Zo ziet het leven van DJ Baauer eruit na 'Harlem Shake

Inhoudsopgave:

Zo ziet het leven van DJ Baauer eruit na 'Harlem Shake
Zo ziet het leven van DJ Baauer eruit na 'Harlem Shake
Anonim

Er was eens, begin jaren 2010, DJ Baauer stond aan de top van de wereld. Zijn uptempo-nummer "Harlem Shake" vol valstrikken werd een cultureel fenomeen dat vorm gaf aan het nieuwe internettijdperk, met name het YouTube-landschap. Alle memes terzijde, "Harlem Shake" was invloedrijk in de muziekindustrie, omdat Billboard na zijn succes op het video-uitwisselingsplatform gegevens van YouTube-weergaven begon op te nemen om zijn Hot 100-hitlijst opnieuw te tellen. Het plan is tot nu toe nog steeds van kracht, dankzij het explosieve succes van het nummer.

Die vroege dagen op YouTube zijn echter al lang voorbij nu we 2022 binnenstappen. Sindsdien heeft de platenproducent zich op veel dingen gewaagd, maar hij lijkt niet in staat te zijn om dezelfde hoogte te bereiken als hij heeft ooit gehad met het lied. Is hij weer een geval van een gedenkwaardig one-hit wonder? Om het samen te vatten, zo ziet het leven van de DJ eruit na "Harlem Shake".

6 Baauer bracht zijn debuut-EP uit onder een Brits label

Na het ontwikkelen van een interesse in muziek vanaf zo'n jonge leeftijd, begon Baauer's roem helemaal terug onder de naam 'Captain Harry'. Het nummer "Harlem Shake" zelf was een gratis weggevertje op SoundCloud totdat online komiek Joji op het nummer danste op internet en viraal ging, en de rest is geschiedenis.

Kort daarna tekende de platenproducent bij het Britse entertainmentbedrijf LuckyMe, hetzelfde label dat onder meer Cashmere Cat en Machinedrum huisvestte. Baauer maakte naam in de steeds groter wordende EDM-gemeenschap en bracht in 2012 zijn debuut-EP Dum Dum uit. Een vervolg, ß, verscheen in 2014.

5 Hij verbond zich met Pusha T & M. I. A. Voor zijn debuutalbum

Vier jaar later bracht Baauer zijn debuutalbum Aa uit onder het label. Door muzieksterren als Pusha T, M. I. A., Future, G-Dragon en meer aan te boren, geeft Aa de producer een perfecte introductie bij de muziekfans. Het is een uitnodiging voor de dansvloer met trap- en hiphop-invloed.

"Dat nummer ["Harlem Shake"] gaf me de kans om de wereld rond te reizen. De hele wereld. En daardoor leerde ik meer over muziek dan ik me ooit had kunnen voorstellen", herinnert hij zich het creatieve proces van het album in een interview met Exclaim: "Maar meer dan alles wat ik heb ontdekt, maakt een geluid voor mij speciaal zijn onvolkomenheden, zijn eigenaardigheden."

4 Baauer componeerde muziek voor Netflix's 'Iron Fist'

Een paar jaar later waagde Baauer zich in de acteerindustrie, niet als acteur, maar als componist voor de soundtrack van het tweede seizoen van Marvel Comics/Netflix' langverwachte Iron Fist-serie. USC Thornton-alumnus Robert Lydecker scoorde ook het tweede seizoen, nadat hij eerder een band had met componist Sean Callery voor Designated Survivor van ABC. Het tweede en laatste seizoen zelf begon in 2018 met een polariserend beeld van zowel critici als fans, maar het was een perfect afscheid van alle verdienstelijke personages.

3 Baauer's tweede album gedropt in 2020

Een ander album in zijn groeiende discografie, Planet's Mad, werd uitgebracht in de zomer van 2020. Hoewel het project vertraging opliep door de aanhoudende gezondheidscrisis en de protesten na de dood van George Floyd, is Planet's Mad een opschepperige poging om Baauer's "one-hit wonder" status te ontlopen. Hoewel zijn vorige album rijk was aan grote namen, slaagde Planet's Mad er alleen in om Manchester-rapper Bipolar Sunshine op te nemen. Het leed onder kritieke commerciële prestaties en kwam zelfs nauwelijks in kaart.

"Ik wilde een nieuw album maken en er een wereld voor creëren, bijna zoals het maken van een film. En dus in plaats van alleen maar een verzameling van 12 elektronische nummers te hebben, gebruikte ik deze kans om een wereld te creëren," hij ging zitten voor een interview met de Grammy: "En dat was de basisinspiratie ervoor. Vanaf dat moment was het gewoon een kwestie van je deze wereld inbeelden en personages maken."

2 DJ Baauer's eerste Grammy-nominatie

Het lijkt er echter niet op dat Baauer een slecht jaar heeft gehad. De producer genoot van zijn eerste Grammy-nominatie voor Best Dance/Electronic Album in hetzelfde jaar, wat bewijst dat hij meer te bieden heeft dan alleen maar "die Harlem Shake-man" te zijn. Planet's Mad nam het op tegen Arca's Kick I, Disclosure's Energy, Madeon's Good Faith en Kaytranada's Bubba, waarbij de laatste met de eer thuiskwam.

"Het was geweldig. Ik raakte in paniek. Ik sprong op en neer, zoals, "Woooo!" Het was een van die zeldzame momenten van pure vreugde, "zei hij tijdens hetzelfde interview, "Na zo'n jaar, en een jaar dat zoveel werk in het album steekt, en soms het gevoel heeft: "Oh man, gaat iemand hier zelfs naar luisteren? Of is dit gewoon aan dovemansoren gericht?" en soms een beetje neerslachtig over de omstandigheden, was het gewoon heel verbazingwekkend."

1 Wat volgt er voor de DJ?

Dus, wat biedt de toekomst voor DJ Baauer? Ondanks het verlies bij de Grammy in 2020, heeft de 32-jarige de wereld nog steeds vrij veel te bieden. Hij was onlangs te zien op de soundtrack van de nieuwe Batman-film van Robert Pattinson en heeft nog steeds een overvloed aan opkomende projecten in het verschiet.

Aanbevolen: