10 enorme films waarvoor rechtszaken tegen hen waren aangespannen

Inhoudsopgave:

10 enorme films waarvoor rechtszaken tegen hen waren aangespannen
10 enorme films waarvoor rechtszaken tegen hen waren aangespannen
Anonim

Rechtszaken tegen enkele van de grote blockbuster-films zijn vrij gebruikelijk in de industrie, omdat schendingen van het auteursrecht, plagiaat of onjuiste details aanleiding kunnen zijn voor rechtszaken. Deze gronden kunnen door sommige mensen worden gebruikt om een grote rechtszaak aan te spannen tegen de producenten van de film of de makers ervan. Hoewel er ook ongewone situaties zijn, zoals een rechtszaak wegens contractbreuk tijdens de productie. Bekijk deze bekende films met spraakmakende rechtszaken.

10 Borat (2006)

Borat maakte veel mensen woedend en wordt de laatste jaren beschouwd als een van de meest controversiële films. Om te beginnen heeft de Roemeense stad Glod de makers van Borat aangeklaagd omdat ze beweerden dat haar burgers corrupt waren. Justin Seay en Christopher Rotunda hebben een rechtszaak aangespannen tegen de makers van de film. Zelfs Jeffrey Lemmerond, een man die alleen in een 13-seconden segment van de film verscheen, klaagde 20th Century Fox aan voor het gebruik van zijn afbeelding zonder zijn toestemming. Esma Redepova's klacht was dat haar lied zonder haar toestemming was uitgebuit en de enige was die erin slaagde.

9 Gelukkige Dag van de Dood (2017)

Basketbalfans die de Blumhouse-horrorkomedie Happy Death Day hebben gezien, hebben misschien opgemerkt dat het masker van de moordenaar leek op King Cake Baby, de mascotte van de New Orleans Pelicans. Het was een babygezicht met heldere ogen en een angstaanjagende glimlach. Happy Death Day werd opgenomen op de campus van de Loyola University in Louisiana, wat het toeval nog meer benadrukt. De maker van de mascotte, Jonathan Bertuccelli, werd zich hiervan bewust en besloot een rechtszaak aan te spannen tegen zowel Blumhouse Productions als Universal Pictures, waarbij hij de helft van de inkomsten van de film eiste. De aanklacht wegens inbreuk op het auteursrecht werd ingediend in de zaak, die in februari 2019 werd ingediend. Het is nog niet geregeld.

8 Frozen (2013)

In 2015 beweerde Kelly Wilson dat de trailer voor de animatiefilm Frozen in grote mate vergelijkbaar was met haar korte animatiefilm genaamd The Snowman. Disney slaagde er twee keer niet in om de rechtszaak tegen Wilson te winnen. Uiteindelijk bereikten beide partijen een schikking voordat de zaak voor de rechtbank kwam, ondanks de weigering van de federale rechter om de zaak te seponeren. Maar vier jaar na het debuut van de film beschuldigde de Chileense muzikant Jamie Ciero Disney van het kopiëren van zijn lied Volar, dat hij al sinds 2008 zong. Ciero diende een claim wegens auteursrechtschending in, maar deze werd in mei 2019 afgewezen omdat de verjaringstermijn was verstreken.

7 The Dark Knight (2008)

Er deed zich een fascinerend incident voor toen burgemeester HuseyinKalkan van Batman, een klein stadje in het zuidoosten van Turkije, Christopher Nolan probeerde aan te klagen omdat The Dark Knight de naam Batman "misbruikte" zonder eerst toestemming te vragen of te krijgen. De burgemeester noemde de duistere en sinistere incidenten die zich in zijn stad hebben voorgedaan, zoals te zien is in de film.

De eerste zorg was natuurlijk waarom de burgemeester alleen Chris Nolan en Warner Bros. aanklaagde en niet de acht personen die de afgelopen 69 jaar geld hebben verdiend aan het Batman-personage.

6 The Hangover Part II (2011)

Na het gebruik van een tatoeage van het gezicht van Mike Tyson die toebehoorde aan kunstenaar S. Victor Whitmill, werd Warner Bros. gedwongen om een copyright-rechtszaak te betalen die tegen hen was aangespannen. Warner Bros. werd aangeklaagd door de tatoeëerder, maar de zaak werd uiteindelijk tussen de twee partijen opgelost. De rechtszaak had bijna invloed op de release van de film, want als de partijen niet schikken, zou de gezichtstatoeage digitaal van Helms' gezicht worden verwijderd. The Hangover Part II verdiende wereldwijd $ 581,4 miljoen nadat Warner Bros. uiteindelijk de claim van Whitmill voor een onbekend bedrag had afgewikkeld.

5 Rocky (1976)

Sylvester Stallone verzette zich jarenlang tegen het betalen van Chuck Wepner, de echte Rocky, op wie hij de razend populaire persona baseerde. Wepner daagde Stallone voor de rechter na jaren van holle beloften, en hun advocaten bereikten uiteindelijk een buitengerechtelijke schikking in 2006. Volgens de rechtszaak klaagt Wepner ook Mary Aloe aan, bewerend dat ze toegang heeft gekregen tot geheime informatie en deze heeft misbruikt om te produceren een replicaproject. In ruil voor 5% van de aandelen werd Aloe in 2013 ingehuurd om $ 5 miljoen op te halen tot $ 6,5 miljoen om de film te financieren.

4 The Matrix Resurrections (2021)

Warner Bros. werd aangeklaagd door Village Roadshow, het productiebedrijf voor de film. Ze beweerden dat de film The Matrix Resurrections' "slechte" box office performance werd veroorzaakt door Warner Bros. Volgens de auteur Sophie Stewart was geen van deze inspiraties zo expliciet als haar korte verhaal The Third Eye uit de jaren 80. Na het debuut van de film diende Stewart een rechtszaak van $ 1 miljard in tegen Warner Bros. en de Wachowskis. Een hoogst vreemde omstandigheid leidde tot het ontslag van de rechtszaak in 2005: Stewart sloeg een voorlopige hoorzitting over.

3 American Hustle (2013)

David O. Russell's American Hustle speelt zich af rond een FBI-operatie, aangezien het verhaal vertelt dat twee ex-gevangenen moeten samenwerken met een FBI-agent om zware straffen voor hun misdaden te vermijden. De film ondervond juridische problemen buiten het scherm in de vorm van een rechtszaak. Rosalyn (Jennifer Lawrence), de onstabiele echtgenote van Irving (Bale), beweert in een scène dat ze een artikel van Paul Brodeur heeft gelezen waarin wordt beweerd dat microgolven de voedingswaarde van voedsel vernietigen. Een hof van beroep in Californië reageerde door te oordelen dat de bewering van Brodeur onterecht was en verwierp het.

2 Zwarte Zwaan (2010)

Fox werd in 2011 aangeklaagd door twee stagiaires die aan Black Swan van Darren Aronofsky werkten. Alexander Footman, die in de productie werkte, en Eric Glatt, die in de boekhouding werkte, zeggen dat de staats- en federale arbeidswetten werden overtreden omdat ze niet werden betaald voor hun baan of studiepunten kregen. Footman en Glatt beweren dat ze in 95 dagen meer dan een jaar 40 tot 50 uur per week werkten zonder betaling van het bedrijf. De rechter van het Federale Hof oordeelde in het voordeel van Glatt en Footman.

1 Avatar (2009)

James Cameron en Twentieth Century Fox werden in juni 2013 aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht voor het ontwerp van de buitenaardse planeet in Avatar door William Roger Dean, artiest van platenhoes. Dean beweert dat het uiterlijk van Pandora lijkt op wat hij schilderde voor de boeken Magnetic Storm, Views en Dragon's Dream. De vegetatie van de buitenaardse wereld en ander ontwerp zijn slechts enkele voorbeelden uit de 3D-film van Cameron die in de zaak wordt genoemd. Dean eist een rechtbank van meer dan $ 50 miljoen aan schadevergoeding en een gerechtelijk bevel dat Cameron zijn werk heeft opgelicht.

Aanbevolen: