RIP Betty White: enkele van de grootste carrièreprestaties van de overleden icoon

Inhoudsopgave:

RIP Betty White: enkele van de grootste carrièreprestaties van de overleden icoon
RIP Betty White: enkele van de grootste carrièreprestaties van de overleden icoon
Anonim

Wijlen Betty White was een manusje van alles. De "Television Golden Girl" was de definitieve belichaming van wat een cultureel icoon zou moeten zijn. Ze werd beroemd in de jaren zeventig en tachtig en werd het gezicht van enkele van de meest iconische sitcom-personages. Kortom, White was een pionier in bijna alles wat ze deed tijdens haar carrière die meer dan zeven decennia besloeg.

Helaas is het postermeisje van enkele van de meest iconische personages van Amerikaanse sitcoms onlangs overleden op 31 december 2021 in haar huis in Los Angeles, slechts een paar weken voor haar 100e verjaardag. De wereld rouwt om het verlies van een icoon, waaronder Barack en Michelle Obama, president Joe Biden en vele beroemdheden die hun liefde voor de overleden actrice uitstorten. Om het samen te vatten, hier zijn enkele van de belangrijkste carrière- en persoonlijke prestaties van wijlen Betty White, uitgelegd.

6 Betty White was 'The First Lady Of Game Shows'

Om te zeggen dat Betty White de 'First Lady of Game Shows' was, is niet overdreven. Ze was een ster in een spelshow voordat ze een Golden Girl was. In de jaren zestig en zeventig werd ze zelfs een hoofdpanellid van veel spelshows genoemd, waaronder Password, The Hollywood Squares, Match Game, Tattletales en meer. Later werd ze de eerste vrouw die een Daytime Emmy Award won voor de categorie Outstanding Game Show Host in 1983 voor Just Men!

"Mama en pap en ik speelden altijd al games sinds ik me kan herinneren", schreef de overleden icoon in haar autobiografie Here We Go Again. "Sommige hebben we gaandeweg verzonnen - aan tafel, in de auto, waar dan ook - dus op tv spelen was een bonus. Waar anders kun je een paar uur spelletjes spelen met aardige mensen en ervoor betaald worden?"

5 Betty White's Guinness World Record

In 2014 erkende het Guinness World Record de decennialange carrière van mevrouw White. Bijna 75 jaar na haar debuut in 1939 werd ze gekroond tot recordhouder voor de vrouwelijke categorie van de langste tv-carrière voor een entertainer!

"Ik was stomverbaasd toen ze belden om het me te vertellen. 'Wie? Ik!?!' Het is zo'n eer", zei ze tijdens een interview. "Ik had veel favorieten. De 'Pet Set' en 'Golden Girls' om er maar een paar te noemen. Vooral de eerste, zoals ik die heb geschreven en geproduceerd en die ik op alle dieren kon hebben die ik wilde."

4 Betty White werd Sue Ann Nivens op CBS' 'The Mary Tyler Moore Show'

Betty White was het gezicht van veel iconische sitcom-personages, maar misschien wel de meest herkenbare is de nymfomane Sue Ann Nivens op NBC's The Mary Tyler Moore Show. De show liep van 1973 tot 1977 gedurende zeven seizoenen en 186 afleveringen, met 41 overwinningen van de 121 nominaties, waaronder een Primetime Emmy Awards voor Outstanding Continuing Performance door een vrouwelijke bijrol in een comedy-serie voor de overleden icoon.

Later in de jaren negentig en de jaren tachtig vond ze ook nog een succes met The Golden Girls als de lieve Rose Nylund, waarmee ze een Outstanding Lead Actress in een Comedy Series-trofee won van de Primetime Emmy Awards.

3 Ze pleitte voor LGBTQ-rechten

Betty White was een uitgesproken figuur voor mensenrechten gedurende haar decennialange carrière, inclusief de LGBTQ-gemeenschap. Ze werd beroemd als homo-icoon van The Golden Girls, en ze is een fervent woordvoerder van homorechten van het scherm.

"Het kan me niet schelen met wie iemand slaapt. Als een stel al die tijd samen is geweest - en er zijn homoseksuele relaties die hechter zijn dan sommige heteroseksuelen - vind ik het prima als ze willen trouwen, " ze zei. "Ik snap niet hoe mensen zo anti-iets kunnen krijgen. Bemoei je met je eigen zaken, regel je zaken en maak je niet zo druk om andere mensen."

2 Betty White won een Grammy voor beste gesproken woordopname

Ze heeft zelfs een Grammy Award in haar verzameling prijzen. Ze zette haar succes voort bij een jonger publiek na haar verrassende rol in Saturday Night Live in 2010 en won een Grammy voor Best Spoken Word Recording voor haar boek If You Ask Me. Ze beschrijft haar vriendschap met schrijver John Steinbeck en vele andere onzichtbare delen van haar leven.

"Eén ding vertellen ze je niet over oud worden - je voelt je niet oud, je voelt je gewoon jezelf. En het is waar. Ik voel me geen negenentachtig jaar oud. Ik ben gewoon tachtig -negen jaar oud, " schreef ze.

1 Ze kwam op tegen raciale onrechtvaardigheid

De voormalige pin-up girl nodigde berucht een Afro-Amerikaanse tapdanser, Arthur Duncan, uit voor The Betty White Show in 1954, in de tijd dat raciale onrechtvaardigheid op zijn hoogtepunt was. Leidinggevenden op het bureau vroegen haar om hem te verwijderen, maar haar reactie gaf hem meer zendtijd en zei: "Het spijt me. Leef ermee."

Ze maakte van hem de eerste zwarte persoon die in die tijd een vaste klant was in een talkshow, en NBC annuleerde het stilletjes in december 1954 nadat het herhaaldelijk het tijdslot had veranderd en er geen sponsors in slaagden aan te trekken. De twee herenigden zich opnieuw in 2017.

Aanbevolen: