De animatiefilm die Disney-animatie bijna vernietigde

Inhoudsopgave:

De animatiefilm die Disney-animatie bijna vernietigde
De animatiefilm die Disney-animatie bijna vernietigde
Anonim

Als we kijken naar de grootste studio's in de filmgeschiedenis, vallen maar weinig namen zo op als Disney. De studio heeft geen gebrek aan klassiekers, en toen ze in de jaren 90 samenwerkten met Pixar, herdefinieerden ze opnieuw de wereld van animatie en bleven ze het peloton de toekomst in leiden.

Disney staat bekend om zijn beste films, maar er zijn enkele mislukkingen die zijn ontstaan en in schande zijn gevallen. Sommige van deze films kregen uiteindelijk de kans om nog een keer te schitteren, maar andere bleven een smet. Eén film in het bijzonder heeft Disney-animatie bijna voorgoed tot zinken gebracht.

Laten we Disney eens nader bekijken en zien welke film hun animatieafdeling jaren geleden bijna deed ontsporen.

Disney is al tientallen jaren een animatiereus

Disney Peter Pan
Disney Peter Pan

Sinds hun eerste release op het grote scherm in de jaren '30, is Disney een krachtpatser geweest in de filmwereld. W alt Disney zette alles op het spel om het in Hollywood te maken, en toen hij eenmaal aan de top stond, zorgden hij en de mensen in zijn animatiestudio ervoor dat het genre naar nieuwe hoogten werd getild, waardoor het landschap van entertainment voor altijd veranderde.

Sneeuwwitje was de film die de bal aan het rollen bracht, en naarmate de jaren vorderden, zou Disney doorgaan met het uitbrengen van films die als klassiekers zijn vergaan. Ze waren natuurlijk niet zonder hun strijd, maar de tijdloze Disney-films van weleer zijn nog steeds even relevant en geliefd als ooit tevoren.

De studio heeft een paar opmerkelijke tijdperken gekend, waaronder de Disney Renaissance, een tijdperk dat eind jaren 80 begon en het grootste deel van de jaren 90 doorliep. Deze periode omvatte hits als The Little Mermaid, Beauty and the Beast, Aladdin, The Lion King en meer. Het was een ongelooflijke tijd voor het bedrijf, wat nog meer bijdroeg aan hun indrukwekkende nalatenschap.

Hoe geweldig de hoogtepunten voor het bedrijf ook waren, het ging niet altijd zo soepel.

Ze hebben wat ups en downs gehad

Disney Treasure Planet
Disney Treasure Planet

Disney's tijd in het vak heeft veel klassiekers opgeleverd, ja, maar ze hebben ook de bal een keer of twee laten vallen en hebben donkere periodes gehad waarin de studio ernstig onder druk stond. Zelfs enkele van hun opmerkelijke werken uit het verleden werden na hun vrijlating als blindgangers van de kassa beschouwd.

Pinocchio was bijvoorbeeld niet meteen een succes aan de kassa, maar heeft sindsdien een fortuin verdiend en is een klassieker geworden. Dit is echter niet het geval geweest voor elke Disney-fout. De waarheid is dat sommige blindgangers een smet zijn gebleven op de legendarische geschiedenis van de studio.

De jaren 80 waren bijzonder ongelijk voor Disney, totdat The Little Mermaid de studio volledig nieuw leven inblies. Een blik door enkele van de films van de studio in dat decennium zal enkele films onthullen die niet echt als klassiekers worden beschouwd. Eén film in het bijzonder richtte bijna onherstelbare schade aan de studio aan.

‘The Black Cauldron’ zonk bijna het bedrijf

Disney Zwarte Ketel
Disney Zwarte Ketel

The Black Cauldron, uitgebracht in 1985, betekende een drastisch vertrek voor Disney, die een donkerdere film maakte met een PG-classificatie, wat in die tijd een primeur was voor de animatiestudio. Dit was een gedurfde keuze voor House of Mouse, en hoewel sommigen zeggen dat fortuin de stoutmoedigen begunstigt, leidde de richting die ze kozen voor deze specifieke film ertoe dat het een financiële ramp werd.

De film had het in de eerste plaats moeilijk om gemaakt te worden, en er waren opmerkelijke problemen met zowel animators als regisseurs, aangezien Don Bluth en een team van animators al vroeg afscheid namen van Disney. Dit zorgde er op zijn beurt voor dat er veel nieuwe artiesten aan boord kwamen. Voeg daar nog aan toe dat niemand het ergens over eens leek te zijn en dat er een schisma was tussen de oudere en jongere animators, en Disney had een nachtmerrie in handen.

De film had een prijskaartje van $ 44 miljoen en kon slechts $ 21 miljoen terugverdienen aan de kassa, waardoor het een ramp werd voor de studio. Niets ging meteen goed, en het eindproduct dat op het grote scherm verscheen, laat dat zien.

Het enorme verlies leidde tot enige speculatie dat het bedrijf uiteindelijk zou kunnen overstappen van animatie naar lucratieve live-actionfilms. Gelukkig was The Great Mouse Detective al in productie en ging de animatieafdeling nergens heen. De film was een financieel succes, wat de angel van het falen van The Black Cauldron moet hebben verzacht. Het heeft nu een cultstatus, maar The Black Cauldron heeft Disney bijna ten dode opgeschreven.

Aanbevolen: