Hier is hoe Mariska Hargitay van 'Law & Order: SVU' het glazen plafond verbrijzelt

Hier is hoe Mariska Hargitay van 'Law & Order: SVU' het glazen plafond verbrijzelt
Hier is hoe Mariska Hargitay van 'Law & Order: SVU' het glazen plafond verbrijzelt
Anonim

Law & Order: SVU breekt records terwijl Mariska Hargitay stereotypen doorbreekt. SVU is bezig aan zijn 21e seizoen en producer Dick Wolf heeft getekend voor nog minstens drie seizoenen bij NBC.

Het 21e seizoen heeft SVU voorbij de Western Gunsmoke uit de jaren 50 geduwd om het langstlopende prime-time live-action tv-programma in de geschiedenis te worden. Dit betekent dat Olivia Benson nu het langstlopende personage in een live-action tv-serie is, en de eerste vrouw met dit record. De prestatie van Hargitay is misschien wel het belangrijkste aspect van het recordseizoen van SVU.

In Hollywood is het glazen plafond, een metafoor die vaak wordt gebruikt om de grenzen te beschrijven die de samenleving oplegt aan de carrières van vrouwen, bijzonder laag.

Acteur James Arness van Gunsmoke had eerder het record van langstlopende tv-personage met zijn 20-jarige carrière als Matt Dillon in de westernserie. In het tijdperk van Gunsmoke speelden vrouwen de jonkvrouw in nood. Snel vooruit 65 jaar en vrouwelijke personages zijn in het slechtste geval nog steeds vol stereotypen en op zijn best co-sterren.

Kapitein Benson van SVU is niet zonder haar gebreken, namelijk de liefdesaffaire met Det. Cassidy waar de meesten van ons misselijk van werden. Desalniettemin heeft Mariska Hargitay een diepte en complexiteit aan het personage gegeven dat een krachtige schare fans heeft aangetrokken.

Hargitay is zelfs een kracht waarmee rekening moet worden gehouden, zowel op als naast de camera. Slechts zes jaar na haar SVU-carrière schreven meer dan duizend overlevenden van verkrachting, aanranding, huiselijk geweld en kindermishandeling brieven aan de actrice. Volgens Mariska: "Normaal zou ik brieven krijgen met de tekst 'Hallo, mag ik alsjeblieft een gesigneerde foto', maar nu was het anders: 'Ik ben vijftien en mijn vader verkracht me sinds ik elf was en ik heb nooit iemand verteld.' Ik herinner me dat mijn adem uit me ging toen de eerste brief kwam, en sindsdien heb ik er duizenden gekregen."

Mariska erkende dat er een wanhopige behoefte was die onvervuld bleef, dus richtte ze de Joyful Heart Foundation op. Ze vertelt over deze ervaring op de website van haar stichting en legt verder uit: Dat deze personen iets zo intens persoonlijks zouden onthullen - vaak voor de allereerste keer - aan iemand die ze alleen kenden, toonde me aan hoe wanhopig ze waren om gehoord te worden., geloofde, steunde en genas.”

De manier waarop deze overlevenden Hargitay in vertrouwen nemen, toont ook aan dat ze door haar talent, onderzoek en arbeidsethos een tv-persoonlijkheid op een zeer zinvolle manier tot leven heeft gebracht.

The Joyful Heart Foundation stelt professionals in staat om de overlevenden van trauma beter te ondersteunen, biedt retraites voor genezing en vernieuwing, en campagnes om de achterstand van niet-geteste verkrachtingskits te dichten om maar een paar van de vele ambitieuze doelen te noemen. Maar een van de meest fascinerende onderdelen van haar werk is hoe Mariska mannen ertoe brengt zich bij de beweging aan te sluiten.

In de televisie-industrie domineren mannen de rol van regisseur. Uit een rapport van 2018-19, uitgevoerd door het Centre for the Study of Women in Television & Film, bleek dat slechts 26% van de televisieregisseurs vrouw is. Toch doorbrak Hargitay, via haar Joyful Heart Foundation, deze barrière door een volledig mannelijke cast te regisseren in een reeks reclamespotjes voor de openbare dienst. Deze PSA's, changetheculture, bevatten haar co-sterren Chris Meloni, Ice-T en Raúl Esparza, evenals vele andere mannelijke beroemdheden zoals muzikanten Dave Navarro en Nick Lachey.

Kapitein Olivia Benson is de ruggengraat van Law & Order: SVU. Fans zijn zo geïnspireerd door Hargitay's authenticiteit op en naast de camera, dat ze met haar omgaan alsof ze een echte politieagent en persoonlijke vertrouweling is.

Dit jaar viert de tv-wereld de 20-jarige carrière waarmee rechercheur Olivia Benson doorgroeide in een door mannen gedomineerde carrière. Laten we het meest betekenisvolle deel van deze mijlpaal niet over het hoofd zien. Het talent en het harde werk van Mariska Hargitay doorbreken de stereotypen van waartoe vrouwen op televisie in staat zijn.

Aanbevolen: