Sean Bean keek nooit naar het einde van 'GOT', maar hij is blij met dit ene ding

Inhoudsopgave:

Sean Bean keek nooit naar het einde van 'GOT', maar hij is blij met dit ene ding
Sean Bean keek nooit naar het einde van 'GOT', maar hij is blij met dit ene ding
Anonim

Voor veel Game of Thrones-fans is de dood van hoofdrolspeler Eddard 'Ned' Stark vandaag waarschijnlijk net zo schokkend als toen ze er voor het eerst getuige van waren in de voorlaatste aflevering van het eerste seizoen van de show. De bomaanslag van het personage betekende opnieuw een schermdood voor acteur Sean Bean, die enigszins bekendheid heeft ontwikkeld voor het op zich nemen van rollen die altijd dodelijk eindigen.

Van de Britse acteur is bekend dat zijn personages zijn vermoord in ongeveer 25 films en tv-shows waarin hij te zien was. De allereerste keer dat een Bean-personage op het scherm werd vermoord, was in zijn cameo uit 1986 als Ranuccio in de periodedrama, Caravaggio van Derek Jarman. Ook is hij door de dood afgeschreven in onder meer The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, Goldeneye en The Island.

Schrijnende uitvoering

In het verleden had Bean gesproken over de schrijnende executie van Ned en hoe hij het verhaal benaderde met kennis van het lot van zijn personage dat al in zijn achterhoofd zat. "Je kunt het niet echt veranderen als een goede auteur het op die manier heeft geschreven. Je kunt niet zeggen: 'Ik wil blijven!'", vertelde hij in 2019 aan Vulture. "De aanloop naar zijn dood was goed, en het was schokkend. Meer kun je van een personage niet vragen."

Game of Thrones slaagde erin Ned Stark en vele andere consequente, even verbluffende sterfgevallen te overleven in de acht seizoenen, om een van de best beoordeelde shows aller tijden te worden. Verrassend genoeg gaf Bean toe dat hij de show na zijn vertrek nooit echt bijhield en niet zeker wist hoe het verhaal afliep.

Ned Stark ontmoette een vroege en schokkende dood op 'Game of Thrones&39
Ned Stark ontmoette een vroege en schokkende dood op 'Game of Thrones&39

In een recent interview met The Times werd hem gevraagd naar zijn mening over het enorm controversiële laatste seizoen van David Benioff en D. B. Weiss-serie. Zijn antwoord was kort en opmerkelijk onbewust. "Nee. Wat is er gebeurd?," poseerde de 62-jarige. Toen Ed Potton, de interviewer, een disclaimer aanbood dat elke expositie spoilers zou bieden voor het geval hij uiteindelijk zou besluiten het verhaal in te halen, was Bean opnieuw nogal kortaf. "Ik ben het dan al vergeten, ga verder."

Altijd dreigende dreiging

Kortom, er waren twee belangrijke centrale plotstreams in Game of Thrones. De eerste was gericht op de altijd dreigende dreiging van een ondoden leger dat het menselijk leven komt vernietigen in de koninkrijken van Westeros, waar het verhaal zich afspeelt. De tweede ging over de interne roep om de ijzeren troon, het ultieme symbool van macht in de koninkrijken.

Ned was het hoofd van Huis Stark, een van een aantal adellijke families in het rijk. Huis Stark toonde zelden enige echte ambitie om de ijzeren troon te verwerven, en gaf er vaak de voorkeur aan aan hun lot overgelaten te worden in Winterfell, hun thuisbasis in het noorden van de koninkrijken.

Seizoen 8 zag eindelijk de mensheid triomferen over de doden, en Ned's dochter, Sansa, werd gekroond tot 'Queen In The North'. Dit was een van de minder frustrerende gebeurtenissen voor fans van de serie. Neds jongste zoon, Bran, die in het eerste seizoen een vervelende val overleefde, werd tot koning gekroond over alle andere koninkrijken. Desalniettemin was dit allemaal nieuws voor Bean.

In het Times-artikel schreef Potton over de reactie van de acteur: "Ik beschrijf hoe Neds zoon koning van Westeros en zijn dochter koningin van het noorden wordt. 'Dus Winterfell bleef gescheiden? Oh, goed voor hen,' hij zegt met grootvaderlijke vaagheid."

Constante schermaanwezigheid

Bean is een constante aanwezigheid op het scherm gebleven sinds zijn GOT-exit en is in feite nu meer gefocust op delen die niet eindigen in de ondergang van zijn personages. Hij werd het meest recent gezien als het personage Mark Cobden, een nieuwe gevangene die worstelt met het leven achter de tralies in de BBC One-serie, Time van Jimmy McGovern.

Sean Bean als Mark Cobden in 'Time' van BBC One
Sean Bean als Mark Cobden in 'Time' van BBC One

Hij viel ook op met zijn vertolking van de schurk, Joseph Wilford (in de volksmond Mr. Wilford) in de TNT/Netflix dystopische serie Snowpiercer. Verder speelde hij een rijke CEO genaamd John Parse wiens familie het doelwit is van een huurmoordenaar die de lichamen van andere mensen bezit om misdaden te plegen. Dit was in de sciencefictionfilm van 2020, Possessor.

Bean dacht na over deze twee rollen en hoe zijn respectieve personages allebei een gladde scheerbeurt beleefden met de dood. De keel van meneer Wilford werd doorgesneden in Snowpiercer en de acteur geeft even toe dat hij het ergste vreesde.

"Het was een beetje verontrustend, echt waar! Ik heb het gevoel dat iedereen verwacht dat ik in de toekomst op een onbepaalde tijd zal sterven voor deze collectie. Dat is wat ik doe', zei hij tegen de New York Times. 'Ik heb waarschijnlijk niet zo'n last van doodgaan als daar een gegronde reden voor is. Ik wil het sterven echter niet regelmatig bewaren."

Aanbevolen: