Hoe Fyre Festival-fraudeur Billy McFarland in eenzame opsluiting belandde

Inhoudsopgave:

Hoe Fyre Festival-fraudeur Billy McFarland in eenzame opsluiting belandde
Hoe Fyre Festival-fraudeur Billy McFarland in eenzame opsluiting belandde
Anonim

De beruchte fraudeur Billy McFarland lijkt er maar niet achter te komen dat hij geen big shot meer is. Zijn beruchte gedrag dreef hem ertoe de misdaden te plegen waardoor hij in de gevangenis belandde, en hoewel hij nu een gedetineerde misdadiger is, lijkt hij nog steeds te denken dat hij weg kan komen met alles wat hij wil.

McFarland leerde op de harde manier dat zijn acties gevolgen hebben toen hij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, en hij kreeg deze les voor de tweede keer toen hij in oktober 2020 in eenzame opsluiting werd gegooid, de zwaarste extra- gerechtelijke straf die een gevangenis kan gebruiken. Veel activisten en organisaties hebben de praktijk veroordeeld en noemden het onmenselijk en een schending van de mensenrechten vanwege de negatieve effecten op de geestelijke gezondheid.

6 Voor het geval je bent vergeten wat er op Fyre Festival is gebeurd…

Voor degenen die zich het debacle van 2017 niet herinneren, hebben McFarland en rapper Ja-Rule een "luxe" muziekfestival aangekondigd op een Bahamaans eiland om hun nieuwe Fyre-app voor het boeken van muzikaal talent te promoten. De aanwezigen betaalden duizenden dollars voor gastronomisch eten en de kans om met Instagram-hotties zoals Kendall Jenner, Bella Hadid en Emily Ratajkowski samen te werken, die allemaal werden betaald om het evenement te promoten. Het festival veranderde in een nachtmerrie, de beveiliging was matig, de aan de aanwezigen beloofde luxe villa's bleken overtollige FEMA-tenten te zijn. De gastronomische ma altijden waren kaassandwiches in dozen. Er was ook een tekort aan medisch noodpersoneel, geen mobiele of internetservice en te weinig toiletten. De meeste geplande artiesten annuleerden hun optredens voordat het festival ooit begon. De aanwezigen strandden op het eiland totdat reddingsvliegtuigen hen naar huis begonnen te brengen.

5 Zijn proces en zin

McFarland werd beschuldigd van fraude en er werd een rechtszaak van $ 100 miljoen aangespannen tegen hem en zijn zakenpartner Ja-Rule, die uit de zaak werd ontslagen toen bleek dat McFarland hem ook had opgelicht. Minstens 9 andere rechtszaken werden aangespannen tegen McFarland en zijn bedrijf, en in maart 2018 pleitte McFarland voor geen bezwaar tegen twee tellingen van draadfraude. Hij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en werd veroordeeld tot het betalen van $ 26 miljoen aan schadevergoeding.

4 Hoe hij in eenzame opsluiting belandde

Sinds zijn intrede in de gevangenis had McFarland moeite om de 26 miljoen dollar bijeen te krijgen. Hij verkocht zijn verhaal aan enkele documentairemakers, waarvan de roy alty's volgens McFarland allemaal naar de slachtoffers gaan. Terwijl hij in de gevangenis zat, nam hij een podcast op genaamd Dumpster Fyre, waarvan McFarland de winst ook beloofde aan de slachtoffers. Hij nam de podcast via de gevangenistelefoon op in een reeks gesprekken van 15 minuten. Op 20 oktober 2020, rond dezelfde tijd als de lancering van de podcast, werd McFarland in eenzame opsluiting geplaatst. Volgens Pitchfork en de New York Times geloven McFarland en zijn advocaten dat dit vergelding was voor het opnemen van de podcasts. Zijn advocaten beweren dat er geen regel is die gedetineerden verbiedt om dergelijke telefoons te gebruiken.

3 Wat hij nog meer deed om in eenzame opsluiting te belanden

Het opnemen van de podcast was echter niet het enige waar gevangenisfunctionarissen een uitzondering op maakten. McFarland zou naar verluidt een telefoon naar de gevangenis hebben geslopen en foto's van zijn levensomstandigheden op een Instagram-account plaatsen. Zijn advocaten beweren echter dat de foto's zijn gemaakt met een wegwerpcamera die McFarland bij de gevangeniscommissaris heeft gekocht en dat de foto's door zijn medewerkers buiten de gevangenis zijn geplaatst, niet door McFarland zelf. Volgens de gevangenisregels mogen gedetineerden foto's die ze maken delen met wegwerpcamera's. De hoge kwaliteit van de foto's deed de ambtenaren echter geloven dat ze niet met wegwerpcamera's waren gemaakt.

2 Wat gebeurt er in eenzame opsluiting

Eenzame opsluiting is een controversiële praktijk in het Amerikaanse gevangenissysteem. In 2011 bracht een VN-expert op het gebied van marteling een verklaring uit waarin het gebruik ervan werd veroordeeld. In de isoleercel worden gevangenen 23 uur per dag in hun cel vastgehouden, met slechts een uur buiten beweging van de rest van de gevangenen. Deze langdurige isolatie kan leiden tot ernstige breuken in de geestelijke gezondheid, wat het volgens deskundigen moeilijker kan maken om een gevangene te rehabiliteren, omdat dit kan leiden tot sporadisch, gewelddadig gedrag wanneer een gevangene wordt vrijgelaten. De advocaten van McFarland hebben hem een 'modelgevangene' genoemd en zeiden dat hij geen problemen veroorzaakte terwijl hij in zijn eentje zat.

1 Toen hij uit eenzame opsluiting kwam

McFarland werd in april 2021 vrijgelaten uit eenzame opsluiting. Hij zat zes maanden in isolatie en zijn advocaten beweren dat dit een ongerechtvaardigde vergelding was voor het opnemen van een podcast. De meeste administratieve aanklachten tegen McFarland zijn door de gevangenis ingetrokken en sinds zijn terugkeer naar de algemene bevolking heeft hij geen enkele golf meer gemaakt. Ambtenaren geloven echter nog steeds dat McFarland de gevangenisregels heeft overtreden. Naar verluidt verdeelde hij zijn geld van de commissaris onder andere gevangenen om meer toegang te krijgen tot de telefoontijd. Het is tegen de gevangenisregels om commissariaten te herverdelen.

McFarland zat zijn straf uit in de Elkton Federal Prison in Ohio, maar hij werd onlangs overgeplaatst naar het Milan Federal Correctional Institute in Michigan. In april 2020 vroeg hij om medelevende vrijlating toen Covid-uitbraken gebruikelijk werden in Amerikaanse gevangenissen. In juli 2020 bevestigden functionarissen dat bij McFarland Covid was vastgesteld. Ervan uitgaande dat er geen extra kosten worden ingediend, staat McFarland gepland voor een release in 2023.

Aanbevolen: