Harry Potter vs Twilight: welke YA-franchise heeft vandaag een grotere aanhang?

Inhoudsopgave:

Harry Potter vs Twilight: welke YA-franchise heeft vandaag een grotere aanhang?
Harry Potter vs Twilight: welke YA-franchise heeft vandaag een grotere aanhang?
Anonim

Tegen de tijd dat Twilight in 2005 uitkwam, nam de Harry Potter-serie al de wereld over en had al zes boeken in de series. De Harry Potter-franchise begon in 1997 toen het eerste boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen, uitkwam. Er zijn zeven boeken in de serie en de boeken zijn veranderd in acht verschillende films die miljarden fans in de loop der jaren hebben bekeken.

Toen de verfilmingen van de Twilight-boeken uitkwamen, dachten mensen dat de franchise misschien populairder zou worden dan Harry Potter. Een tijdje leek het alsof Twilight populairder werd dan Harry Potter. Maar uiteindelijk stierf Twilight's populariteit en nam Harry Potter het opnieuw over. Hier zijn alle redenen waarom Harry Potter tegenwoordig de populairste franchise voor jonge volwassenen is.

6 400 miljoen meer mensen lezen de 'Harry Potter'-boeken

De Harry Potter-serie heeft meer boeken en bestaat al langer dan Twilight, dus het is logisch dat meer mensen ze hebben gelezen. Maar veel mensen kopen en lezen nog steeds de Harry Potter-boeken. Volgens Scholastic: “Er zijn wereldwijd meer dan 500 miljoen exemplaren van de Harry Potter-boeken verkocht; alleen al in de VS zijn meer dan 180 miljoen exemplaren verkocht.”

De Twilight-boeken hebben wereldwijd ongeveer 100 miljoen boeken verkocht. Hoewel er vorig jaar een nieuw boek aan de Twilight-serie is toegevoegd, heeft de Harry Potter-serie nog steeds de meeste boeken verkocht.

5 Meer mensen keken ook naar de 'Harry Potter'-films

Harry Potter heeft acht films, terwijl Twilight er slechts vijf heeft (tot nu toe). Elk van hen verdiende miljoenen toen ze in de bioscoop werden uitgebracht en beide franchises zijn miljarden dollars waard. Volgens Showbiz CheatSheet verdienden de Harry Potter-films "gezamenlijk een verbazingwekkende $ 7,73 miljard wereldwijd."

De Twilight-films verdienden iets minder dan dat en verdienden wereldwijd ongeveer $ 3,3 miljard. Dat betekent dat miljarden meer mensen naar de Harry Potter-films keken dan naar de Twilight-films. Twilight is een ongelooflijke serie, maar Harry Potter lijkt meer mensen voor zich te winnen.

4 Team Edward versus team Jacob was tien jaar geleden een enorm ding (maar nu niet zo veel)

De tweede film in de Twilight-serie is degene die de franchise echt in de schijnwerpers heeft gezet en haar populariteit heeft gegeven. Volgens de Washington Post: “De Twilight-sage bleek soms verdeeldheid te zaaien, vooral toen Nieuwe Maan eraan kwam. Nu Edward weg is uit Forks, Wash., moet hij Bella veilig houden, oké?!Gelukkig heeft ze Jacob Black (Lautner), een vriend van de familie die ontdekt dat hij een weerwolf is, om haar gezelschap te houden. Eclipse verergert alleen de liefdesdriehoek. Tieners in het hele land verbeterden hun argumentatievaardigheden door te vechten voor Team Edward of Team Jacob.

Het leek alsof iedereen ruzie had over Team Edward of Team Jacob vanaf 2009 tot de laatste film in de franchise in 2012 werd uitgebracht. Nu zijn het eigenlijk alleen de harde kern fans die erover ruziën.

3 'Twilight' begon een trend van vampier en bovennatuurlijke wezens

Kort nadat Twilight in première ging, verschenen er meer tv-programma's en films over bovennatuurlijke wezens dan in jaren, vooral vampiers. Volgens de Washington Post: Hoewel we de serie op geen enkele manier crediteren voor het introduceren van vampiers in Hollywood - Dracula en Buffy zou spotten! - het is moeilijk om de impact te ontkennen die zijn populariteit had op tienergerichte programmering. Bloedzuigers doken op en bloeiden overal, ook in de echt slechte Twilight-parodie genaamd Vampires Suck.”

Twilight is misschien niet zo populair vandaag, maar het liet een enorme trend achter die bleef hangen. Er worden nu veel tv-programma's en films over vampiers gemaakt. Hoewel vampiers populairder lijken dan tovenaars, heeft Harry Potter nog steeds meer fans dan Twilight.

2 Er zijn meer producten met 'Harry Potter'-thema dan 'Twilight'

Beide franchises hebben hun eigen producten, maar het lijkt erop dat er niet zoveel producten met Twilight-thema zijn als Harry Potter-producten. Harry Potter heeft honderden verschillende soorten producten die fans in winkels of online kunnen kopen, waaronder speelgoed, kleding, decoraties en andere dingen.

Twilight heeft vrijwel alleen posters, wat kleding en een paar beeldjes van de personages. Om de een of andere reden zijn er niet zoveel Twilight-producten als je zou denken. Er zijn zelfs meer Harry Potter-t-shirts dan Twilight.

1 De 'Harry Potter'-franchise heeft zijn eigen attracties en attracties in de themaparken van Universal Studios

Op 18 juni 2010 werd de Harry Potter-franchise nog groter en uitgebreid naar themaparken. Fans maakten die dag voor het eerst kennis met de tovenaarswereld van Harry Potter in Universal's Islands of Adventure en het was de eerste keer dat ze de wereld van hun favoriete tovenaar konden ervaren. Volgens Visit Orlando: “De tovenaarswereld van Harry Potter™ is te fantasierijk en te uitgestrekt om door een enkel themapark te worden omvat, en is verdeeld over Diagon Alley™ in Universal Studios Florida en Hogsmeade™ bij Universal's Islands of Adventure, met de Hogwarts™ Express verbinden van de twee. Voordat je het weet, spreek je spreuken uit, drink je Butterbeer™, ga je naar een Zwerkbal™-wedstrijd en neem je het zelfs op tegen Lord Voldemort™ zelf.”

Sindsdien is Harry Potter uitgebreid naar alle themaparken van Universal Studios en het is nog steeds de enige plek waar mensen letterlijk het magische verhaal van Harry Potter kunnen binnenstappen. Twilight is te zien in één themapark - de Lionsgate Entertainment World in China - maar het heeft slechts één rit die is gebaseerd op de film. Met Harry Potter in zoveel themaparken, is het zeker een van de meest populaire franchises van vandaag de dag geworden.

Aanbevolen: