Maken filmsoundtracks echt geld voor artiesten?

Inhoudsopgave:

Maken filmsoundtracks echt geld voor artiesten?
Maken filmsoundtracks echt geld voor artiesten?
Anonim

Sommige songwriters, zoals de hitmaker van Katy Perry, zijn zelfs in de war over oneerlijkheid in de industrie. En hoewel de klachten over oneerlijke beloning en rechten op de muziek terecht zijn, beginnen fans zich af te vragen of hetzelfde soort problemen van toepassing is op soundtracks voor films.

Artiesten krijgen misschien de eer voor hun nummers op soundtrackalbums, maar verdienen ze ook aan roy alty's?

Wie wordt betaald als een nummer in een film wordt afgespeeld?

Het korte antwoord is dat niet veel mensen betaald worden als een nummer in een film zit. Als een artiest specifiek wordt ingehuurd om een nummer voor een film te schrijven en op te nemen, wordt hij waarschijnlijk betaald voordat het project wordt uitgebracht, en dat zou een goed optreden kunnen zijn.

Maar in andere gevallen, wanneer de nummers van een artiest in een film worden gebruikt nadat deze al is uitgebracht, wordt de beloningsstructuur ingewikkelder. Het is niet hetzelfde als een nummer lanceren op streamingdiensten en gemakkelijk geld binnenhalen.

Krijgen musicalartiesten roy alty's als hun nummers in films staan?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of muziekartiesten al dan niet roy alty's van films krijgen; het hangt af van hun contractovereenkomst en voorwaarden. Maar in de meeste gevallen moeten productiebedrijven betalen voor de rechten om het nummer van een artiest te gebruiken voordat ze het in een filmscène kunnen plaatsen.

Het lijkt veel op artiesten die toestemming vragen aan andere artiesten voordat ze hun nummers samplen. En betalingsregelingen kunnen sterk variëren, waarbij sommige artiesten het gebruik van hun nummers gratis toestaan.

Maar in andere gevallen krijgt een artiest mogelijk geen 'roy alty's voor optredens' wanneer de film aan een publiek wordt vertoond, zoals in de bioscoop. Ook voor deze route gelden andere regels en artiesten kunnen roy alty's ontvangen als de film op tv of in een theater in het buitenland wordt vertoond.

Hoeveel verdienen artiesten aan soundtracks?

Hoeveel krijgen artiesten betaald voor liedjes in films? Het hangt er echt van af. Hoewel groepen zoals de Barenaked Ladies misschien een behoorlijke beloning hebben gekregen voor hun 'The Big Bang Theory'-themalied, hebben niet alle artiesten dat geluk.

Vooral onafhankelijke songwriters vinden het misschien moeilijk om echt geld te verdienen met soundtrackalbums. Ze moeten hun rechtsgronden beschermen, hun krachten bundelen met andere entiteiten om hen te helpen ontdekt te worden en vervolgens hun roy alty's op de juiste manier claimen.

Onafhankelijke schrijvers kunnen een paar honderd tot een paar duizend dollar per nummer verdienen, afhankelijk van hoe lang het nummer is, waar het wordt gebruikt en hoe succesvol het project is dat de muziek leent.

In andere gevallen krijgen grote artiesten waarschijnlijk vooraf betaald voor hun bijdragen. Denk aan Pharrell Williams en de 'Despicable Me'-muziek; 'Happy' was op zichzelf een enorm succes, maar het feit dat Pharrell het speciaal voor Universal schreef, betekende waarschijnlijk een grote betaaldag voordat de theaters zelfs maar opengingen.

Aanbevolen: