Hoe Doja Cat echt vermeed om geannuleerd te worden

Inhoudsopgave:

Hoe Doja Cat echt vermeed om geannuleerd te worden
Hoe Doja Cat echt vermeed om geannuleerd te worden
Anonim

Doja Cat klom op de ladder van de muziekindustrie, op de Gen Z-manier - door viraal te gaan op sociale media. Nadat ze op SoundCloud was begonnen, begon de hitmaker van Say So TikTok te veroveren en uiteindelijk de Billboard Music Awards, waar ze "twijfelachtig" Jhene Aiko versloeg voor de prijs voor Top R&B Female Artist.

Sinds haar doorbraak in 2020 is de popster niet gestopt met het produceren van nieuwe muziek. Ze bracht net haar derde album Planet Her uit in 2021, en haar naamloze fandom smeekt al om de volgende. Het is nogal een fenomeen, aangezien ze al twee keer eerder werd afgezegd. Dit is de waarheid achter haar onaantastbare roem.

Doja Cat Rose To Fame 'As A Meme'

Zoals Pitchfork het uitdrukte: "Doja Cat werd geboren, in de publieke belangstelling, als een meme." Het was in augustus 2018 toen ze haar onopvallende eerste album Amala uitbracht. Ze publiceerde een videoclip voor haar single Mooo! waar ze rare elementen door elkaar haalde, zoals frites in haar neusgaten, wat kontschudden en anime-visuals. Het is gewoon een van die hilarische YouTube-guilty pleasures. Maar kort nadat ze viraal ging, ontdekten netizens snel haar oude tweets en werd ze geannuleerd.

TikTok moest toen nog ontstaan. "Het was cringey - er waren veel rare dingen daar", zei de vroege gebruiker Haley Sharpe. "Het was zeker meer als vreemdere kinderen en undergroundmuziek." Maar in januari 2019 merkte Sharpe een nieuwe trend op op het platform. Doja had net haar eerste post uitgebracht: Mooo! single, Tia Tamera - een dwaas "booby-nummer" waarin ze haar borsten vergelijkt met sitcom-sterren Tia en Tamera Mowry uit de jaren 90. "Ik denk dat de cultuur van TikTok-dansen op een bepaalde manier is begonnen", herinnert Sharpe zich en zei dat cosplayers de eersten waren die op de audio dansten."Ze zagen er gewoon zo goed uit bij het doen van de bewegingen."

In augustus van dat jaar dropte Doja een remix van Juicy, de tegenhanger van Tia Tamera. Het nummer was ook een hit onder TikTokers. Maar ondanks de vele dansuitdagingen werd de popster nog steeds niet herkend. Wat haar naam echt op de kaart zette, was Say So. Toen het in november 2019 uitkwam als onderdeel van haar tweede album Hot Pink, begonnen fans te weten wie Doja was. Hoewel het nummer niet was wat de e-boys en e-girls normaal leuk vonden, begon TikTok zich eraan aan te passen. De "raardo's" verdwenen uiteindelijk uit de app en werden vervangen door mainstream danser-beïnvloeders.

TikTok maakte Doja Cat beroemd en annuleerbaar

Doja bracht een revolutie teweeg in TikTok door een nieuw genre op het platform te introduceren. Alles wat je tegenwoordig op TikTok ziet, is uit dat keerpunt geboren. De impact van Say So op TikTok heeft ook veel deuren geopend voor de artiest. Maar belangrijker nog, het maakte haar vanaf dat moment annuleerbaar. Ondanks dat 2020-schandaal dat haar 'racistische' verleden onthulde, bleef de Kiss Me More-zanger TikTok domineren. Na de controverse ontwikkelden meer mensen interesse in haar.

"Say So was een echt keerpunt voor de carrière van Doja Cat. Het is ook het hoogtepunt van haar verbazingwekkende, ongekende TikTok-regering ", schreef Cat Zhang van Pitchfork. "Hoewel ze pas eind februari 2020 lid werd van de app, hebben minstens acht van haar liedjes genoeg buzz gegenereerd om als viraal te worden beschouwd. Zelfs fragmenten van haar niet-uitgebrachte muziek doen de ronde op TikTok." Haar verkoopargument? Die pittige, pittige en zwoele lijnen. Neem gewoon deze songtekst van haar single N ---as Ain't S--t: "Dat is geen bedrog als ik niet met je kont was." De eerste keer dat je het hoort, weet je al dat het een TikTok-dubhit is.

Doja Cat heeft fans scherp gehouden door samenwerkingen aan te gaan

TikTok heeft misschien Doja's carrière gekatapulteerd en beide keren gered. Maar we kunnen niet ontkennen dat het haar spraakmakende samenwerkingen zijn waardoor haar fans meer willen. In de afgelopen twee jaar heeft ze een reputatie opgebouwd door het maken van anthems voor meisjes met namen als Saweetie, Megan Thee Stallion, Ariana Grande, SZA en zelfs Nicki Minajdie haar op een gegeven moment afwees. Die afwijzing had ze wel nodig. Daarna leerde Doja selectiever te zijn over haar samenwerkingen. In die tijd merkten fans dat ze een beetje agressief werd met die geweldige combinaties.

"Ik heb geprobeerd voorzichtiger te zijn met met wie ik samenwerk. Om niet te zeggen dat de mensen op mijn album ongelooflijk zijn. Het zijn de perfecte elementen op mijn album", vertelde Doja. ExtraTV in september 2021. "Maar ik wil wel kieskeuriger zijn in wat ik doe, omdat ik het gevoel heb dat er veel functies uitkomen. Het voelt alsof mensen elkaars nummers gebruiken om ze op elkaars liedjes, daar wil ik heel voorzichtig mee zijn. Soms zijn het teveel collabs en remixen en dat soort dingen." Dat is iets anders aan haar - meid kan een hint nemen.

Aanbevolen: