Hoe 'Day-O'-zanger Harry Belafonte de burgerrechtenbeweging hielp

Inhoudsopgave:

Hoe 'Day-O'-zanger Harry Belafonte de burgerrechtenbeweging hielp
Hoe 'Day-O'-zanger Harry Belafonte de burgerrechtenbeweging hielp
Anonim

"Day-O", ook wel bekend als "The Banana Boat Song" is een klassiek Jamaicaans volksliedje dat later een van de kenmerkende nummers van calypso-zanger Harry Belafonte werd. Sinds de release in 1957 heeft zijn versie van het nummer radio-optredens, televisieshows en verschillende films gesierd. Kinderen van de jaren 80 en 90 zullen het nummer ongetwijfeld herkennen uit een beroemde scène in Tim Burtons Beetlejuice. Het nummer is onlangs ook een viraal geluid geworden op TikTok.

Het nummer maakte Harry Belafonte's carrière en met het succes als startpunt, zou hij verschillende andere calypso-klassiekers opnemen, zoals 'Jump In The Line' en 'Coconut Woman'. Belafonte speelde een belangrijke rol bij de popularisering van calypso-muziek in de Verenigde Staten en werd een van de meest populaire entertainers in Amerika. Hij was ook een van de weinige zwarte Amerikanen die mainstream-succes vond in een tijdperk dat bol stond van intens racisme.

Het zal sommige fans van zijn luchtige muziek misschien verbazen om te horen dat Belafonte een belangrijke rol speelde in de strijd voor zwarte levens en burgerrechten. Hij onderhield een hechte vriendschap en werkrelatie met de revolutionaire burgerrechtenleider Martin Luther King Jr. Dit is hoe Harry Belafonte Martin Luther King hielp en een wezenlijk onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis werd.

8 Geboren en getogen in Harlem

Belafonte werd in 1927 in Harlem geboren uit Jamaicaanse immigrantenouders. Hij begon zijn muziekcarrière als nachtclubentertainer en werkte in die tijd samen met andere muzikale legendes zoals de jazzgrootheden Charlie Parker en Miles Davis.

7 Zijn mentor Paul Robeson

Naarmate zijn muzikale carrière groeide, vond Belafonte een mentor en vriend in Paul Robeson, een van de meest succesvolle zwarte entertainers van het begin van de 20e eeuw. Robeson was een activist en een socialist en zijn vriendschap met Belafonte zorgde ervoor dat de calypso-zanger ook een politiek activist werd. Zowel Belafonte als Robeson zouden tijdelijk op de zwarte lijst komen te staan dankzij de inspanningen van de gewelddadige anticommunistische wetgever Joseph McCarthy.

6 Zijn steun voor MLK

Terwijl Belafonte's carrière in een stroomversnelling kwam en zijn politiek activisme een prominent onderdeel van zijn leven werd, zou Belafonte zijn geld en beroemdheid gebruiken om de inspanningen te ondersteunen van burgerrechtenleiders en zwarte activisten die de strijd tegen racisme en segregatie organiseren, vooral in het zuiden. Hij werd uiteindelijk een vertrouweling van Martin Luther King Jr. Toen hij in 1968 Johnny Carson's Tonight Show presenteerde, was Dr. King de gast van Belafonte.

5 Hij heeft MLK vrijgelaten uit de gevangenis van Birmingham

Als vriend van Martin Luther King Jr. was hij ook een beschermheer van Kings werk. Belafonte zou King's borg betalen uit de gevangenis van Birmingham, waar King een van zijn beroemdste brieven schreef, en hij zou King financieel ondersteunen, die slechts een magere $ 8000 per jaar verdiende, wat nauwelijks genoeg was om zowel zijn gezin te onderhouden als de kosten te dekken nodig om de strijd voor burgerrechten te leiden.

4 Hij financierde het grootste deel van de burgerrechtenbeweging

Naast zijn financiële steun aan King, was Belafonte ook de financiële weldoener van de Freedom Rides van 1961, en hij schonk $ 60.000 in contanten aan de Student Nonviolent Coordinating Committee, de groep die de beroemde anti-segregatie organiseerde sit-ins van de jaren 50 en 60. Hij heeft ook $ 50.000 ingezameld om samen met King de andere demonstranten uit de gevangenis van Birmingham te redden.

3 Zijn appartement was een vergaderzaal voor Dr. King

Als vriend en vertrouweling van King bood hij alle middelen die hij kon om de man te verzekeren dat hij had wat hij nodig had om zijn strijd voor bevrijding te plannen. Samen met King, acteur Sidney Portier en vakbondsman A. Phillip Randolph ontving Belafonte deze en andere mannen in zijn appartement in Harlem, waar ze in 1963 de Mars naar Washington organiseerden. De mars zou een iconisch moment in de Amerikaanse geschiedenis worden, aangezien het de aanblik was van King's wereldveranderende 'I have a dream'-speech.

2 Hij ging door met activisme

Nadat King in 1968 werd vermoord, een tegenslag voor de strijd voor gelijkheid, bleef Belafonte een pleitbezorger voor burgerrechten, de arbeidersklasse en zwarte bevrijding. In de jaren tachtig was hij een uitgesproken tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika en in 1987 werd hij VN-ambassadeur van goede wil. Hij hielp ook bij het organiseren van het multiraciale samenwerkingslied "We Are the World" om geld in te zamelen voor Afrika. Het nummer zou uiteindelijk een Grammy winnen.

1 Hij vecht nog steeds vandaag

Ondanks zijn hoge leeftijd van 94, blijft Belafonte vechten voor zijn overtuigingen. Hij werkt nauw samen met de American Civil Liberties Union, hij voerde campagne voor Bernie Sanders in zijn beide presidentsverkiezingen en was een harde criticus van de presidentschappen van Ronald Reagan, George W. Bush en Donald Trump. Belafonte organiseerde ook controversiële reizen naar Cuba en Venezuela waar andere beroemdheden, zoals Danny Glover, op audiëntie gingen bij mensen als Fidel Castro en Hugo Chavez. Voor de presidentsverkiezingen van 2008, waar hij Barack Obama steunde, organiseerde hij een forum voor de Congressional Black Caucus waar hij, in aanwezigheid van zowel Barack Obama als Hillary Clinton, de Democratische Partij publiekelijk bekritiseerde voor het negeren van de behoeften van zwarte kiezers.

Alles wat in dit artikel wordt genoemd, is slechts een fractie van wat Belafonte heeft gedaan en nog steeds doet. Sommigen vinden het moeilijk te geloven dat de jazzy vrolijke zanger van "Jump In The Line" en "Day-O" eigenlijk een militante, no-nonsense vrijheidsstrijder is. Maar het is een onmiskenbaar feit dat, ware het niet voor Belafonte's muziek en het geld dat zijn beroemdheid hem bracht, de burgerrechtenbeweging niet zo zou kunnen slagen.

Aanbevolen: