M. Night Shyamalan misleidde het publiek om een van zijn beroemdste films te promoten, hier is hoe

Inhoudsopgave:

M. Night Shyamalan misleidde het publiek om een van zijn beroemdste films te promoten, hier is hoe
M. Night Shyamalan misleidde het publiek om een van zijn beroemdste films te promoten, hier is hoe
Anonim

M. Night Shyamalan is het brein achter enkele van de meest verbijsterende bovennatuurlijke films ooit. Het is dus niet verwonderlijk dat hij ook hersenkrakende technieken heeft om zijn films te promoten.

Hij heeft ons films gegeven over buitenaardse wezens (Signs), geesten (The Sixth Sense), killer plants (The Happening), een killer village (The Village) en een psychologische superheldentrilogie (The Unbreakable-trilogie). Oh, en een serie (Servant) over een griezelige engelachtige sekte die mensen terugbrengt uit de dood (denken we), en nu geeft hij ons er nog een met Old.

Dus het is redelijk veilig om te zeggen dat Shyamalan ons allerlei verhalen te vertellen heeft, allemaal even raar. Maar hoewel al zijn films die schokfactor hebben, wilde de beroemde regisseur fans versteld doen staan voordat ze zelfs maar naar de theaters gingen om een van zijn beroemdste films te zien. Hij slaagde erin een reactie te krijgen, maar hij is misschien te ver gegaan, bijna zijn eigen werk tot zinken gebracht… met één documentaire.

Het begon allemaal met een documentaire

Zoals we al zeiden, is Shyamalan een grote fan van het bovennatuurlijke en horrorgenres, ook al bestempelt hij zijn films niet echt als in dergelijke categorieën.

"Ik maak mysteries. Dus van nature leer je iets aan het einde van een mysterie", vertelde Shyamalan aan New York Daily News. "En dus hoort het inherent bij het genre waarin ik me bevind. Ik beschouw mezelf niet als een horrorfilmmaker, dus dat is niet het genre waarin ik me bevind."

Ongeacht zijn eigen kijk op zijn werk, wordt hij toch in een hokje geplaatst in die enge genres, en het is niet echt verwonderlijk dat hij andere bovennatuurlijke/horrorverhalen verafgoodde, waaronder The War of the Worlds van H. G. Wells. Met name de beruchte uitzending van het boek uit 1938 door Orson Welles, beschouwd als een van de grootste hoaxes ooit. Welles las het boek over een buitenaardse invasie zo realistisch dat luisteraars dachten dat de aarde werd binnengevallen.

Shyamalan kende deze hoax en werd geïnspireerd om zelf een ingewikkelde hoax te maken in de hoop dat het zijn nieuwe film, The Village, zou promoten.

In 2004 werkte Shyamalan samen met Sci-Fi (nu bekend als Syfy) om een nepdocumentaire te maken genaamd The Buried Secret of M. Night Shyamalan, die "documentaire Nathaniel Kahn volgt terwijl hij Shyamalan begint te profileren voor wat ogenschijnlijk een geautoriseerd bladerdeegstuk … tenminste totdat Kahn begint rond te snuffelen in de gehulde persoonlijke geschiedenis van de regisseur, op welk punt Shyamalan zich in woede uit de procedure lijkt terug te trekken, "legde Vulture uit.

"Voordat Buried Secret werd uitgezonden, had Shyamalan verhalen in de pers geplant dat hij niet tevreden was met de film, die beloofde een geheim te onthullen dat de filmmaker liever verborgen hield."

Ze schoten de "ongeautoriseerde" documentaire op de set van The Village. Het vertelt het verhaal van een gebeurtenis die plaatsvond in Shyamalans jeugd waardoor hij in contact kon komen met geesten, waardoor zijn obsessie voor het bovennatuurlijke ontstond.

De officiële IMDb-synopsis luidt: "Een filmmaker en zijn crew die een documentaire maken over de bekroonde regisseur M. Night Shyamalan beginnen te vermoeden dat hun onderwerp een duister en sinister geheim verbergt."

Ze wilden dat fans de documentaire geloofden, dus creëerden ze een bubbel van geheimhouding die wedijverde met die van de MCU of Star Wars. Shyamalan liet stafmedewerkers geheimhoudingsovereenkomsten ondertekenen met een boete van $ 5 miljoen eraan verbonden. Ze voegden er ook een niet-bestaande Sci-Fi-publicist aan toe, genaamd "David Westover", die werd genoemd op valse persberichten die daadwerkelijk naar de pers werden gestuurd. Ze gaven de pers ook valse verhalen.

Ze moesten zich verontschuldigen, en het vernietigde bijna Shyamalan's carrière

De documentaire en de hoax werden onthuld nadat een AP-reporter de president van Syfy, Bonnie Hammer, confronteerde op een persconferentie. Hammer gaf de hoax toe en zei dat het deel uitmaakte van een "guerrillamarketingcampagne" om publiciteit te trekken vóór de release van The Village.

Toen het nieuws bekend werd, bood NBC Universal, het moederbedrijf van Syfy, zijn excuses aan en zei dat de hoax "niet in overeenstemming was met ons beleid bij NBC. We zouden nooit de bedoeling hebben om het publiek of de pers te beledigen en we waarderen onze relatie met beide."

"Misschien hebben we de guerrillacampagne een stap te ver doorgevoerd", zei Hammer. "We dachten dat het controverse zou veroorzaken en het ging waarschijnlijk een stap te ver."

Hoewel sommige fans misschien boos waren op Syfy en Shyamalan, leverde het genoeg gepraat op dat veel mensen The Village gingen zien. Zelfs als je alleen uitzendingen over de controverse zag en wist dat er nog een film uitkwam bij Shyamalan, was de nieuwsgierigheid van de mensen overgekookt.

Vulture schrijft dat als filmhistorici proberen "de plaats aan te wijzen waar Shyamalans overmoed zijn oeuvre ontgroeide", "YouTube zou moeten opzoeken", waar ze de documentaire zouden kunnen vinden. Ze noemen het het "polijsten van het merk Shyamalan" en vinden het interessant dat Shyamalan "zichzelf graag wil afschilderen als een cactusvijg" en een beetje een kluizenaar.

Interessant genoeg kunnen we geen woorden van Shyamalan zelf vinden over de documentaire of de hoax in het algemeen. Misschien wilde hij die mystiek al die jaren later volhouden.

Aanbevolen: