Waarom Olivia Newton John een queer icoon en bondgenoot was

Inhoudsopgave:

Waarom Olivia Newton John een queer icoon en bondgenoot was
Waarom Olivia Newton John een queer icoon en bondgenoot was
Anonim

Olivia Newton-John overstegen de boodschap van eenheid en acceptatie door een queer-icoon en bondgenoot te zijn tijdens haar succesvolle carrière als zangeres, songwriter en actrice. Voor altijd herinnerd als Sandy in Grease (1978), baande Olivia de weg voor revolutionaire verandering in de homogemeenschap door nummers als "Physical" (1981) uit te brengen en te pleiten voor het homohuwelijk. Ze maakte ook indruk door haar reis met borstkanker te delen, een strijd die ze uiteindelijk zou verliezen op 73-jarige leeftijd.

Van haar popmuziek (beschouwd als queer-anthems voor homoclubs) tot het verdedigen van LGBTQIA+-rechten, homofans zijn overal hopeloos toegewijd aan Olivia om alle onderstaande redenen en meer. In een interview met Logo/MTV zei ze: "De homofans zijn altijd heel loyaal geweest, ze zijn echt een geweldig publiek en zijn er altijd voor me geweest." Als eerbetoon aan het legendarische queer-icoon viert deze lijst Olivia's momenten van trots.

8 Fysiek (1981)

De pop-megahit 'Physical' uit 1981 van Olivia Newton-John zorgde voor controverse vanwege de geseksualiseerde teksten, gecombineerd met een muziekvideo die eindigde met twee mannen die elkaars hand vasthielden. 'Physical' boekte wereldwijd veel succes, maar werd gecensureerd en verbannen uit radiostations vanwege het insinueren van provocerende inhoud die de maatschappelijke normen van seksualiteit en geaardheid in twijfel trok. "Physical" bevestigde Olivia's nalatenschap als popster en transformeerde haar imago in de publieke belangstelling van een lieve, onschuldige Sandy in een sexy, excentrieke Olivia.

7 Xanadu (1980)

Xanadu is een flamboyante disco, muzikale fantasie en liefdesverhaal dat flopte aan de kassa, maar door de eeuwen heen weerklank heeft gevonden in de homocultuur. De cult-klassieker kreeg negatieve recensies en de eerste Golden Raspberry Awards, een jaarlijks evenement dat de slechtste film in een bepaald jaar in diskrediet brengt. De regisseur van een toneelparodie op de film met de titel Xanadu Live!, Anne Dorsen, noemde het "de meest bizarre film die niet echt over homo's gaat."

6 optredens bij Pride Events

In 2011 trad Olivia op tijdens de Pride-viering in New York City nadat de staat een wet op de gelijkheid van het huwelijk had goedgekeurd. Ze trad ook op op Los Angeles's Pride Festival, Sydney Mardi Gras en andere Pride-evenementen. Ze deelde met The Advocate: "Ik denk dat liefde liefde is. Je vindt het wanneer je kunt. Het is geweldig dat het te herkennen is. Mensen die lange relaties hebben gehad en om elkaar geven en voor elkaar zorgen, moeten het recht hebben om te trouwen."

5 Eurovisie

Sinds de jaren zestig vertegenwoordigt het Eurovisie Songfestival LGBTQIA+-thema's door te verwijzen naar relaties van hetzelfde geslacht in concurrerende acts en optredens en door actief homofans te betrekken. In 1974 concurreerde Olivia met het nummer "Long Live Love" dat het VK vertegenwoordigde en behaalde de vierde plaats in de competitie, gewonnen door ABBA's uitvoering van "Waterloo". De internationale tv- en radiowedstrijd wordt al lang omarmd door de homogemeenschap omdat ze queerheid viert en iedereen aanmoedigt om zichzelf te zijn.

4 Het gerucht pleit voor aidsbewustzijn

Olivia's album The Rumor (1988) ging over aids en bevatte het eerste nummer van hetzelfde geslacht dat ooit werd opgenomen door een mainstream-artiest met de titel "Love and Let Live". In een interview met LogoTV deelde Olivia mee dat haar doel bij het uitbrengen van het lied in die tijd was om de aids-hysterie aan te pakken die iedereen vreesde. Ze kreeg positieve aanmoediging voor het lied, ontwikkelde een sterkere band met de homogemeenschap en versterkte haar rol als homo-icoon en bondgenoot.

3 It's My Party waardig AIDS-patiënten

It's My Party is een film over een homo-architect, met progressieve multifocale leuko-encefalopathie, die een etentje organiseert waarbij hij zelfmoord pleegt. De film is gebaseerd op de dood van Harry Stein, de ex-geliefde van regisseur Randal Kleiser, en geeft een waardig beeld van het sterven van aidspatiënten. De homogemeenschap prees Olivia voor haar hoofdrol als Lina Bingham in de film en de impact van de bewustwording over hiv en aids.

2 1992 AIDS Awareness Television Special, in een nieuw licht

De eerste keer dat een groot televisienetwerk twee uur prime time wijdde aan een special over aids, was ABC's In a New Light, die op 11 juli 1992 werd uitgezonden. Het programma bevatte live en in de studio opgenomen muziekuitvoeringen van A - Maak een lijst van Hollywood-artiesten die smeken om medeleven met mensen met aids en die veiligheidsmaatregelen tegen de ziekte promoten. Olivia droeg haar optreden tijdens de special op aan haar vriend Armando, die is overleden aan aids en de drijvende kracht was achter haar LGBTQIA+-belangenbehartiging.

1 Opkomen voor LGBTQIA+-rechten

Olivia was een fervent voorstander van huwelijksgelijkheid en sprak zich vaak uit over hervormingen. In een interview met The Advocate zei ze: “Met betrekking tot huwelijksgelijkheid geloof ik dat niemand het recht heeft om te oordelen en koppels die van elkaar houden het vermogen te ontzeggen om een huwelijksverbintenis aan te gaan. Liefde is liefde. Gedurende haar decennialange carrière pleitte Olivia voor homorechten en zamelde ze fondsen en bewustzijn in via liefdadigheidsevenementen, stichtingen en live-optredens.

Aanbevolen: