De waarheid over de grootste fout in 'Jurassic Park

Inhoudsopgave:

De waarheid over de grootste fout in 'Jurassic Park
De waarheid over de grootste fout in 'Jurassic Park
Anonim

Heb je deze epische fout opgemerkt? Ja, zelfs Steven Spielberg heeft enkele grote filmfouten gemaakt.

Als je een grote Jurassic Park-fan bent… of zelfs maar een oplettende filmkijker, weet je waarschijnlijk precies over welke blunder we het hebben. Tientallen jaren na de release van de allereerste (en allerbeste) Jurassic Park-film, zijn fans nog steeds volkomen in de war door de absurde blunder in een van de meest geliefde sequenties van de film.

Laten we eerlijk zijn, geen enkele film- of televisieshow is vrij van verhaalfouten. Ze kunnen variëren van enigszins onlogisch tot ronduit slordig. Star Wars heeft filmfouten. Harry Potter heeft grote fouten. En zelfs Friends heeft ze. Dus waarom zou Jurassic Park een uitzondering zijn? … Nou, dat is het niet. Er lijkt echter een verklaring te zijn voor de grootste blunder van de film…

De T. Rex-paddock is zowel parallel aan de weg als 30 voet eronder

De break-outscène van T. Rex in Jurassic Park is gemakkelijk een van de beste in de film en bevat enkele van de meest geliefde filmische momenten aller tijden. Serieus, dit was een epische prestatie in visuele effecten en dramatische spanning. Vanuit een structureel perspectief escaleert de scène van moment tot moment en de personages zelf stuwen het plot voort, puur vanwege hun eigen authentieke acties (ten goede of ten kwade). Het is allemaal erg strak verteld en verdient lof. Maar de scène bevat ook een flagrante logische en logistieke fout waar die-hard fans nog steeds nieuwsgierig naar zijn.

Hoe brak de T. Rex uit zijn omheining als een val van 30 voet hem van de weg scheidde?

Sommigen zouden beweren dat Jurassic Park vol zit met flagrante wetenschappelijke onnauwkeurigheden en dat dit daarom de grootste fouten zijn. Maar in sciencefiction wordt je gevraagd om plotseling ongeloof. In het oog springende gaten in het filmplot en voor de hand liggende logische problemen zijn de echte overtreders omdat ze het proces van het opschorten van ongeloof in gevaar brengen. En dat is precies wat dit T. Rex paddock-probleem is.

Als je het begin van de scène opnieuw bekijkt, breekt de Rex uit zijn paddock en stapt direct de weg op waar hij voorafgaat om de auto's aan te vallen. Een paar minuten later slaagt de Rex er echter in een van deze auto's terug in zijn omheining te duwen, waar hij 30 voet v alt en in een boom belandt. Dus de voor de hand liggende vraag is… Hoe kon de T. Rex in godsnaam een val van 30 voet springen?

De waarheid over de val van 30 voet

Volgens Klayton Fioriti, die een Jurassic Park-gecentreerd YouTube-account beheert, is er een verklaring voor wat werd gezien als een behoorlijk bizarre filmfout.

Voordat we ingaan op wat de verklaring precies is, moeten we zeggen dat je een extreem oplettende Jurassic Park-fan moet zijn om niet in de war te raken door deze scène. Daarom hebben regisseur Steven Spielberg en zijn team duidelijk niet goed werk geleverd door hun publiek de essentiële context te geven om weg te komen met de climax van deze intense sequentie.

Jurassic Park t rex paddock
Jurassic Park t rex paddock

De verklaring is de lichte kuil in het hek in de linkerhoek van een brede opname van de auto's wanneer ze voor het eerst de omheining naderen. Dit suggereert dat er sprake is van oneffen grond en een druppel in de omheining.

Deze daling is iets dat werd opgemerkt in zowel het scenario voor de film als de roman van Michael Crichton, "Jurassic Park", waarvan de film werd aangepast. In het script, geschreven door David Koepp, wordt een "afgrond" afgebeeld waar de T. Rex naartoe probeert te komen als de auto's arriveren. Dit verhoogde stuk land is ontworpen als een veilig kijkgebied om de interactie van T. Rex met het hek te beperken. Op deze afgrond wordt de geit aan de Rex gevoerd. De omgeving bevat een steile daling die in het script wordt beschreven als een "val van 50 voet".

Er is ook een verwijzing naar deze drop die een doorlopende regel is in een eerdere scène in de film. Nadat hij uit de helikopter is gestapt, vraagt advocaat Donald Genero parkeigenaar John Hammond naar de veiligheid van de paddocks. Hammond reageert door hem te vertellen dat de elektrische omheining, bewegingssensoren en de "betonnen grachten" aanwezig zijn.

Het idee dat elke behuizing een "betonnen gracht" heeft, is iets dat wordt beschreven in de roman van Michael Crichton en duidelijk iets dat Steven Speilberg in de film wilde opnemen. De daling van 30 voet in de T. Rex-behuizing is vrijwel zeker de betonnen gracht die wordt beschreven.

Productietekeningen lijken dit ook te ondersteunen, aldus Klayton Fioriti. Deze gracht omcirkelt het grootste deel van de omheining, behalve het verhoogde kijkgebied, de precieze locatie waar de T. Rex uitbreekt.

Maar dit alles doet er niet toe omdat het belangrijkste stuk context (de aanwezigheid van een kijkgebied/verhoogde afgrond) niet in de film was opgenomen. Dus fans waren gewoon in de war en een beetje in de steek gelaten.

Oh, nou… de reeks is tenminste nog steeds spannend…

Aanbevolen: