Mark Hamill's meest iconische rollen (naast Luke Skywalker)

Inhoudsopgave:

Mark Hamill's meest iconische rollen (naast Luke Skywalker)
Mark Hamill's meest iconische rollen (naast Luke Skywalker)
Anonim

Mark Hamill acteert al meer dan vijftig jaar professioneel, maar hij zal altijd het meest bekend worden door de eerste filmrol die hij ooit speelde: Luke Skywalker in Star Wars. Hamill speelde Luke Skywalker in nog vijf Star Wars-films, en de rol heeft hem miljoenen dollars betaald en van hem een grote ster gemaakt.

Hij heeft echter ook problemen gehad met het plaatsen van andere rollen vanwege Star Wars. Zijn personage werd zo iconisch en zijn gezicht werd zo herkenbaar, dat het voor hem moeilijk werd om rollen te spelen die personages speelden die niet Luke Skywalker waren. Het meest opvallende is dat een studiomanager die aan de Academy Award-winnende film Amadeus werkte ooit zei: "Ik wil Luke Skywalker niet in deze film", en dus verloor Hamill de hoofdrol, ook al was de film gebaseerd op een toneelstuk hij speelde in een jaar eerder.

Ondanks enige moeite om grote filmrollen te krijgen, is Mark Hamill er in de loop der jaren toch in geslaagd om veel acteerwerk te vinden, en hij heeft honderden acteercredits op zijn naam staan op IMDB die niets met Star Wars te maken hebben. Hier zijn de tien meest iconische rollen van Mark Hamill die niet Luke Skywalker zijn.

10 De Joker

Misschien is de meest iconische rol van Mark Hamill buiten de Star Wars-franchise de Joker, een personage dat hij sinds het begin van de jaren negentig in verschillende animatieprojecten heeft gespeeld. Hamill begon in 1992 met het spelen van de Joker in Batman: The Animated Series en sindsdien heeft hij het personage in tientallen projecten geuit. De meeste mensen denken aan acteurs als Heath Ledger en Joaquin Phoenix als ze aan de Joker denken, maar het is nog steeds een van de beroemdste rollen van Mark Hamill.

9 Vuurheer Ozai ('Avatar: The Last Airbender')

Avatar: The Last Airbender was een geanimeerde televisieserie voor kinderen die van 2005-2008 op Nickelodeon werd uitgezonden. Het is echter tot op de dag van vandaag relevant en populair gebleven, dankzij streamingdiensten zoals Netflix en andere projecten in dezelfde franchise, zoals The Legend of Korra. Mark Hamill speelde Fire Lord Ozai, de primaire antagonist, in alle drie de seizoenen van de serie.

8 Skips ('Reguliere Show')

Regular Show was een geanimeerde comedyserie die acht seizoenen op Cartoon Network werd uitgezonden. Mark Hamill was een van de belangrijkste castleden en speelde een yeti genaamd Skips. Hamill speelde in 163 afleveringen van Regular Show, meer dan op drie na alle acteurs.

7 Darth Bane ('Star Wars: The Clone Wars')

Darth Bane in Clone Wars
Darth Bane in Clone Wars

Mark Hamill verscheen slechts in één aflevering van Star Wars: The Clone Wars, maar dit was nog steeds een belangrijk moment in zijn acteercarrière omdat hij voor deze rol werd genomineerd voor zijn eerste Emmy Award. Hij ontving een Daytime Emmy-nominatie in de categorie Outstanding Performer in an Animated Program voor zijn optreden als Darth Bane in de aflevering "Sacrifice." Deze rol was ook belangrijk omdat het de eerste keer was dat Hamill in de Star Wars-franchise verscheen als een ander personage dan Luke Skywalker. Sindsdien heeft hij verschillende andere kleine stemrollen gespeeld in het Star Wars-universum, waaronder Boolio, Dobbu Scay en EV- 9D9.

6 Muska ('kasteel in de lucht')

Muska van Castle in the Sky
Muska van Castle in the Sky

Castle in the Sky is een film van Studio Ghibli, geschreven en geregisseerd door de veelgeprezen filmmaker Hayao Miyazaki. De films van Miyazaki zijn meestal geliefd bij critici, en deze film was daarop geen uitzondering, die op Rotten Tomatoes een goedkeuringsscore van 96% kreeg. Mark Hamill speelde in de Amerikaanse nasynchronisatie als Muska, de belangrijkste antagonist van de film. Volgens Rotten Tomatoes is deze film de meest kritisch ontvangen film waarin Hamill ooit heeft gespeeld.

5 Amadeus ('Amadeus')

Hoewel veel mensen bekend zijn met de film Amadeus, die verschillende Academy Awards won en vaak wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden, weten ze misschien niet dat deze was gebaseerd op een Broadway-toneelstuk met dezelfde naam. De hoofdrol van Mozart is op Broadway bedacht door de legendarische acteur Tim Curry, maar ook Mark Hamill speelde de rol. Hoewel Hamill in verschillende Broadway-shows optrad, is deze misschien wel de meest bekende.

4 Private Griff ('The Big Red One')

The Big Red One kwam uit in 1980, kort na The Empire Strikes Back. Het is een van de weinige films (behalve Star Wars) waarin Mark Hamill een hoofdrol speelt. Het heeft een goedkeuringsclassificatie van 90% op Rotten Tomatoes en verschillende filmrecensenten beschouwen het als een van de beste films aller tijden.

3 Vuli ('Elena Of Avalor')

Mark Hamill heeft honderden geanimeerde personages ingesproken en hij is genomineerd voor drie Daytime Emmy Awards voor zijn stemwerk, maar hij won pas afgelopen jaar een Emmy. Hij won de prijs voor Outstanding Performer in a Preschool Animated Program voor zijn werk aan de Disney-kindershow Elena of Avalor. Hij speelde de schurk Vuli in de aflevering "Coronation Day."

2 James Arnold ('Kingsman: The Secret Service')

De Star Wars-films hebben miljarden dollars opgebracht aan de kassa, maar, verrassend genoeg, heeft Mark Hamill niet in veel andere films met een hoge opbrengst gespeeld dan de Star Wars-films. In feite is Kingsman: The Secret Service de enige andere film waarin hij heeft gespeeld die meer dan 40 miljoen dollar opbracht, waarin hij de bijrol speelde van James Arnold.

1 Zelf

Hoewel Mark Hamill de afgelopen vijftig jaar vele, vele personages heeft gespeeld, heeft hij zichzelf ook in verschillende film- en tv-projecten gespeeld. Dit omvat een aflevering van The Simpsons, een aflevering van The Big Bang Theory en een aflevering van Scooby-Doo.

Aanbevolen: