Is 'My Cousin Vinny' gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Inhoudsopgave:

Is 'My Cousin Vinny' gebaseerd op een waargebeurd verhaal?
Is 'My Cousin Vinny' gebaseerd op een waargebeurd verhaal?
Anonim

Elk geweldig scenario is geïnspireerd op een element van waarheid. Terwijl sommige films duidelijk en direct gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, vinden anderen een meer omslachtige manier om de waarheid te achterhalen. Greta Gerwigs Lady Bird, bijvoorbeeld, is gebaseerd op haar echte ervaringen op de middelbare school, maar is geen beat-by-beat verslag van haar werkelijke reis. Het is niet alleen symbolisch of emotioneel waarheidsgetrouw, het is enigszins gebaseerd op een echt verhaal. Maar het kan zeker niet worden geclassificeerd als een film die handelt over de rechte, harde feiten zoals Schindler's List of zelfs Catch Me If You Can.

1992's cultklassieker My Cousin Vinny lijkt geen verhaal te zijn dat direct op feiten is gebaseerd, maar er zit ook meer waarheid in dan fans misschien weten…

Is mijn neef Vinny een waargebeurd verhaal?

Iedereen houdt van een underdogfilm en My Cousin Vinny is precies dat. Het is een fantastisch uitgangspunt dat Joe Pesci's ongelooflijk slecht uitgeruste advocaat uit Brooklyn een moordonderzoek in het zuiden op zich neemt. Vooral als je de Goodfellas-ster en Marisa Tomei, voorafgaand aan haar Marvel Cinematic Universe-optreden, aan het roer hebt.

Hoewel My Cousin Vinny zeker aanvoelt als een waargebeurd verhaal, is het dat eigenlijk niet. Maar het was direct geïnspireerd door een nogal ongewoon stukje waarheid.

"Weet je, het is interessant hoe het verhaal werd bedacht. Het was eigenlijk een van de eerste verhalen die ik ooit had. Het werd bedacht in de vroege jaren 70. Ik had een vaag idee van wat het verhaal was, " scenarioschrijver Dale Launer zei in een interview met ABA in 2012.

Volgens een mondelinge geschiedenis van My Cousin Vinny door Rolling Stone, werd Dale geïnspireerd om My Cousin Vinny te schrijven terwijl hij op de universiteit zat. Hij was bevriend met iemand op een rechtenfaculteit die onthulde dat hij een man kende die maar liefst 13 keer het bar-examen aflegde voordat hij slaagde en een echte advocaat kon worden. Dus ook al was er geen advocaat uit Brooklyn die voortdurend zakte voor het balie-examen, geen proceservaring had en was ingehuurd om een paar ten onrechte beschuldigde mannen in het zuiden te verdedigen, de kern van het personage was absoluut gebaseerd op een echte persoon.

"Ik was destijds geen filmmajoor. Maar ik grapte: 'Wat als je door het diepe zuiden reist en je wordt gearresteerd voor een moord die je niet hebt gepleegd en de enige advocaat die kan je helpen is de man die 12 keer voor de lat is gezakt en op de 13e is geslaagd?' Ik vond het gewoon een grappig idee", zei Dale Launer tegen Rolling Stone voordat hij toegaf dat hij het idee een aantal jaren had bewaard. Maar nadat hij het enorm succesvolle Dirty Rotten Scoundrels had geschreven, keerde hij ernaar terug voor zijn volgende film.

De echte inspiratie voor de personages van Joe Pesci en Marisa Tomei

Hoewel er niemand is zoals Joe Pesci's Vinny Gambini of Marisa Tomei's Mona Lisa Vito, werd Dale geïnspireerd door twee echte mensen terwijl ze hun stem vonden.

"Ik was een fan van de komiek Sam Kinison. Hij was geweldig met grappenmakers, omdat hij ze gewoon zou vernederen. Ik dacht dat het leuk zou zijn als de man die de advocaat speelt ook echt een slimme vent is, maar voor Om bepaalde redenen kostte het hem een aantal keren om langs de bar te komen. En als hij in de rechtszaal was en alleen getuigen uithaalde. Ik zat ook in het debatteam op de universiteit. Ik wist dat wanneer je een beetje opgewonden raakt, je wordt beter, "zei Dale over zijn inspiratie voor Vinny.

Vinny's relatie met Mona Lisa Vito werd geïnspireerd door Dale's echte vrienden die aan het daten waren.

"Ze maakten ruzie in mijn bijzijn, en het was een beetje als een performancekunstding. Een van hen zou iets vreselijk gemeens kunnen zeggen en je zou denken: 'Deze relatie moet voorbij zijn. Hij zei iets heel, heel gemeens.' En ze zou zeggen: 'Oh, dat was goed. Dat was een goeie.' Het was meer alsof ze plezier hadden op een goede, donkere manier."

Het personage van Jim Trotter, gespeeld door Lane Smith, werd ook geïnspireerd door een echte assistent-officier van justitie in Butler, Alabama, met wie Dale sprak tijdens zijn onderzoek in het zuiden. Dale besteedde veel tijd aan het lezen van de wet om een script te schrijven waarvan veel advocaten denken dat het redelijk overeenkomt met hoe de zaken zouden werken als het verhaal echt was geweest.

Hoewel je onmogelijk kunt beweren dat My Cousin Vinny direct is gebaseerd op een echt verhaal, werden er veel waarheden doorgesluisd naar zowel het uitgangspunt als de hoofdpersonen.

Aanbevolen: