoeringen. NBC – waar zowel Seinfeld als Friends woonden, investeerde zwaar in de respectievelijke producties.

Een sterke indicator hiervan zou het soort geld zijn dat de belangrijkste castleden van beide shows verdienden in hun hoogtijdagen. Terwijl de hoofdrolspelers van Friends in het eerste seizoen 22.500 dollar per aflevering kregen, was dat aan het einde van de show opgelopen tot ongeveer $ 1 miljoen.

Jerry Seinfeld is vandaag bijna $ 1 miljard waard, en een aanzienlijk deel daarvan werd verdiend tijdens het werken aan Seinfeld. NBC heeft duidelijk kosten noch moeite gespaard om hun twee succesvolle sitcoms te maken, hoewel Friends uiteindelijk veel meer kostte dan Seinfeld per aflevering.

De productie van 'Seinfeld' kost $ 2 miljoen per aflevering

Komiek Jerry Seinfeld begon in de jaren tachtig echt naam te maken. Nadat hij indruk had gemaakt op het publiek en de groten uit de industrie met verschillende optredens op de late avond, werkte hij aan zijn allereerste stand-upspecial, die in september 1987 live op HBO werd uitgezonden. De special was getiteld Stand-Up Confidential.

Naarmate hij meer en meer bekendheid kreeg, werd hij door NBC benaderd met de mogelijkheid om een sitcom voor het netwerk te maken. Om dit te doen, riep Seinfeld de hulp in van zijn goede vriend en medekomiek, Larry David, en ze begonnen het proces van het creëren van Seinfeld.

Het uitgangspunt van de sitcom draaide om Seinfeld als een fictieve versie van zichzelf. Andere castleden waren Julia Louis-Dreyfus als Elaine Benes, Michael Richards als Cosmo Kramer en Jason Alexander als George Costanza.

Het personage George werd beïnvloed door het echte leven van Larry David en zijn werkelijke vriendschap met Seinfeld.

Seinfeld duurde in totaal negen seizoenen op NBC, tegen het einde waarvan elke aflevering ongeveer $ 2 miljoen kostte om te produceren.

‘Friends’ kost vijf keer meer om te produceren dan ‘Seinfeld’

De inflatiecorrectie vanaf 1998 – het jaar van de laatste Seinfeld-aflevering – tot nu toe is cumulatief ongeveer 79%. Dit zou betekenen dat de waarde van één dollar in 1978 gelijk staat aan ongeveer $ 1,79 vandaag.

Hieruit zou kunnen worden geschat dat één aflevering van Seinfeld in de richting van zijn ambtstermijn op NBC ongeveer $ 3,58 miljoen kostte in de huidige waarde.

Friends debuteerde op NBC in september 1994, ongeveer vijf jaar nadat Seinfeld voor het eerst was begonnen met uitzenden op het netwerk. De door David Crane en Marta Kaufmann gecreëerde sitcom duurde nog zes jaar - tot mei 2004 - nadat de laatste aflevering van Seinfeld in mei 1998 werd uitgezonden.

Volgens een schatting van Screen Rant bedroegen de kosten voor het produceren van één aflevering in de laatste seizoenen van Friends ongeveer $ 10 miljoen - vijf keer meer dan nodig was om een enkele aflevering van Seinfeld te maken. Gecorrigeerd voor inflatie zou dat bedrag vandaag uitkomen op ongeveer $ 15,5 miljoen.

Ondanks dat ze relatief veel meer geld uitgeven, konden Friends Seinfeld nog steeds niet helemaal omverwerpen als de meest populaire NBC-sitcom aller tijden.

Wat is de duurste sitcom aller tijden?

Het sitcom-subgenre van komedie is misschien wel het meest populair geworden, en dit wordt weerspiegeld in de hoeveelheid geld die wordt geïnjecteerd in de productiekosten.

How I Met Your Mother is gemaakt voor CBS door Craig Thomas en Carter Bays. Het liep negen seizoenen op het netwerk tussen 2005 en 2014, en kostte, net als Seinfeld, naar verluidt een geschatte $ 2 miljoen om per aflevering te maken.

Een andere beroemde moderne sitcom is Arrested Development, met onder andere Jason Bateman, Portia de Rossi en Will Arnett. De show werd oorspronkelijk drie seizoenen uitgezonden op Fox, voordat hij tussen 2013 en 2019 opnieuw werd opgestart door Netflix voor nog eens twee seizoenen. In deze laatste iteratie zou een aflevering ongeveer $ 3 miljoen hebben gekost om te produceren.

The Big Bang Theory is een van de duurste sitcoms aller tijden, met één aflevering die CBS in de zak heeft gestoken voor een bedrag van ongeveer $ 9 miljoen.

Dat aanzienlijke bedrag v alt niettemin in het niet bij de $ 25 miljoen per aflevering die Disney+ in hun Marvel-miniserie WandaVision heeft gepompt. De serie was een eerbetoon aan verschillende oude sitcoms, waarbij elke aflevering werd gedaan in de stijl van een beroemde sitcom uit het decennium waarin deze zich afspeelde.

Aanbevolen: