Welke 'Jurassic Park'-film verdiende het meeste aan de kassa, en zou 'Jurassic World: Dominion' nog meer kunnen verdienen?

Inhoudsopgave:

Welke 'Jurassic Park'-film verdiende het meeste aan de kassa, en zou 'Jurassic World: Dominion' nog meer kunnen verdienen?
Welke 'Jurassic Park'-film verdiende het meeste aan de kassa, en zou 'Jurassic World: Dominion' nog meer kunnen verdienen?
Anonim

Gedurende ongeveer 180 miljoen jaar heersten dinosaurussen over de aarde. Ze waren de meest dominante levensvorm op aarde en stonden aan de top van de voedselketen tot hun vroegtijdige uitsterving ongeveer 65 miljoen jaar geleden. Flits vooruit naar het heden, en al 28 jaar staan dinosaurussen opnieuw aan de top … van de kassa, dat wil zeggen. De Jurassic Park-franchise heeft de filmwereld geregeerd sinds de recordbrekende release van de eerste film in 1993.

Jurassic Park, gebaseerd op de gelijknamige roman van Michael Crichton, was het eerste uitje voor de dino-franchise en veranderde de manier waarop films werden gemaakt voor altijd. Deze film was zo'n succes dat de franchise 28 jaar later nog steeds de concurrentie opeet aan de kassa, en met merchandising, themaparken, televisie-spin-offs en homevideo, schatten de gecombineerde inkomsten de franchise op meer dan $ 9 miljard, een van de meest succesvolle mediafranchises aller tijden. Maar aan de kassa, welke van de vijf in de bioscoop uitgebrachte films (tot nu toe!) verdiende het meeste?

6 'Jurassic Park'

Voordat de gelijknamige roman zelfs maar was uitgebracht, schreeuwden studio's om de rechten op de technothriller. Universal won de biedingsoorlog en verwierf ze voor regisseur Steven Spielberg, die samen met auteur Michael Crichton aan een ander script had gewerkt (dat uiteindelijk het televisieprogramma ER zou worden) en gefascineerd was door de potentie van het verhaal. $ 63 miljoen werd door Universal goedgekeurd voor de film, en toen de film drie jaar later in 1993 werd uitgebracht, wierp hun investering zijn vruchten af.

$912 verdienen.7 miljoen, Jurassic Park werd de meest winstgevende film aller tijden tijdens de eerste release. Jurassic Park versloeg de vorige recordhouder (E. T., een andere Spielberg-productie) met bijna $ 300 miljoen, en behield zijn plek aan de top van de kassa totdat Titanic de eerste film werd die meer dan $ 1 miljard aan kaartverkoop opbracht toen het de drempel overschreed in 1998. Tijdens de filmische release brak Jurassic Park kassarecords in bijna elk land waarin het werd uitgebracht. Maar de records eindigden daar niet. De 3D-heruitgave van het 20-jarig jubileum van 2013, de heruitgave van het 25-jarig jubileum van 2018 en de heruitgave van het coronavirus in 2020 leverden allemaal meer winst op, voor een levensduur van $ 1,034 miljard, waarmee het de oudste film is die meer dan $ 1 miljard verdiende, en als de 37e hoogste- film aller tijden.

5 'The Lost World: Jurassic Park'

De vraag naar een vervolg na de release van de film en roman was zo groot dat auteur Michael Crichton uiteindelijk toegaf en The Lost World schreef. Met een verhoging van het budget van $ 10 miljoen kwam de verfilming The Lost World: Jurassic Park in mei 1997 uit. Het script voor de film zou sterk verschillen van dat van de roman en zou scènes uit het eerste boek bevatten die niet werden gebruikt in de originele film. Hoewel de kritieke ontvangst voor The Lost World niet zo rooskleurig was als die van zijn voorganger, brak de film nog steeds verschillende kassarecords, waaronder de grootste openingsweekendopname aller tijden en de snelste film die $ 100 miljoen overschreed. De totale inkomsten kwamen echter niet overeen met Jurassic Park, wat uiteindelijk een wereldwijd totaal van $ 618,6 miljoen wereldwijd opleverde.

4 'Jurassic Park III'

De eerste en enige dip in de serie kwam met de derde film, Jurassic Park III. JP3, uitgebracht in 2001, is de eerste in de franchise die niet gebaseerd is op een bestaand Crichton-verhaal, maar personages en ideeën uit zijn romans bevat die niet in de vorige films verschenen. Ondanks het verhoogde budget van $ 93 miljoen, temperden de minder dan spectaculaire recensies en het verlies van de magische Spielberg als regisseur de ontvangst van de kaskraker, die uiteindelijk slechts $ 368 opleverde.8 miljoen wereldwijd.

3 'Jurassic World'

Nostalgie verkoopt. Dat was de kritiek die Jurassic World kreeg toen het in juni 2015 in de bioscoop verscheen. Net als Star Wars: The Force Awakens, dat slechts een paar maanden later meer dan $ 2 miljard zou binnenhalen, werd Jurassic World beschuldigd van het opnieuw inpakken en doorverkopen van de eerste film in de serie met een glanzende nieuwe omslag. Maar als het iemand iets kon schelen, het was niet het publiek dat opdook tijdens het openingsweekend, waardoor Jurassic World het grootste openingsweekend aller tijden werd. De film opende voor $ 500 miljoen (meer dan de hele bioscoopproductie van JP3), waarmee hij de vorige recordhouder, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, met meer dan $ 40 miljoen versloeg. Met meer dan $ 1,67 miljard eindigde Jurassic World zijn serie als de derde meest winstgevende film in de geschiedenis. Zes jaar later staat de film nog steeds in de top 10 als de op zes na hoogste brutowinst en heeft hij het record als de meest succesvolle film in de Jurassic Park-serie.

2 'Jurassic World: Fallen Kingdom'

Het publiek was dol op Jurassic World en met de vernietiging van het park en de vrijgelaten dinosaurussen aan het einde van de film, wilden ze weten wat er zou komen. Jurassic World: Fallen Kingdom volgde in 2018 en werd de derde van de vijf films die $ 1 miljard overschreed aan de wereldwijde kassa. Ondanks de overwegend negatieve recensies van de film, bracht het meer dan $ 1,3 miljard op, werd het de op één na meest winstgevende film in de serie en piekte als de twaalfde hoogste brutowinst aller tijden.

1 'Jurassic World: Dominion'

De aanhoudende wereldwijde pandemie heeft de filmplanning sinds maart 2020 verstoord, en de volgende Jurassic-film, Jurassic World: Dominion bleef niet ongedeerd. De Jurassic World-trilogie ender en zesde film in de franchise was bedoeld om in de zomer van 2021 te debuteren, maar werd twaalf maanden uitgesteld tot 2022. Forbes suggereert dat deze vertraging, samen met Disney die hun hele theatrale line-up schuifelt, in wezen Jurassic World: Dominion met rust zal laten om de zomer te regeren. En aangezien de derde Spider-Man-film van Tom Holland naar verwachting de eerste film van een miljard dollar zal zijn sinds Star Wars: The Rise of Skywalker dat voor het laatst deed in 2019, zal een terugkeer naar de normale gang van zaken in de zomer van 2022 JW3 hopelijk naar hoogtes sturen die bij komt het minst overeen met de $ 1,3 miljard van zijn voorganger.

Bij Observer hebben analisten wat meer twijfels over de kansen van Spider-Man, maar ze zijn het erover eens dat JW3 een van de eerste films zal zijn die $ 1 miljard terugverdient. En met de cast van de originele film die terugkeert voor een verhaal dat regisseur Colin Trevorrow heeft beschreven als een "viering van alles wat tot nu toe in de franchise heeft bestaan", zal dit zeker de film zijn die het publiek na twee jaar sociale afstand nemen.

Aanbevolen: