De geheime controverse achter 'Xena: Warrior Princess

Inhoudsopgave:

De geheime controverse achter 'Xena: Warrior Princess
De geheime controverse achter 'Xena: Warrior Princess
Anonim

Er is tegenwoordig een controverse over alles in Hollywood. Zelfs de vreemde therapietechniek van Eva Green en de opvoedingsstijl van Kristen Bell zorgen voor problemen. Hoewel er zeker legitieme problemen lijken te zijn binnen de interne werking van de industrie (met name het Harvey Weinstein-schandaal), maar ook binnen de creatieve inhoud zelf. Dit neemt voornamelijk de vorm aan van beledigende of cultureel ongevoelige afbeeldingen, wat precies de kritiek is van een paar afleveringen (één in het bijzonder) van de cult-klassieke televisieserie Xena: Warrior Princess uit de jaren negentig. Maar of de controverse, die grotendeels vergeten blijft, achter de serie (die liep van 1995 tot 2001) eigenlijk beledigend is in de ogen van de toeschouwer…

Lucy Lawless' perspectief van de Hanuman-controverse over Xena: Warrior Princess

Xena: Warrior Princess, ontwikkeld door R. J. Stewart en Spider-Man-regisseur Sam Raimi, gemaakt door John Schulian en Robert Tapert, was een enorm succesvolle serie in de jaren negentig en is sindsdien een cultklassieker geworden. De serie werd algemeen geprezen vanwege de afbeelding van een sterke vrouwelijke hoofdrolspeler in een tijdperk dat gedomineerd werd door mannen, waaronder de begeleidende serie Hercules, met Kevin Sorbo in de hoofdrol.

Gezien de aard van het uitgangspunt van de show, zouden de makers ongetwijfeld tegen een aantal culturele problemen aanlopen die tot censuur leidden.

"Ik was me bewust van enige censuur op de show", legde Lucy Lawless, de ster van de serie, uit in een interview met Emmy TV Legends. "We deden de Indiase afleveringen en we gebruikten een personage genaamd Hanuman, een zeer beroemde en belangrijke Hindi-god. Ah, hindoeïstische God. En een of andere man kreeg er lucht van en begon een enorme campagne om de faxmachines van Universal te verstoppen. Ze hadden toen nog geen inbox. Het zou zijn geweest… het internet stond nog in de kinderschoenen. [Hoe dan ook] Universal was zo overstuur dat ze dit zouden wegdoen en deze afleveringen gewoon schrapten. [De afleveringen] waren echt goed en zeer respectvol voor het Hanuman-personage."

Hoe dan ook, deze naamloze persoon begon een zeer effectieve campagne om Universal ertoe te brengen de afleveringen in te trekken en zelfs degenen te straffen die besloten dat het goed zou zijn om het Hanuman-personage in het tv-programma te laten zien.

"Hij had een hersentumor. Hij was een blanke man die in Nieuw-Zeeland woonde, die op de bodem van Nieuw-Zeeland woonde, gewoon een pijn in de a. Iets vinden om boos over te worden. Maar hersentumoren zal dat bij sommige mensen doen, weet je?" Lucia vervolgde. "Hij sloeg de hele hindoe-bevolking in Amerika op en probeerde ze ons uit de lucht te krijgen."

Het plan van deze naamloze persoon mislukte echter enorm. Woordvoerders van bepaalde hindoeïstische groepen keken uiteindelijk naar de afleveringen en leken er niet dezelfde problemen mee te hebben als hij.

Uiteindelijk bekeken ze de afleveringen en zeiden: 'Nee, dit is geweldig. Hier is Krishna. Hier is de mens.' Ik bedoel, ze gebruikten ze de hele tijd in Bollywood. Dus deze man was gewoon gestoord en hield Universal vast om losgeld te betalen. Gelukkig had het gezond verstand de overhand.'

Het andere perspectief van de Hauman-controverse

Terwijl Lucy Lawless beweerde dat de dingen buiten proportie waren opgeblazen, wierp een artikel in de New York Post wat meer licht op de andere kant. Hoewel de controverse over de vertegenwoordiging van Hanuman en Krishna in "The Way"-aflevering van Xena: Warrior Princess misschien is aangewakkerd door een 'blanke' met een 'hersentumor' in Nieuw-Zeeland, waren sommige groepen er inderdaad boos over. Ze waren er toen tenminste boos over.

Tijdens de campagne tegen Universal ad Xena: Warrior Princess slaagden bepaalde groepen erin om de aflevering uit de lucht te krijgen. Gedurende deze tijd werd het bekeken door enkele hindoegroepen en vervolgens weer in de lucht gezet. Deze beslissing zorgde ervoor dat de World Vaishnava Association publiekelijk Universal uitriep voor hun 'oneerlijke' benadering van de aflevering.

Dit was natuurlijk een belemmering voor het feit dat ze besloten de aflevering online uit de lucht te halen om hem medio 1999 terug te zetten.

In het bijzonder het beeld van Xena die de heilige hindoeïstische figuur een kopstoot gaf, werd Sri Hauman gezien als aanstootgevend voor deze en een paar andere groepen. Hoewel dit soort momenten feitelijk uit de originele uitzending werden verwijderd, beledigde het uitzenden van de rest van de aflevering deze groep nog steeds, in tegenstelling tot de opmerkingen van Lucy Lawless.

Volgens Lisatsering was er echter een duidelijke kloof in de hindoeïstische gemeenschap in Amerika op de vierdelige India-boog (waaronder de aflevering "The Way"). Bovendien probeerden tal van anti-censuurgroepen de kritiek op de show tegen te gaan. Dit leek ertoe te leiden dat Universal die licht bewerkte versie uitzond.

Hoewel "The Way" en de andere drie afleveringen in Xena: Warrior Princess' India misschien sommige hindoegroepen hebben beledigd, leek de controverse vrijwel onmiddellijk na 1999 te bedaren.

Aanbevolen: