Da 5 Bloods' is niet alleen een film over racisme in het leger

Inhoudsopgave:

Da 5 Bloods' is niet alleen een film over racisme in het leger
Da 5 Bloods' is niet alleen een film over racisme in het leger
Anonim

Spike Lee's nieuwste film Da 5 Bloods vertelt niet alleen een verhaal over racisme in het leger tijdens de oorlog in Vietnam. Het is een anti-oorlogsfilm die de oorlog in Vietnam onthult door de lens van het kolonialisme en het standpunt van soldaten met PTSS.

Het oorlogsdrama volgt een groep bejaarde Vietnam-oorlogsveteranen die terugkeren naar Vietnam op zoek naar de stoffelijke resten van hun gevallen commandant, evenals de schat die ze hebben begraven terwijl ze daar dienden. De cast van acteurs is geweldig in het belichamen van het trauma dat deze veteranen doormaken. De diverse cast omvat acteurs uit Amerika die regelmatig met Lee hebben gewerkt, evenals acteurs uit Frankrijk, Finland en Vietnam.

Lee gebruikte beelden van bepaalde historische gebeurtenissen met groot nut. Het benadrukte de discriminatie en het racisme die de Afro-Amerikaanse soldaten tijdens de oorlog in Vietnam ondervonden. De film belicht ook het trauma en de vijandigheid vanuit het Vietnamese perspectief. Da 5 Bloods draagt een bericht dat alle partijen die betrokken zijn bij de oorlog in Vietnam hebben geleden en verloren.

De dialoog in de film heeft een zekere Shakespeare-achtige uitstraling, vooral met enkele monologen. Het is een typische Spike Lee-film die niet uit de toon v alt en geen enkel gevoelig onderwerp over de oorlog in Vietnam is voor hem verboden terrein.

Een meesterlijke uitvoering door Delroy Lindo

Da 5 Bloods is hard op weg een van Spike Lee's beste en belangrijkste films te worden. De acteur die echt een doorbraak had, is Delroy Lindo. Lindo speelt Paul, een Afro-Amerikaanse veteraan uit de Vietnam-oorlog die een Trump-supporter is met een MAGA-hoed. Ook Paul is door de oorlog intern getraumatiseerd en heeft PTSS.

Het is nog vroeg in het jaar voor Oscar-buzz, maar critici hebben Lindo's optreden al Oscarwaardig genoemd. Lindo's optreden als Paul verdient alle lof. Naarmate de film vordert, begint zijn optreden te transformeren en neemt hij je mee op een reis door de geest van een soldaat die mentaal gekweld wordt door het verleden.

Lindo is een doorgewinterde acteur uit Londen, Engeland. Hij is geloofwaardig met een Amerikaans accent. Hij speelde Amerikaanse personages in blockbuster-films zoals Get Shorty, Gone In 60 Seconds en Malcolm X van Spike Lee. Lindo werkte ook met Lee aan Crooklyn en Clockers. Lindo is misschien geen bekende naam, maar hij is een ervaren acteur die eerder is genomineerd voor een Tony en Screen Actors Guild-prijs.

De geesten van het verleden

Van agent zero tot actieve mijnenvelden, Da 5 Bloods graaft letterlijk skeletten op uit de oorlog in Vietnam. Het toont niet alleen de last van trauma die Amerikaanse oorlogsveteranen hebben ervaren, maar ook hoe het land Vietnam omgaat met zijn trauma van de oorlog in Vietnam.

De film is opgenomen in Ho Chi Minh City, Bangkok en Chiang Mai. Het gebruikte de tropische oerwouden van deze omliggende gebieden met een beperkt budget voor een oorlogsfilm. De gevechtssequenties zijn niet uitgebreid. Het is geen film over geweldige vechtscènes, maar over hoe veldslagen in oorlog langdurige cognitieve effecten kunnen hebben op strijders.

Het spreekt ook over hoe de oorlog in Vietnam en de gebeurtenissen tijdens de oorlog nog steeds een impact hebben op alle betrokken partijen. Vanuit het perspectief van de Afro-Amerikaanse veteranen, legden de discriminerende praktijken van het Amerikaanse leger jegens Afro-Amerikanen een zware last op hen tijdens de oorlog. Het is een last die vandaag de dag nog steeds gevoeld wordt.

Vanuit Vietnamees perspectief is het een land dat pas uit zijn gewelddadige verleden begint te komen. Lee doet geweldig werk, inclusief beelden van het huidige Vietnam met zijn levendige steden, terwijl hij ze afwisselt met de historische beelden van vroegere oorlogsgruwelen.

Een hoopvolle film

Ondanks het zware onderwerp is Da 5 Bloods een film met een hoopvolle boodschap. Maak je geen zorgen, er zullen hier geen spoilers zijn.

Ondanks dat het een film over oorlog is en een film met behoorlijk wat geweld, is de anti-oorlogsboodschap van Da 5 Blood duidelijk. Het is een film die je dwingt introspectief te zijn. De muzikale score van de film zet ook de toon in zijn boodschap. De score is zwaar op de muziek van Marvin Gaye en bevat enkele van zijn grootste hits. Het bevat zes nummers, met name van Marvin Gaye's What's Going On-album. Het is best passend als je bedenkt waarom en wanneer dat album is gemaakt.

De score, de boodschap van de film en de geweldige acteerprestaties van de acteurs, maken Da 5 Bloods allemaal tot een belangrijke oorlogsfilm voor onze tijd. Sinds BlacKkKlansman heeft Lee een opleving gezien in zijn stijl van filmmaken en verhalen vertellen. Zijn stem is zeer uitgesproken en vaak vet. Het zal spannend zijn om te zien wat de toekomst voor Lee in petto heeft, maar voor nu zou Da 5 Bloods gevierd moeten worden als een anti-oorlogsfilm die je gezien moet hebben.

Aanbevolen: