Billie Joe Armstrong doet om deze trieste reden afstand van zijn Amerikaanse staatsburgerschap

Inhoudsopgave:

Billie Joe Armstrong doet om deze trieste reden afstand van zijn Amerikaanse staatsburgerschap
Billie Joe Armstrong doet om deze trieste reden afstand van zijn Amerikaanse staatsburgerschap
Anonim

In veel opzichten is het leven aardig geweest voor Billie Joe Armstrong, de frontman van de Californische rockband Green Day. Met een vermogen van $ 75 miljoen en een bevredigend leven buiten de band, heeft de zanger altijd liefde getoond aan de fans die zijn muziek steunen en hem in staat stellen zijn dromen waar te maken.

Maar net als veel van zijn mede-beroemdheden, is Armstrong boos geworden over de recente politiek in zijn thuisland. De ‘American Idiot’-zanger verraste fans tijdens een Green Day-concert in Engeland in juni 2022, tijdens een optreden in het kader van de Hella Mega Tour met Fall Out Boy en Weezer: hij vertelde het publiek dat hij klaar was met Amerikaan zijn.

"F--- Amerika", kondigde Armstrong aan tegen de menigte Britten. "Ik doe verdomme afstand van mijn burgerschap." Armstrong vervolgde: "Er is te veel domheid in de wereld om terug te gaan naar dat ellendige excuus voor een land. Oh, ik maak geen grapje."

Hoewel de zanger zijn beslissing niet uitlegde, weten de meeste fans wat de aanleiding was voor de aankondiging.

Waarom doet Billie Joe Armstrong afstand van zijn Amerikaanse staatsburgerschap?

Nadat Armstrong de onverwachte aankondiging deed in het Londense stadion van het Verenigd Koninkrijk, concludeerden fans dat Armstrongs besluit om afstand te doen van zijn staatsburgerschap een reactie is op het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om Roe v Wade ongedaan te maken.

De uitspraak werd op grote schaal bekritiseerd omdat het de baanbrekende beslissing van het Hooggerechtshof uit 1973 om vrouwen in elke staat het recht op toegang tot abortus te geven, ongedaan maakte.

Sinds Roe v Wade werd vernietigd, hebben verschillende staten hun hernieuwde macht gebruikt om abortussen te verbieden. Planned Parenthood meldt dat abortus nu illegaal is in Texas, South Dakota, Arkansas, Louisiana, Mississippi en Missouri.

Hoewel het nog steeds legaal is in andere staten, is het streng beperkt in Florida, Georgia, South Carolina, Utah, Wyoming, North Dakota, Indiana, Ohio, Kentucky, Tennessee, West Virginia en Wisconsin door maatregelen die het moeilijk maken en tijdrovend om toegang te krijgen.

Waar zal Billie Joe Armstrong wonen als hij zijn staatsburgerschap opgeeft?

Hoewel Armstrong de aankondiging niet heeft uitgediept sinds hij deze tijdens het concert in juni maakte, vertelde hij het publiek destijds wat zijn plan zou zijn nadat hij afstand had gedaan van zijn staatsburgerschap: verhuizen naar het VK

“Ik kom hier verdomme,” zei Armstrong, later toevoegend: “je zult de komende dagen veel van me krijgen.”

Ter vergelijking: abortus is legaal in heel Engeland, Schotland en Wales tot de zwangerschap 23 weken en zes dagen bereikt. Na 24 weken is het beschikbaar in omstandigheden waarin het leven van de moeder in gevaar is of er een kans is op een fatale foetale afwijking.

Abortus werd in 2019 gedecriminaliseerd in Noord-Ierland, waar het momenteel legaal beschikbaar is voor iedereen, ongeacht de omstandigheden, tot de zwangerschap 12 weken bereikt. Het is beschikbaar tot 24 weken als de zwangerschap het risico op letsel met zich meebrengt.

Wat andere artiesten hebben gezegd over Roe vs Wade

Billie Joe Armstrong is verre van de enige beroemdheid die zich verontwaardigd uitspreekt over het omverwerpen van Roe vs Wade, met verschillende sterren, waaronder pro-atleet Simone Biles, die hun positie als pro-choice bevestigden, ruim voor de Supreme Hof heeft de uitspraak gedaan.

Jessica Chastain plaatste op 4 juli een foto van zichzelf op Instagram waarop ze haar middelvinger naar de camera hield. “Fijne ‘Onafhankelijkheidsdag’ van mij en mijn reproductieve rechten”, schreef ze bij de afbeelding. Ondertussen twitterde Katy Perry: "'Baby you're a firework' is een 10, maar vrouwen in de VS hebben minder rechten dan een echt sterretje."

Op de verjaardag van haar hitfilm The Devil Wears Prada, ging Anne Hathaway naar Instagram om haar gedachten over de situatie te delen en schreef:

“Als ik terugkijk op foto's van deze geliefde film die de levens en carrières van zovelen heeft gevormd, waaronder de mijne, ben ik getroffen door het feit dat de jonge vrouwelijke personages in deze film hun leven en carrière hebben opgebouwd in een land dat respecteerden hun recht om te kiezen over hun eigen reproductieve gezondheid.”

Ze voegde er later aan toe: "Tot ziens in het gevecht xx."

In een openbare verklaring die op Twitter werd gedeeld, verklaarde voormalig First Lady Michelle Obama dat ze "diepbedroefd" was door de beslissing van het Hooggerechtshof: "Ik ben diepbedroefd voor mensen in dit land die zojuist het fundamentele recht hebben verloren om weloverwogen beslissingen te nemen over hun eigen lichaam.”

Obama vervolgde:

“Ik ben diepbedroefd voor het tienermeisje, vol levensvreugde en belofte, die niet in staat zal zijn om school af te maken en het leven te leiden dat ze wil omdat haar staat haar reproductieve beslissingen controleert; voor de moeder van een niet-levensvatbare zwangerschap die nu gedwongen is om die zwangerschap af te ronden; voor de ouders die de toekomst van hun kind voor hun ogen zien verdampen; voor de gezondheidswerkers die hen niet langer kunnen helpen zonder het risico van gevangenisstraf.”

Aanbevolen: