Fans denken dat Hollywood's weergave van oorlog een serieus probleem is

Inhoudsopgave:

Fans denken dat Hollywood's weergave van oorlog een serieus probleem is
Fans denken dat Hollywood's weergave van oorlog een serieus probleem is
Anonim

Hollywood is geen klaslokaal. Elk jaar worden er talloze films gemaakt die historische gebeurtenissen vertekenen zodat ze het beter doen aan de kassa. Er is een lange lijst van oorlogsfilms die het bij het verkeerde eind hebben. Dus waarom lijken deze de meeste negatieve publiciteit te trekken?

In oorlog sterven mensen en worden helden gemaakt

Oorlogsverhalen fascineren het publiek lang nadat die oorlogen voorbij zijn. Het feit dat er echte mensen bij de verhalen betrokken waren, brengt begrijpelijkerwijs het publiek van streek dat een persoonlijke band met hen had. Als een familielid dat eigenlijk een held was ineens wordt afgeschilderd als oorlogsmisdadiger, is de artistieke vrijheid te ver doorgevoerd.

Bovendien bleek uit een onderzoek van de Notre Dame-onderzoekers Todd Adkins en Jeremiah J. Castle dat films effectiever zijn in het vormgeven van politieke meningen dan kabelnieuws of politieke advertenties. En de beelden die door de filmmakers zijn gemaakt, worden als echte geschiedenis in de hoofden van mensen ingebed.

Het Amerikaanse leger had een Hollywood-eenheid

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het Amerikaanse oorlogsbureau een Hollywood-eenheid opgericht. Tot die tijd werden films over het algemeen gemaakt om te entertainen, maar het leger wilde ervoor zorgen dat Amerikanen de oorlogsinspanning zouden steunen. Scripts die de VS gunstig afschilderden, werden verkozen boven scripts die dat niet deden.

Of de feiten waar waren, deed er niet toe. Betreed de helden, knappe All-American mannen met mooie vrouwen die op hen wachten terwijl ze de vrijheid beschermden.

De verhuizing schiep een precedent dat gedurende de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog voortduurde, en tot op de dag van vandaag bepa alt hoe verhalen over het leger worden verteld.

Aanvankelijk waren het academici die bezwaar maakten tegen de manier waarop verhalen over oorlogen werden afgebeeld, maar tegenwoordig uiten meer fans hun afkeuring wanneer waargebeurde verhalen worden aangepast om het kassapotentieel van een film te vergroten.

En ze verdienen geld. De meest winstgevende oorlogsfilm was American Sniper, die 547,4 miljoen USD opbracht.

Pearl Harbor had veel onnauwkeurigheden

Pearl Harbor (2001) is de recordboeken ingegaan als een van de meest onnauwkeurige weergaven van een historische gebeurtenis in de geschiedenis van het filmmaken. De film concentreerde zich op een bepalend moment in WW2; de verrassende militaire aanval door de Japanners op de marinebasis in Honolulu.

De cast bestond uit Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale en Cuba Gooding Jr., en de film verdiende meer dan $ 449 miljoen.

Hoewel het publiek de actie spannend vond, waren veel kijkers geschokt door de feitelijke en historische fouten in de film. Het budget voor de film was meer dan de volledige kosten van de schade bij de aanval, maar er was duidelijk geen deskundige adviseur op de set.

Er is een lange lijst met fouten: het gebruik van vliegtuigen die toen nog niet bestonden, radiotechnologie die pas in de jaren vijftig verscheen en de toevoeging van kernonderzeeërs vóór het optreden van kernenergie.

Er zijn echter grotere problemen waar fans zich zorgen over maken: racisme en seksisme. De film laat zien hoe Japanse vliegtuigen doelbewust ziekenhuizen bombarderen, wat nooit is gebeurd.

De Pearl Harbor-basis had een staf van vrouwelijke codekrakers, monteurs en testpiloten, maar de enige vrouwen die in de film worden afgebeeld, zijn verpleegsters. En zwaar verzonnen verpleegsters, wat weer historisch onjuist is. De regelboeken stonden het niet toe.

Veel kijkers hadden het gevoel dat de hele strijd, die de deelname van Amerika aan de oorlog markeerde, slechts werd gebruikt als achtergrond voor een goedkope liefdesdriehoek, die de nagedachtenis van de 2403 dappere mannen en vrouwen die hun leven in het echte leven verloren, onteerd aanval.

De film ging zelfs vooraf aan het besluit van Josh Hartnett om te stoppen met Hollywood, maar wie zal zeggen of dat acteerwerk het voor hem deed.

Een oorlog over een Russische onderzeeër in de Koude Oorlog heeft de producenten aangeklaagd

De producenten van de film uit 2000, K19: The Widowmaker, kwamen in heet water terecht.

De Hollywood-film concentreerde zich op een van Ruslands ergste rampen met nucleaire onderzeeërs. De eerste reis van K19 werd getroffen door een storing in de reactor. Om een explosie in de Noordzee te voorkomen, die mogelijk een kernoorlog had kunnen veroorzaken, trotseerde de bemanning intense straling om de reactor te koelen. Acht mannen stierven.

De overlevende bemanning beschuldigde producenten ervan hun verhaal te hebben gestolen en ze af te schilderen als incompetente dronken stereotypen. De film, met in de hoofdrollen Harrison Ford en Liam Neeson, werd in Rusland veroordeeld voor het verdraaien van de waarheid van een van de meest heroïsche afleveringen in de Sovjet-marinegeschiedenis.

De regisseur van de film, Kathryn Bigelow, werd de eerste vrouwelijke regisseur die een Oscar won voor haar film uit 2008, The Hurt Locker. Veteranen klopten ook aan deze productie vanwege de vele onnauwkeurigheden.

De Navajo Code Talkers waren alleen maar ondersteuning voor Nicolas Cage

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 29 Navajo-mannen door de Amerikaanse mariniers gerekruteerd om hun moedertaal als militaire radiocode te gebruiken. De code die ze maakten is nooit gebroken door de Japanners, die erin waren geslaagd alle eerdere radiocodes te ontcijferen.

Het is een fascinerend verhaal.

In 2002 bracht regisseur John Woo Windtalkers uit. Helaas was wat een heroïsche poging was, helemaal niet gericht op de Native American-personages, die net een ondersteuning werden voor een fictief personage gespeeld door Nicolas Cage.

De film creëerde ook een verzonnen verhaallijn, dat elke Navajo-codespreker zogenaamd werd vergezeld door een marinierslijfwacht die de code koste wat kost moest beschermen. Dit omvatte het doden van de Navajo als die op het punt stonden gevangen te worden.

De film zou zeker kunnen worden toegevoegd aan de lijst met ronduit verschrikkelijke films waarin Nicolas Cage heeft gespeeld.

Er zijn veel oorlogsfilms die het goed doen. Maar er zijn er meer die dat niet doen, waaronder Saving Private Ryan, met volledig verzonnen scènes.

En aangezien Hollywood draait om geld verdienen in plaats van de echte feiten weer te geven, zal het waarschijnlijk niet snel stoppen. Zelfs als beroemdheden geld sturen naar door oorlog verscheurde gebieden van de wereld, zullen filmmakers later creatieve licenties nemen met tragische gebeurtenissen.

Aanbevolen: