Waarom Jim Caviezel werd geannuleerd door Hollywood na 'Person of Interest

Inhoudsopgave:

Waarom Jim Caviezel werd geannuleerd door Hollywood na 'Person of Interest
Waarom Jim Caviezel werd geannuleerd door Hollywood na 'Person of Interest
Anonim

Jim Caviezel bereikte het hoogtepunt van zijn carrière in 2004, toen hij Jezus Christus speelde in Mel Gibsons veelgeprezen bijbelse dramafilm, The Passion of the Christ. Voor zijn voortreffelijke optreden werd Caviezel genomineerd voor een MTV Movie Award in de categorie 'Beste mannelijke uitvoering'. Hij verloor uiteindelijk van Pirates of the Caribbean 's Johnny Depp. Toen hij nog maar 36 jaar oud was, had Caviezel zich misschien kunnen voorstellen dat zijn carrière op dat moment alleen maar omhoog zou gaan.

In het begin van de jaren 2010 speelde hij in een aantal spraakmakende films, waaronder Escape Plan en When The Game Stands Tall. Hij kreeg ook de hoofdrol in CBS' sci-fi-serie Person of Interest. In de loop van vijf seizoenen was de show een enorm succes, tot het einde van de serie in juni 2016.

Sindsdien is Caviezel niet meer in een grote productie verschenen. De timing van zijn schijnbare verdwijning is echter geen toeval. Rond die tijd werd de scheiding tussen links en rechts in Amerika even groot als het ooit is geweest. Caviezel voerde zijn eigen rechtse ideologieën op, waardoor hij in de problemen kwam met een sterk linkse Hollywood-industrie.

Unieke show voor zijn tijd

Person of Interest was een zeer unieke show voor zijn tijd. Er kan nog steeds worden beweerd dat zelfs vandaag de dag het centrale uitgangspunt vrij uniek blijft: 'Voormalig CIA-agent Reese - nu vermoedelijk dood - en miljardair-softwaregenie Finch bundelen hun krachten als een burgerwachtteam voor misdaadbestrijding', synopsis van de serie leest op Rotten Tomatoes.

'Met behulp van Finch's programma, dat patroonherkenning gebruikt om te bepalen wie binnenkort betrokken zal zijn bij gewelddadige misdaden, combineren ze Reese's geheime operatietraining en Finch's geld- en cybervaardigheden om misdaden te stoppen voordat ze plaatsvinden. Voormalig Army Intelligence Support Activity-medewerker Sameen Shaw voegt zich bij het paar in hun zoektocht.'

Caviezel's Reese met Taraji P. Henson's Joss Carter over 'Person of Interest&39
Caviezel's Reese met Taraji P. Henson's Joss Carter over 'Person of Interest&39

Caviezel speelde de hoofdrol Reese, waarvoor hij twee keer werd genomineerd voor een People's Choice Award. Bij hem in de cast was The Practice and Lost-ster Michael Emerson, die Finch speelde. Taraji P. Henson maakte ook deel uit van de hoofdcast tussen seizoen 1 en 3, en keerde terug in een terugkerende hoedanigheid in de vierde. Ze speelde een NYPD rechercheur moordzaken genaamd Joss Carter die een bondgenoot wordt van Reese en Finch.

Gevolgen voor zijn carrière

Volgens Caviezel begon zijn annulering waarschijnlijk zodra hij de keuze maakte om Jezus te spelen in The Passion. "Jezus is nu net zo controversieel als hij ooit is geweest. Er is in 2000 jaar niet veel veranderd", werd de acteur geciteerd in een artikel uit 2011 in The Guardian."We moeten onze namen, onze reputaties en ons leven opgeven om de waarheid te spreken."

Jim Caviezel en Mel Gibson op de set van 'The Passion of the Christ&39
Jim Caviezel en Mel Gibson op de set van 'The Passion of the Christ&39

De opmerkingen van Caviezel zijn afkomstig van een adres dat hij had gemaakt in de First Baptist Church van Orlando. Sprekend over zijn casting door Mel Gibson, vertelde hij de aanwezigen dat de regisseur hem had gewaarschuwd voor het nemen van de rol - en de gevolgen die dat zou hebben voor zijn carrière.

Caviezel beweerde dat Gibson niet meer dan 20 minuten nadat hij de rol had aangenomen, hem terugbelde om hem vreemd genoeg over te halen om niet door te gaan. "Hij zei: 'Je zult nooit meer in deze stad werken.' Ik zei tegen hem: 'We moeten allemaal ons kruis omarmen'", zei Caviezel tegen de kerk. Het feit dat hij wel een half decennium als hoofdrolspeler in een grote show doorbracht, suggereert echter dat Gibson het bij het verkeerde eind had.

Onaantrekkelijk voor Hollywood

Er zijn veel dingen aan Caviezels geloof die hem onaantrekkelijk hebben gemaakt voor Hollywood-projecten. Onder hen is zijn aarzeling om scènes te filmen waarin hij dichtbij en persoonlijk met andere acteurs opgaat, en zijn regelrechte weigering om ook maar enige seksscènes te doen.

Jim Caviezel en Jennifer Lopez in de film 'Angel Eyes' uit 2001
Jim Caviezel en Jennifer Lopez in de film 'Angel Eyes' uit 2001

"Ik vind het moeilijk om naakt op film te verschijnen", zei hij in een oud interview dat zelfs voorafging aan zijn optreden in The Passion. "Ik geloof er niet in. Ik denk niet dat het juist is. In mijn geloof is mij geleerd dat onthouding belangrijk is. Je zult mijn kont nooit op film zien tenzij ik in de Holocaust rondloop."

Op een meer fundamenteel niveau zijn zijn waarden sterk in tegenspraak met die van de meeste mensen in de branche. Een voorbeeld hiervan was zijn botsing met Back To The Future-ster, Michael J. Fox over stamcelonderzoek en therapie. Fox, die aan Parkinson lijdt, had een politieke kandidaat gesteund die stamcelonderzoek steunde. Als reactie daarop maakte Caviezel een video waarin hij Fox in de Bijbel vergeleek met Judas en mensen vroeg om niet op de kandidaat te stemmen.

Dergelijke perspectieven blijven Caviezel tegenwerken in elke zoektocht die hij misschien moet doen om serieuze rollen in Hollywood te bemachtigen.

Aanbevolen: